800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
28 vestigingen

Hoe kan ik mijn motorverzekering opzeggen?

Een motorverzekering is een contract tussen u en een verzekeraar. Bij het afsluiten van een motorverzekering tekent u beiden een contract waarin de rechten en plichten van beide partijen staan vastgelegd. Zowel u als de verzekeraar zijn verplicht om u aan deze regels te houden. Het kan natuurlijk voorkomen dat u uw motorverzekering op een gegeven moment wilt opzeggen. Dat kan, maar niet op elk willekeurig moment. Het opzeggen van een motorverzekering kan op 3 momenten, die we hier op Alpina.nl voor u zullen toelichten.

Motorverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

motorverzekering opzeggen

Motorverzekering opzeggen per contractvervaldatum

Elk verzekeringscontract heeft een contractvervaldatum. Deze staat vermeld op uw polisblad. De meeste verzekeringsmaatschappijen hanteren een opzegtermijn van twee of drie maanden. De exacte termijn vindt u terug in de polisvoorwaarden van uw verzekering.

Motorverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Motorverzekering opzeggen bij aanpassingen in de voorwaarden of bij premieverhoging

Verzekeraars mogen tussentijds de premie verhogen of de voorwaarden wijzigen. Doet uw verzekeraar dit en heeft dit negatieve gevolgen voor uw motorverzekering? Dan heeft u 30 dagen de tijd om de polis op te zeggen. Wordt uw premie verhoogd na schade of een wijziging aan uw polis? Dan kunt u de verzekering niet zomaar opzeggen. Het moet gaan om een verhoging van de premie of een wijziging die voor iedereen met een lopende motorverzekering bij die verzekeraar geldt.

Motorverzekering opzeggen bij verkoop van uw motor

Tot slot kunt u uw motorverzekering (tussentijds) opzeggen wanneer u uw motor heeft verkocht. Dit kan nadat het kenteken van de motor is overgeschreven op naam van de nieuwe eigenaar. De nieuwe eigenaar moet er vervolgens voor zorgen dat de motor is verzekerd. Bij verkoop van een voertuig geldt er geen opzegtermijn. Hiervoor moet u zelf contact opnemen met uw verzekeraar. De wegenbelasting stopt wel automatisch op het moment dat het kenteken niet meer op uw naam staat. Heeft u een nieuwe motor gekocht? Dan kunt u de polis laten aanpassen gebaseerd op uw nieuwe motor.

Winterstop dekking 

Sommige verzekeringsmaatschappijen kennen een winterstop dekking. Veel motorrijders rijden niet gedurende de winter. Motorrijden is nou eenmaal fijner als het droog is en het zonnetje schijnt, dan wanneer het regent of sneeuwt. Bovendien gebeuren er in de winter vaker motorongelukken, bijvoorbeeld doordat het glad is. Wanneer u in de winter niet rijdt, betekent dat dat u ook geen ongelukken kunt veroorzaken. Hierdoor is het risico voor uw verzekeraar lager. Dat betekent dat u korting op de premie krijgt. De winterstop geldt meestal van 15 december tot 1 maart. Schade door brand of diefstal in de garage is wel gewoon gedekt.

Motorverzekering opzeggen? Lees de polisvoorwaarden goed door!

Een verzekeraar bepaalt zelf de voorwaarden van de verzekering. Het kan dus voorkomen dat de ene verzekeraar andere voorwaarden hanteert voor opzeggen dan de ander. Dit kan zelfs per verzekering verschillen. Daarom is het belangrijk dat u, voordat u een motorverzekering afsluit, goed de polisvoorwaarden doorleest. In de polisvoorwaarden staan alle voorwaarden die gelden voor uw motorverzekering. Ook de voorwaarden met betrekking tot opzeggen staan hierin vastgelegd.

Heeft u nog vragen of heeft u hulp nodig? Neem vooral contact met ons op, wij helpen u graag! Wij zijn bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 18:00 uur op telefoonnummer 088-6883700.

Bereken direct de premie van uw motorverzekering!

Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.
In twee minuten geregeld

Nooit onderverzekerd

Stel zelf je pakket samen

Een breed aanbod

Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd

Hulp van onze experts

Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op