800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
28 vestigingen

Apk-keuring oldtimer

In principe moeten alle auto’s die de weg op gaan, apk gekeurd zijn. Voor oldtimers is dit net iets anders. Oldtimers hoeven minder vaak gekeurd te worden dan jongere auto’s en vanaf een bepaalde leeftijd hoeven oldtimers zelfs helemaal niet meer gekeurd te worden. Een oldtimerverzekering is wel verplicht.

Wel of geen apk-plicht voor oldtimers?

In 2020 heeft de Eerste Kamer ingestemd met een wijziging van de Wegenverkeerswet die inhoudt dat auto’s van 50 jaar en ouder vrijgesteld zijn van APK-plicht. Eerst gold dit alleen voor auto’s van vóór 1 januari 1960. In plaats van een jaartal wordt er nu dus een grens van 50 jaar gehanteerd. Deze wetswijziging gaat 1 januari 2021 in. Personen met een auto van 50 jaar of ouder ontvangen een zogeheten APK-vrijstellingsbrief van de RDW.

Auto’s van 30 jaar en ouder (maar jonger dan 50 jaar) moeten één keer in de twee jaar gekeurd te worden. Oldtimers jonger dan 30 jaar, met een invoering voor 1 januari 2005, moeten ieder jaar gekeurd worden.

Een voorwaarde is dat het gewicht van de auto maximaal 3500 kilo is. Zwaardere auto’s van voor 1960 zijn ook vrijgesteld van de apk. Alle andere auto’s van boven de 3500 kilo moeten ieder jaar opnieuw gekeurd worden.

Apk-plicht tijdens schorsen kenteken

Wanneer u het kenteken van uw oldtimer heeft geschorst, hoeft u geen wegenbelasting te betalen en kan de oldtimerverzekering ook tijdelijk stopgezet worden. Tijdens deze schorsingsperiode hoeft de oldtimer geen geldige apk te hebben en hoeft u de auto dus ook niet te laten keuren. U mag in deze periode niet de weg op met uw oldtimer. Rijdt u toch met de oldtimer terwijl het kenteken geschorst is of heeft de oldtimer een verlopen apk, dan kunt u een boete krijgen.

Als u van plan bent om de schorsing op te zeggen, moet u voor die tijd zorgen dat de oldtimer apk-gekeurd wordt.

Om naar de garage te mogen rijden, moet u de oldtimer verzekeren. Daarnaast mag u alleen de weg op rond de tijd van de keuring en moet u een afspraakbevestiging hebben.

Voor oldtimers geldt een speciale evenementenregeling. Hierdoor kan het zijn dat u een keer met uw oldtimer naar een evenement mag rijden zonder geldige apk. U moet zich dan wel aangemeld hebben voor het evenement en deze aanmelding moet goedgekeurd zijn door de organisator van het evenement.

Regels bij schorsen

Tijdens een schorsingsperiode hoeft uw oldtimer niet aan de apk-plicht te voldoen. Andersom geldt dit ook; wanneer uw oldtimer niet aan de apk-keuring voldoet, kunt u wel het kenteken schorsen. U kunt er ook voor kiezen om te zorgen dat uw oldtimer binnen twee maanden wel door de apk-keuring komt. In die periode mag u, met uitzondering van de ritten naar de garage, niet de weg op met uw oldtimer.

Klanten over Alpina

klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
Bekijk alle beoordelingen
8.3
Gemiddelde score
Gebaseerd op 3696 reviews

Bereken direct de premie van uw oldtimerverzekering!

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op