Hoe sluit ik een opstalverzekering af voor een appartement?

U gaat verhuizen naar een nieuw appartement. Een leuke, maar ook spannende situatie! Een hoop zaken om te regelen, waaronder uw (eventuele) opstalverzekering. Maar hoe gaat dit in zijn werk? Moet u dit zelf doen of doet de Vereniging van Eigenaren (VVE) dit? En is er een verschil tussen koop en huur? Het meest eenvoudige antwoord: dit is altijd afhankelijk van de situatie. In dit artikel wordt uitgelegd waar u rekening mee dient te houden bij opstalverzekering voor uw appartement.

Slapende VVE

Het is mogelijk dat uw appartementencomplex een ‘slapende VVE’ kent. Technisch gezien is er dan een VVE aanwezig. Alleen onderneemt een slapende VVE niets. De kans is groot dat u dan ook geen contributie betaalt. Het geld wordt namelijk nergens voor gebruikt.

Opstalverzekering: verschil bij gekocht of gehuurd appartement?

Er is een beduidend verschil tussen het kopen of het huren van een appartement in dit kader. Bij het kopen van een appartement bent u de (absolute) eigenaar. Bij huur bent u niet zelf de eigenaar. Hier zit dan ook het verschil in bij het wel of niet afsluiten van een opstalverzekering.

Wanneer u een appartement gekocht heeft, dient u er zelf voor te zorgen dat er een opstalverzekering is afgesloten voor uw appartement. Het kan zijn dat u dit zelf moet regelen of dat dit geregeld wordt via de VVE.

Heeft u een appartement gehuurd? Dan hoeft u niet zelf de opstalverzekering af te sluiten. De eigenaar van uw appartement is namelijk de verhuurder. De verhuurder hoort ervoor te zorgen dat er een opstalverzekering is afgesloten. Mocht er schade ontstaan aan het appartement door brand, stormschade of inbraak? Dan komt dit voor de rekening van de verhuurder. Houd er wel rekening mee dat schade aan uw spullen, zoals meubilair en kleding bijvoorbeeld, voor uw rekening komt.

Schade aan (losse) persoonlijke bezittingen kunt u niet verzekeren middels een opstalverzekering. Hiervoor moet u een inboedelverzekering afsluiten. Doe dit, indien u er zeker van wilt zijn dat uw bezittingen gedekt worden in geval van schade.

Een aanvullende opstalverzekering appartement: hoe werkt het?

Loopt uw verzekering via de VVE? Houd dan goed in de gaten of u wel voor een bedrag van voldoende hoogte verzekerd bent. In de volgende gevallen kan er namelijk sprake zijn van onderverzekering:

  • U heeft een groter appartement;
  • U heeft een luxer appartement;
  • U heeft zelf bepaalde goederen vervangen;
    • (zoals het plaatsen van een luxe keuken).

De VVE gaat in het algemeen uit van een gemiddelde bijdrage voor uw opstalverzekering. Wanneer dit bedrag onder de waarde van uw appartement komt, bent u onderverzekerd. Mocht er dan iets gebeuren met uw appartement, dan wordt niet de volledige waarde uitgekeerd. Dit is natuurlijk ontzettend zonde.

Bij onderverzekering is het verstandig om een aanvullende opstalverzekering te nemen. Dit is bedoeld om het gat te dichten tussen uw basis opstalverzekering en de waarde van uw appartement.

Wat is een appartementsclausule?

Een appartementsclausule is een aparte aansprakelijkheidsclausule die in uw verzekering wordt opgenomen. De appartementsclausule houdt in dat wanneer u schade ervaart door het toedoen van een andere bewoner, deze schade vergoed wordt.

Voorbeeld

Een verdieping onder u ontstaat er brand doordat de bewoner een pannenlap op het vuur heeft laten liggen. De vlammen worden uiteindelijk geblust, maar niet voordat uw cement vloer flink is aangetast. Deze moet vervangen/hersteld worden.

Heeft u geen appartementsclausule? Dan kan het zijn dat u zelf voor deze kosten moet opdraaien. Dit bedrag kan oplopen tot flinke hoogte. Laat daarom altijd een appartementsclausule opnemen in uw polis.

Een opstalverzekering afsluiten bij Alpina: wat zijn de voordelen?

Bij Alpina bent u er altijd van verzekerd dat u de meest volledige dekking krijgt voor de scherpste prijs. 48 jaar lang ervaring heeft ervoor gezorgd dat Alpina u altijd het beste verzekeringsadvies geeft. Uw verzekering afsluiten kan al met een aantal minuten, zodat u altijd verzekerd bent voor iedere situatie.

Onze klantenservice helpt u maar al te graag met vragen over uw (toekomstige) verzekering.

Bereken uw premie voor een opstalverzekering

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 20-01-2021

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op