800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Hoe hard mag je met een aanhanger?

Heeft u onlangs een aanhanger aangeschaft? Dan vraagt u zich natuurlijk af hoe hard u eigenlijk mag rijden met een aanhanger achter uw auto. De snelheidslimieten voor een auto met een aanhanger zijn per land verschillend. Op Alpina.nl hebben we de snelheidslimieten per land voor u op een rijtje gezet. Zo weet u zeker dat u niet te hard rijdt met uw aanhanger en voorkomt u een vervelende boete! Ook kunt u meer lezen over het verzekeren van een aanhanger.

Bereken de premie voor een aanhangwagenverzekering!

hoe hard aanhanger

Maximumsnelheid aanhanger in Nederland

De maximumsnelheid van een aanhanger in Nederland is op de snelwegen 90 kilometer per uur als het gewicht van de aanhanger onder de 3500 kg blijft. Is het gewicht van de aanhanger hoger dan 3500 kg? Dan is de maximumsnelheid 80 kilometer per uur. Voor uw eigen veiligheid en die van uw weggebruikers is het belangrijk dat u zich goed houdt aan de maximumsnelheid. Als u rijdt met een aanhanger zal u ook anders rijden dan wanneer u gewoon in uw auto rijdt. Met aan aanhanger bent u bijvoorbeeld vatbaarder voor windvlagen waardoor de aanhanger kan gaan slingeren. Ook als u te hard rijdt kan een aanhanger gaan slingeren, wat heel gevaarlijk kan zijn. Door de maximumsnelheid te rijden is de kans veel kleiner dat uw aanhangwagen gaat slingeren.

Bereken de premie voor een aanhangwagenverzekering!

Maximumsnelheid aanhanger in Europa

Gaat u met uw aanhangwagen in Europa de weg op? Dan gelden er in sommige landen weer andere regels. Hoe hard u met uw aanhanger mag rijden is afhankelijk van het land waarin u rijdt en van het soort weg waar u op rijdt. De maximumsnelheden lopen in Europa soms heel erg uiteen. Daarom is het verstandig om van te voren te controleren wat de maximumsnelheid voor een auto met aanhanger in de landen waarin u rijdt is.

In onderstaand schema hebben wij alvast de maximumsnelheid met een aanhanger voor verschillende landen opgenomen.

Land Snelweg Autoweg
België (>3.500 kilo) 90 km/u 70/90 km/u
België (<3.500 kilo) 120 km/u 70/90 km/u
Duitsland 80 km/u 80 km/u
Duitsland met Tempo 100 ontheffing 100 km/u 80 km/u
Groot Brittanië (< 3.500 kilo) 112 km/u 96 km/u
Groot Brittanië (>3.500 kilo) 112 km/u 80 km/u
Ierland 80 km/u 80 km/u
Italië 80 km/u 70 km/u
Luxemburg 90 km/u 75 km/u
Frankrijk (< 3.500 kilo) 130/110 km/u 80 km/u
Frankrijk (>3.500 kilo) 90 km/u 80 km/u
Spanje 90 km/u 90 km/u
Portugal 100 km/u 80 km/u
Oostenrijk (aanhanger niet zwaarder dan auto) 100 km/u 50 km/u
Oostenrijk (aanhanger zwaarder dan auto) 80 km/u 50 km/u
Zwitserland 80 km/u 80 km/u

Aanhanger verzekeren? Sluit direct een verzekering af op Alpina.nl!

Als u met uw aanhanger schade toebrengt aan een ander wordt dat gedekt door uw WA-autoverzekering. Maar hoe zit dat als u zelf schade aan uw aanhanger heeft? Hiervoor moet u een aparte aanhangerverzekering afsluiten. Met onze online vergelijkingstool kunt u gemakkelijk verschillende verzekeringen voor uw aanhanger met elkaar vergelijken. U ziet in een oogopslag waar u het goedkoopste uit bent. Vergeet echter niet om ook naar de dekking te kijken, zodat u weet waar u wel en niet voor verzekerd bent.

Bereken direct de premie van uw aanhangwagenverzekering!

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op