Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

auto met aanhanger op snelweg
Home aanhangerverzekering

Je aanhangerverzekering berekenen en afsluiten

Met een aanhangerverzekering verzeker je jouw aanhangwagen voor schade door bijvoorbeeld brand, vandalisme, natuurgeweld en diefstal.

Bereken premie  icoon

Direct online afsluiten

Direct online afsluiten

Ruime dekking

Al meer dan 110 jaar helder, transparant & eerlijk advies

Voor meer dan 800.000 klanten verzorgen we helder, transparant & eerlijk advies.
8.3
Op basis van 3696 beoordelingen 93% beveelt ons aan.

Wij pluizen de kleine lettertjes voor je uit

“Het vergelijken van een aanhangerverzekering loont bijna altijd. Het kan zijn dat de premies zijn verhoogd of dat jouw persoonlijke situatie is veranderd. Daarom raden wij aan om elk jaar een vergelijking te maken voor je verzekering.”

foto Laura van Maarschalkerweerd

Laura - Expert verzekeringen

Al jaren expert verzekeringen

Achtergrond expert foto Laura van Maarschalkerweerd
Achtergrond afbeelding

Alles over een aanhangerverzekering

Heb je onlangs een aanhangwagen gekocht? Dan ben je je misschien aan het verdiepen in de beste manier om je aanhanger te verzekeren. In principe heb je geen aparte verzekering voor je aanhanger nodig, maar je kunt er altijd voor kiezen om een speciale aanhangerverzekering af te sluiten. Met een aanhangerverzekering verzeker je jouw aanhangwagen voor schade door bijvoorbeeld brand, vandalisme, natuurgeweld en diefstal. Ook als de aanhangwagen door eigen toedoen beschadigd raakt, is dit verzekerd. Ook een paardentrailer of boottrailer kun je verzekeren met een aanhangwagenverzekering.

Wat is een aanhangwagenverzekering?

Een aanhangwagenverzekering is een speciale verzekering voor je aanhanger, oplegger, paardentrailer of boottrailer. Met een aanhangwagenverzekering verzeker je jouw aanhanger voor schade en diefstal, bijvoorbeeld schade aan je aanhanger die is veroorzaakt door brand, inbraak of eigen schuld. Ook als de lading in de aanhanger schade veroorzaakt is dit vaak meeverzekerd.

Waarom een aanhanger verzekeren?

Met de WA-dekking van je autoverzekering ben je verzekerd voor schade die je met de aanhanger bij een ander veroorzaakt. Alle aansprakelijkheidsschade wordt dus gedekt. Toch kan het verstandig zijn om een aanhanger nog eens apart te verzekeren. Een aanhangerverzekering heeft een casco allrisk dekking, waardoor je ook verzekerd bent voor schade aan de aanhanger door eigen schuld en schade door bijvoorbeeld brand of diefstal. Dit kun je met name overwegen als de aanhanger een hoge dagwaarde heeft.

Wat is verzekerd met de aanhangwagenverzekering?

Schade die je aan anderen veroorzaakt met je aanhanger wordt gedekt door de WA-autoverzekering of een aansprakelijkheidsverzekering. Schade aan je eigen aanhanger is met deze verzekeringen echter niet verzekerd. Hiervoor kun je een aanhangwagenverzekering afsluiten. Met een aanhangwagenverzekering ben je verzekerd voor verschillende schades, zoals bijvoorbeeld schade door brand of inbraak, en bij diefstal.

Wel gedekt

Bij de meeste verzekeraars zijn de volgende schades gedekt met een aanhangerverzekering:

 • Diefstal van de aanhanger of onderdelen van de aanhanger
 • Schade door inbraak
 • Schade door brand, ontploffing, bliksem of kortsluiting
 • Schade door storm of hagel
 • Schade door aanrijding

Niet gedekt

Er zijn ook een aantal zaken uitgesloten van dekking. Controleer altijd in de polisvoorwaarden in welke situaties de desbetreffende verzekeraar geen dekking biedt, maar vaak is dit in de volgende situaties:

 • Schade door slecht onderhoud
 • Verhuur is niet gedekt
 • Er zijn geen mogelijkheden voor vervangend vervoer of hulpverlening
 • Garantiezaken
 • Schade door joyriding/wedstrijd rijden
 • Schade aan de inhoud van de aanhanger
 • Diefstal of inbraak terwijl de aanhanger niet goed was afgesloten

Aanhanger verzekering vergelijken

Vergeet niet om van tevoren verschillende aanhangerverzekeringen met elkaar te vergelijken. Op Alpina.nl kun je de premie voor een aanhangerverzekering berekenen en vervolgens direct afsluiten. Met een paar klikken krijg je al te zien welke verzekeringsmaatschappij voor jou het beste aanbod heeft. Dit kan 24 uur per dag, 7 dagen per week. Als je toch liever even wilt overleggen zitten onze verzekeringsspecialisten voor je klaar. Zij weten alles over het verzekeren van een aanhanger. Je kunt ons van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 18.00 telefonisch bereiken op 030 – 6883700. Je kunt ons ook altijd je vraag sturen via de chat, WhatsApp of Facebook.

Kosten aanhangwagen verzekering

De kosten van een aanhangwagenverzekering zijn afhankelijk van een aantal factoren, zoals bijvoorbeeld de waarde van de aanhanger. Om alvast een goed beeld van de kosten te krijgen kun je op Alpina.nl online alvast een indicatie van de premie berekenen. Hiervoor kun je onze handige online vergelijkingstool gebruiken. Na het invullen van een aantal gegevens krijg je een indicatie van de maandelijkse premie te zien. Vervolgens kun je direct online je aanhanger verzekeren.

Paardentrailer verzekeren

Wil je een paardentrailer verzekeren? Hiervoor kun je ook een aanhangwagenverzekering afsluiten. Een paardentrailer valt namelijk ook onder de dekking van een aanhangwagenverzekering. Er zijn diverse verzekeraars die een aanhangwagenverzekering aanbieden. Zeker wanneer je een nieuwe paardentrailer hebt, is het belangrijk dat je deze goed verzekerd. Controleer wel altijd goed in de voorwaarden van de verzekeraar wat er allemaal onder de dekking valt. Een paard kan bijvoorbeeld zelf de trailer beschadigen, maar dit is niet bij iedere verzekeraar gedekt.

Aanhangwagen verzekeren zakelijk

Naast een particuliere aanhangerverzekering, kun je jouw aanhangwagen ook zakelijk verzekeren. Hiervoor bestaat er een speciale zakelijke aanhangwagenverzekering. Vooral als je aanhanger een belangrijk onderdeel is van de bedrijfsvoering van je bedrijf kan het verstandig zijn om een zakelijke aanhangwagenverzekering af te sluiten. Als de aanhanger wordt gestolen of beschadigd raakt door bijvoorbeeld brand, weet je zeker dat je goed verzekerd bent en dat de problemen snel opgelost worden, zodat het werk gewoon door kan gaan.

Boottrailerverzekering

Als je met een boottrailer schade aan een ander voertuig veroorzaakt, valt dit onder de WA-dekking van je autoverzekering. Bijvoorbeeld wanneer je tijdens het achteruitrijden tegen een andere auto botst of als je tijdens het wisselen van rijstrook een andere auto raakt met de trailer. De boottrailer zelf valt echter niet onder de dekking van een WA-autoverzekering. Je hoeft geen aparte boottrailerverzekering af te sluiten, maar kunt een aanhangwagenverzekering afsluiten. Hiermee is niet alleen een aanhangwagen, maar zijn ook trailer zoals een boottrailer of paardentrailer meeverzekerd.

Veelgestelde vragen over het verzekeren van een aanhanger

Moet je verplicht een aanhangwagen verzekeren?

Je bent niet verplicht om een aanhanger apart te verzekeren. Deze is namelijk al meeverzekerd op de van het trekkende voertuig. Wanneer je met je aanhangwagen schade veroorzaakt, wordt dit gedekt door de Wettelijke Aansprakelijkheidsdekking van de autoverzekering. Deze dekking geldt zolang je met een aanhangwagen rijdt, maar ook als deze losraakt. Je kunt ervoor kiezen om de aanhangwagen te verzekeren met een speciale aanhangerverzekering. Een aanhangerverzekering is vooral verstandig wanneer de aanhanger een hoge dagwaarde heeft of voor jou onmisbaar is, bijvoorbeeld vanwege werk.

Welke aanhangwagens kan ik verzekeren?

Met een aanhangwagenverzekering kun je een aanhanger, paardentrailer, boottrailer of oplegger verzekeren.

Kan ik een aanhanger verzekeren tegen diefstal?

Ja, door een aanhangwagenverzekering af te sluiten verzeker je de aanhanger tegen diefstal. Zonder aanhangwagenverzekering is schade aan en diefstal van de aanhanger niet verzekerd.

Waar is de premie van een aanhangwagenverzekering van afhankelijk?

Bij het berekenen van de premie kijkt de verzekeraar naar:

 • De waarde van de aanhanger
 • Het gewicht van de aanhanger
 • Het eigen risico

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op