800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan
Home Autoverzekering Autoschade Tweezijdige autoschade

Wat is tweezijdige autoschade?

Tweezijdige schade is schade die ontstaat doordat u met uw auto tegen een andere auto aan bent gereden, bijvoorbeeld bij een botsing. Bij een tweezijdig ongeval bent u tegen een ander voertuig aangereden en heeft u te maken met een tegenpartij. Dekt uw autoverzekering tweezijdige schade?

Wordt tweezijdige autoschade vergoed door de verzekering?

Om na te gaan of uw autoverzekering dekking biedt bij tweezijdige schade en of het ongeluk gevolgen heeft voor uw premie en schadevrije jaren hangt van een aantal dingen af. Wie heeft het ongeval veroorzaakt? Ligt de schuld bij u of bij de tegenpartij? Wat is de dekking van uw autoverzekering?

Een WA-verzekering vergoedt alleen de schade die u bij iemand anders veroorzaakt. Een beperkt-casco verzekering vergoedt niet alleen schade aangericht aan anderen, maar ook specifieke schade aan uw auto, zoals door hagel en storm. De allrisk autoverzekering is de meest uitgebreide dekking voor schade aan uw eigen auto. Bent u de veroorzaker van het ongeluk dan zal met een allrisk verzekering zowel de schade aan uw eigen auto als de schade aan de auto van de tegenpartij vergoed worden.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Schadeformulier tweezijdige schade

Na een ongeval, met tweezijdige schade, dient u een Europees schadeformulier in te vullen. Voor het in behandeling nemen van een schade kan de verzekeraar een schadeformulier eisen. Het schadeformulier moet door beide betrokkenen ingevuld worden. Het is verstandig om dit, samen met de tegenpartij, direct na het ongeval te doen. Dit om misverstanden te voorkomen. Door het ondertekenen van het schadeformulier geeft u aan dat u akkoord gaat met wat er op het formulier beschreven staat. Bent u het niet eens met wat er op het formulier staat, dan kunt u ervoor kiezen om het niet te ondertekenen. Wat u ook kunt doen is in het veld ‘Opmerkingen’ aan te geven dat u niet akkoord bent. Dit veld staat onderaan het schadeformulier. Hier kunt u invullen dat u niet akkoord gaat. Geef ook aan hoe het volgens u moet zijn.

Zodra de verzekeringsmaatschappij het schadeformulier van u heeft ontvangen, zullen zij de schade in behandeling nemen.

tweezijdige-autoschade

Schadeclaim = terugval in schadevrije jaren

Het claimen van tweezijdige schade zorgt voor een terugval in schadevrije jaren, wanneer u schuldig bent aan het ongeval. Dan moet u waarschijnlijk ook een hogere premie gaan betalen. Wanneer de schade klein is, kan het soms voordeliger zijn om deze schade niet te claimen, maar zelf te betalen. Bij elke schadeclaim die u indient, valt u namelijk 5 schadevrije jaren terug. Hierdoor verliest u een deel van uw opgebouwde korting. De terugval van 5 schadevrije jaren is bij iedere verzekeraar gelijk. De korting die u krijgt door het opbouwen van schadevrije jaren kan echter wel bij iedere verzekeraar verschillen. Zo kan het zijn dat u na een schadeclaim bij de ene verzekeringsmaatschappij een stuk minder korting krijgt en bij de andere verzekeringsmaatschappij het verschil in korting verwaarloosbaar is.
Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Wat is het verschil tussen eenzijdige- en tweezijdige schade?

Het verschil tussen eenzijdige- en tweezijdige schade kunt u eigenlijk al opmaken uit de naam van de schade. Bij eenzijdige schade bent u niet tegen een ander voertuig aangereden, maar bent u de enige betrokken verkeersdeelnemer. Deze schade ontstaat doordat u met uw auto tegen een object aan bent gereden, zoals een boom of een lantaarnpaal. Bij tweezijdige schade is er wel een andere auto in het spel. Tweezijdige schade kan bijvoorbeeld ontstaan door een botsing.

Vragen over uw autoverzekering

Wilt u zeker weten of uw autoverzekering dekking biedt bij tweezijdige schade? Kijk dan in de polisvoorwaarden. Wilt u de dekking van uw autoverzekering wijzigen? Dit kan via het online contactformulier.

Op alpina.nl kunt u gemakkelijk en snel een vergelijking maken op dekking en prijs. Zo kiest u de autoverzekering die het beste bij u en uw auto past.
Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag! Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 08:00 en 18:00 uur op telefoonnummer 088-6883700.

Bereken de premie voor een autoverzekering

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op