Wat is eenzijdige schade?

Eenzijdige schade is schade die ontstaat doordat u met uw auto tegen een object aan bent gereden, zoals een lantaarnpaal of een boom. Bij een eenzijdig ongeval bent u dus niet tegen een ander voertuig aangereden, maar bent u de enige betrokken verkeersdeelnemer. Dekt uw autoverzekering eenzijdige schade?

Wat te doen bij eenzijdige schade?

Ook wanneer u een WA- of WA-beperkt-casco autoverzekering heeft, is het belangrijk dat u schade als gevolg van een eenzijdig ongeval meldt bij uw verzekeraar. Bij een eenzijdig ongeval bent u zelf aansprakelijk voor de geleden schade. Met een WA autoverzekering of WA beperkt casco autoverzekering zal de verzekeraar de kosten niet vergoeden.

Met een allrisk autoverzekering bent u wel verzekerd voor schade die is ontstaan door een eenzijdig ongeval. Na het ontstaan van de schade is het belangrijk dat u wel een schadeformulier invult.

Schadeformulier eenzijdige schade

Ook wanneer er geen andere betrokkenen zijn bij het ongeval dient u een Europees schadeformulier in te vullen bij eenzijdige schade. Als het om een eenzijdig ongeval gaat, hoeft u uiteraard de gegevens van de tegenpartij niet in te vullen. Het is wel slim om naam- en contactgegevens van eventuele getuigen te noteren en foto’s te maken van de schade. Zodra de verzekeringsmaatschappij het schadeformulier van u heeft ontvangen, zullen zij de schade in behandeling nemen.

Eenzijdige schade en een leaseauto

Krijgt u te maken met eenzijdige schade en bent u in het bezit van een leaseauto? Ook dan is het belangrijk om altijd een schadeformulier in te vullen. Verzekeraars hebben namelijk altijd een schadeformulier nodig voor het afwikkelen van de schade. Meld de schade ook altijd bij het bedrijf waar u de auto leaset. De verhuurder zal u uitleggen hoe u moet handelen. Is de schade klein, dan kunt u waarschijnlijk gewoon verder rijden. Bij grotere schades kunt u recht hebben op een vervangende auto. Dit staat in het leasecontract dat u heeft getekend aan het begin van de leaseperiode. Bij schade aan een leaseauto betaalt u vaak ook een eigen risico. Controleer goed de voorwaarden voordat u het contract tekent. Twijfelt u over bepaalde zaken in het contract, neem dan contact op met de leasemaatschappij.

Dekking van uw autoverzekering

Of uw autoverzekering dekking biedt bij eenzijdige schade is dus afhankelijk van de dekking die u heeft gekozen. Wilt u zeker weten of uw autoverzekering dekking biedt bij eenzijdige schade? Kijk dan in de polisvoorwaarden. Wilt u de dekking van uw autoverzekering wijzigen? Dit kan via het online contactformulier.

Op alpina.nl kunt u gemakkelijk en snel een vergelijking maken op dekking en prijs. Zo kiest u de autoverzekering die het beste bij u en uw auto past.
Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag! Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 08:00 en 18:00 uur op telefoonnummer 088-6883700.

Bereken de premie voor een autoverzekering

  • i Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 31-10-2022

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op