800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
29 vestigingen

Dekt een verzekering parkeerschade?

Een onvervalste parkeerschade. Je let bij het parkeren toch wel op hoeveel ruimte er zit tussen jouw auto en de andere auto(‘s)? Ga er bij het inparkeren vanuit dat andere personen genoeg ruimte moeten hebben om hun autodeur te openen en in te stappen. Maar natuurlijk, het blijft een risico. Sommige mensen besteden geen aandacht aan de naast gelegen auto bij het openen van hun portier. Dan kan het zomaar eens zijn dat de naast gelegen auto beschadigd raakt. Mensen met een klein beetje fatsoen laten wel een briefje of iets in die trant achter om de bestuurder van de beschadigde auto hiervan op de hoogte te stellen en contact- en adresgegevens door te geven. Maar er zijn zeker ook mensen die dit niet doen om verschillende redenen. Op dat moment is het niet bekend wie de dader is. Dan is er dus geen tegenpartij om het in verzekeringstermen uit te drukken. Als bekend is wie de dader is, kan de schade op de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering van de schuldige geclaimd worden. Maar hoe krijg je het schadebedrag terug als de dader niet bekend is bij een parkeerschade?

Stel dat je zojuist de nodige boodschappen hebt gedaan en dat je bij terugkomst een lelijke deuk vindt in de zijkant van jouw autoportier. Het zal vast iemand zijn geweest die zijn portier te hard heeft opengeklapt waarna dit een deuk in jouw auto heeft veroorzaakt. De dader valt op dat moment natuurlijk moeilijk aan te wijzen. Hoe krijg ik mijn schade dan toch vergoed?

Parkeerschade onbekende dader

Wat wordt er verstaan onder parkeerschade?

Parkeerschade is schade die je oploopt terwijl jouw auto geparkeerd staat. Dit kan bijvoorbeeld schade door een andere auto, bromfiets of fietser zijn, maar ook schade door vandalisme of door eigen schuld. Parkeerschade komt vaak voor. Het betreft maar liefst 40% van alle autoschades. Parkeerschade ontstaat bijvoorbeeld door onoplettendheid of een inschattingsfout tijdens het parkeren, met een kras, deuk of aanrijding als gevolg.

Autoverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

Wat te doen bij parkeerschade?

Heb je parkeerschade en is de dader bij je bekend? Dan zijn er een aantal dingen die je altijd moet doen:

  • Maak foto’s van de schade
  • Noteer de datum, het tijdstip en het kenteken van de tegenpartij
  • Vul samen direct het schadeformulier in
  • Noteer de gegevens van eventuele getuigen
  • Stuur het ingevulde schadeformulier op naar jouw tussenpersoon of verzekeraar

Is de dader onbekend? Doen dan altijd aangifte bij de politie. Ook in dit geval is het belangrijk dat je kijkt of er getuigen zijn die hebben gezien wat er gebeurd is. Zo kun je misschien alsnog de dader achterhalen.

Parkeerschade: dader onbekend

Het kan zomaar voorkomen: je parkeert jouw auto en gaat even een boodschap doen. Bij terugkomst zie je dat er een flinke deuk in jouw auto zit. Er is iemand tegen jouw auto gereden, maar de dader is nergens meer te bekennen. De kans is aanzienlijk dat je de dader ook niet meteen kunt achterhalen. Als bij parkeerschade de dader onbekend is, is het belangrijk dat je altijd aangifte doet bij de politie. Ook kun je proberen de dader op te sporen door bijvoorbeeld getuigen bezoeken of misschien bewakingsbeelden op te vragen. Voordat de dader is gevonden kun je de schade nergens verhalen. In dit geval zijn er twee dingen die je kunt doen. Ten eerste kun je in sommige gevallen terecht bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Het Waarborgfonds Motorverkeer vergoedt schades waarbij er geen dader bekend is. Een voorwaarde is wel dat de schade is veroorzaakt door een ander motorvoertuig.  Als niet vastgesteld kan worden dat de schade is veroorzaakt door een ander voertuig, kan de schade vaak verhaald worden op jouw autoverzekering. Neem hiervoor contact op met jouw tussenpersoon of verzekeraar.

Autodeur tegen andere deur

Ben je met jouw autodeur tegen de autodeur van iemand anders aangekomen? Dan kan dat zorgen voor een flinke deuk in de deur of een kras in de lak. Schade aan de auto van een andere bestuurder valt onder de dekking van jouw WA autoverzekering. Als je met jouw autodeur schade veroorzaakt bij iemand anders, zal jouw verzekeraar de schade aan de tegenpartij vergoeden.

Als de autodeur door een storm uit jouw handen wordt getrokken en tegen een andere deur waait, wordt dit gezien als stormschade. In dat geval valt de schade aan jouw eigen autodeur onder de dekking van de autoverzekering, mits je een WA + Beperkt Casco of Allrisk dekking hebt.

Doorrijden na parkeerschade

Het komt waarschijnlijk vaker voor dan je lief is: je parkeert jouw auto en treft bij terugkomst een deuk, kras of andere beschadiging aan. De dader is echter in geen velden of wegen te bekennen. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom de dader is doorgereden na het veroorzaken van de schade, bijvoorbeeld omdat hij niet verzekerd is, heeft gedronken of omdat hij bang is voor een hogere verzekeringspremie. Uiteraard zijn dit geen geldige redenen om door te rijden na een ongeval.

In de Wegenverkeerswet is opgenomen dat het strafbaar is om na een aanrijding door te rijden. Hierbij hoeft het niet te gaan om een aanrijding waarbij een ander letsel heeft opgelopen, maar ook bij een aanrijding waarbij er alleen sprake is van materiele schade, zoals blikschade. Doorrijden na parkeerschade is dus bij de wet verboden en strafbaar. De dader krijgt maximaal 12 uur de tijd om zich vrijwillig te melden bij de politie.

Parkeerschade: kenteken bekend

In sommige gevallen is de dader na parkeerschade bekend, bijvoorbeeld omdat hij een briefje achterlaat. Op die manier kun je contact opnemen met de dader en kan de schade verhaald worden op zijn of haar autoverzekering. In sommige gevallen is dit echter niet mogelijk. Je kunt dan terecht bij het Waarborgfonds. Denk bijvoorbeeld aan de volgende situaties:

  • Het schadeveroorzakende motorvoertuig is niet verzekerd
  • Het schadeveroorzakende motorvoertuig is gestolen
  • De verzekeringsmaatschappij is niet kredietwaardig
  • De schadeveroorzaker heeft een vrijstelling van de verzekeringsplicht, omdat deze zich door geloof of levensovertuiging niet wil verzekeren

Parkeerschade herstellen

Als je autoschade claimt bij de verzekeraar heeft dit gevolgen voor jouw autoverzekering. Het kost je namelijk schadevrije jaren, waardoor je zakt op de bonus-malus ladder en jouw premie omhoog gaat. Dit geldt voor alle schades die je zelf veroorzaakt hebt. Als een andere auto parkeerschade bij je veroorzaakt, wordt dit gedekt door de verzekering van de tegenpartij. Als je zelf de schade hebt veroorzaakt is het verstandig om te kijken of het voordeliger is om de schade te claimen bij de verzekeraar of om deze zelf te betalen. Parkeerschade kan soms flink in de kosten lopen, maar ook de premieverhoging na één schade kan fors zijn. Door één claim kan de korting met tientallen procenten zakken. Hierdoor kan het niet verstandig zijn om kleine schadebedragen te claimen.

Parkeerschade auto

Parkeerschade, en autoschade in het algemeen, is nooit fijn. Al helemaal niet als je deze niet op iemand anders kunt verhalen en dus zelf voor de kosten opdraait, terwijl de schade niet jouw schuld is. In deze situaties kun je gelukkig terugvallen op het Waarborgfonds. Het Waarborgfonds vergoedt in bepaalde situaties zonder aanwijsbare dader de schade, zodat je deze niet zelf hoeft te betalen. Je moet wel kunnen aantonen dat de schade daadwerkelijk is veroorzaakt door een motorvoertuig. Ook moet je laten zien dat je geprobeerd hebt de dader te vinden, bijvoorbeeld door middel van een buurtonderzoek, politieaangifte of een advertentie. Wacht niet te lang met deze acties, dit moet namelijk binnen 14 dagen na het oplopen van de schade gebeuren.

Parkeerschade deur

Je gooit de autodeur iets de hard open, waardoor deze tegen een andere auto aan knalt. Oei, een flinke kras op beide deuren. Zonde! Dat wil je natuurlijk zo snel mogelijk laten herstellen. Een WA of Beperkt Casco autoverzekering biedt helaas geen vergoeding voor lakschade. Of dit nou gaat om krassen op jouw auto of een andere vorm van lakschade. Ben je allrisk verzekerd? Dan wordt lakschade aan jouw auto wel vergoed door de verzekeraar, ook wanneer de dader onbekend is. Is de dader wel bekend, dan zal de verzekeraar de schade verhalen op de tegenpartij. Hier hoef je, naast het invullen van een schadeformulier, niets extra’s voor te doen.

Bereken direct de premie van jouw autoverzekering!

Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.
In twee minuten geregeld

Nooit onderverzekerd

Stel zelf je pakket samen

Een breed aanbod

Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd

Hulp van onze experts

Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op