800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Wat kost een laadpaal thuis?

Een laadpaal thuis is de voordeligste manier om uw elektrische auto op te laden. U heeft echter ook te maken met de kosten voor de aanschaf en installatie van de laadpaal. Het plaatsen van een eigen laadpaal is een behoorlijke investering, maar wel eentje die u zeker weten terug verdiend. Thuis laden is namelijk een stuk goedkoper dan opladen bij een openbare lader of snellader, omdat u enkel het stroomtarief per kWh dat in uw energiecontract staat. Bovendien hoeft u geen kosten voor het gebruik en onderhoud van de paal te betalen, zoals met een openbare laadpaal wel het geval is. Op Alpina.nl hebben we alle kosten voor een laadpaal thuis voor u op een rijtje gezet.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

kosten laadpaal thuis

Kosten laadpaal aan huis

De kosten voor een laadpaal thuis zijn afhankelijk van verschillende factoren:

  • De aanschafprijs van de laadpaal
  • Het type aansluiting
  • De afstand tussen de meterkast en de laadpaal
  • Extra werkzaamheden, zoals bijvoorbeeld de laadpaal verbinden met een netwerk

Hieronder gaat we dieper op alle kosten in.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Wat is de aanschafprijs?

De aanschafkosten voor een laadpaal kunnen sterk uiteen lopen. Dit is afhankelijk van de functies, het merk en het design van de laadpaal. Er zijn verschillende opties mogelijk, zoals een laadpaal met twee aansluitpunten, maximale laadcapaciteit, een wand- of paalmodel en een slimme lader. Een slimme lader is wel een stuk duurder, maar houdt ook rekening met het daltarief van uw energieleverancier waardoor u bespaard op uw energierekening. Bovendien kan een slimme laadpaal vaak gecombineerd worden met zonnepanelen, waardoor u nog zuiniger bent. De prijzen voor een laadpaal lopen flink uiteen, maar liggen meestal tussen de €500 en €1200.

Welke type aansluiting heb ik nodig?

Hoe snel u uw auto kunt opladen, is (onder andere) afhankelijk van hoe uw woning is aangesloten op het stroomnet. Dit kan met een 1-faseaansluiting of een 3-fasenaansluiting. Met een 3-fasenaansluiting kunt u, in theorie, uw auto drie keer sneller opladen, mits de auto dit ondersteund. Als u geen 3-fasenaansluiting heeft, maar dit wel graag wil, kunt u uw aansluiting laten verzwaren. De kosten voor het verzwaren van een aansluiting liggen meestal tussen de €200 en €300.

Wat is de afstand tussen de meterkast en de laadpaal?

Er moeten natuurlijk kabels getrokken worden van uw meterkast naar de laadpaal. Hoe langer de afstand, hoe langer de kabels moeten zijn. Hoe langer de kabel, hoe hoger de kosten. Bovendien moet er gegraven worden om de kabels onder de grond door te kunnen trekken. De kosten voor het graafwerk zullen bij een langere afstand ook oplopen. Ook het type ondergrond waardoor de kabel getrokken moet worden kan verschil maken voor de kosten van een laadpaal thuis. Aarde is natuurlijk makkelijker dan wanneer er een betonnen of stenen ondergrond ligt. Daarnaast moeten er misschien aanpassingen gedaan worden in de meterkast.

Andere werkzaamheden

Als u een slimme laadpaal laat installeren zal deze verbonden moeten worden met het netwerk. Een slimme laadpaal maakt via Wifi of 3G verbinding met het netwerk. Zo kan de laadpaal alle laadgegevens doorsturen. Dit is vaak opgenomen in de installatiekosten.

De totale kosten voor een laadpaal thuis zijn dus afhankelijk van een aantal factoren, maar kunnen oplopen tot €2.000 – €2.500. Een flinke investering dus, maar wel eentje die zich zeker weten terugverdiend, omdat u flink bespaart bij het opladen van uw auto.

Elektrische auto verzekeren? Op Alpina.nl kunt u direct een autoverzekering afsluiten!

Zoekt u nog een autoverzekering voor uw elektrische auto? Vergelijk direct een goedkope autoverzekering op Alpina.nl. Voor vragen kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij zijn maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 18.00 telefonisch bereikbaar op 030 – 688 37 00. U kunt ons ook altijd een bericht sturen via de chat, WhatsApp of Messenger.

Bereken direct de premie van uw autoverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op