Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

Verzekering aanrijding wild dier hert
Home Blog Wat dekt je verzekering bij aanrijding met wild dier

Wat dekt je verzekering bij aanrijding met wild dier

08 aug 2023
3 min leestijd

Je rijdt ‘s nachts op de snelweg en plotseling verschijnt er een ree voor je koplampen. Het is onmogelijk om te ontwijken en een aanrijding vindt plaats. Een vervelende situatie, zowel voor het dier als voor jou. Een botsing met een wild dier kan aanzienlijke schade veroorzaken. Gemiddeld bedraagt de schade bij een aanrijding met groot wild ongeveer 1.900 euro. Maar is dergelijke schade eigenlijk gedekt door je autoverzekering?

De aanwezigheid van reeën, herten, zwijnen en zelfs wolven neemt toe op verschillende plekken in Nederland. Vooral in bosrijke gebieden is een aanrijding met overstekend wild niet ongebruikelijk. Om ongevallen zoveel mogelijk te voorkomen, worden waarschuwingsborden, wildrasters, hekken en snelheidsbeperkingen ingezet door provincies en natuurorganisaties. Of jouw verzekering materiële schade dekt na een aanrijding met een dier, hangt af van twee factoren: jouw verzekeringsdekking en of het daadwerkelijk gaat om overstekend wild en niet om een loslopend huisdier.

 

WA, Beperkt Casco of Allrisk

Bij het verzekeren van je auto, kun je kiezen uit een WA-, beperkt casco- of allrisk-dekking. Onder bepaalde voorwaarden wordt schade na een aanrijding met wild gedekt door beperkt casco en allrisk verzekeringen. Het moet wel gaan om een directe botsing met het dier, en niet om een ontwijkingsmanoeuvre. Het indienen van een claim voor schade na een directe botsing met een dier heeft meestal geen invloed op je schadevrije jaren.

Met een WA-verzekering ben je alleen gedekt voor schade die je aan anderen veroorzaakt. Daarom krijg je geen vergoeding na een aanrijding met wild. Omdat er bij overstekend wild geen eigenaar is, kun je niemand aansprakelijk stellen voor de schade.

 

Ontwijkingsmanoeuvre

Wanneer een wild dier op je auto afkomt, moet je snel beslissen wat te doen. Misschien kies je voor een riskante ontwijkingsmanoeuvre. Dit kan het dier soms sparen, maar de situatie wordt niet minder gevaarlijk: een slip tegen een boom is mogelijk. Een dergelijke schade wordt alleen vergoed als je een allrisk autoverzekering hebt, omdat het ongeval dan door jouzelf is veroorzaakt.

 

Aanrijding met een Huisdier

Bij aanrijdingen met een loslopende hond of kat gelden andere regels. Huisdieren hebben namelijk wel een eigenaar. De wet bepaalt dat de eigenaar aansprakelijk is voor het huisdier en dus de veroorzaakte schade moet vergoeden. Als de hond van de buren plotseling voor je auto springt, is de buurman verantwoordelijk voor de autoschade. Hij kan deze schade vervolgens verhalen op zijn aansprakelijkheidsverzekering.

Met een beperkt casco of allrisk-dekking kun je de schade direct melden bij je eigen autoverzekeraar. Zij zullen de schade dan verhalen op de verzekering van de eigenaar van het huisdier. Als je alleen een WA-verzekering hebt, moet je zelf de eigenaar van het dier aansprakelijk stellen. Dit kan soms veel tijd en moeite kosten. Een rechtsbijstandverzekering kan hierbij van dienst zijn.

 

Bij een aanrijding met een (wild) dier moet je dit altijd melden bij de politie, wat wettelijk verplicht is. Het is zelfs strafbaar om door te rijden. Naast het contact opnemen met de politie, is het belangrijk om je verzekeraar direct op de hoogte te stellen. Vul een schadeformulier in en maak foto’s van de schade. Zo kan de verzekeraar de schade beoordelen en correct afhandelen. Heb je vragen over het indienen van schadeclaims? Onze adviseurs staan klaar om je te helpen.

 

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op