motorverzekering

Het voorjaar begint weer, 5 tips hoe u en uw motor veilig de weg op kunnen

4 april 2018

Marc Diks
Door: Marc Diks
Laatst geupdatet: 03-04-2023

De motor kan weer uit de winterstalling en het voorjaar tegemoet. U wilt natuurlijk wel veilig en goed voorbereid op pad. Wij helpen u en leggen uit hoe u uw motor op de beste manier uit de winterslaap haalt.

Het voorjaar is begonnen. Voor liefhebbers van motoren is het een mooi moment. U kunt de weg weer op met uw motor. Maar onderschat het effect van maanden stilstaan voor de draaiende onderdelen van uw motor niet. Vóór de winterstop de motor voorbereiden op de maanden stilstand is belangrijk, maar de juiste behandeling na de winterstop is minimaal net zo belangrijk. Pas onze 5 tips toe en u kunt weer met veilig materiaal de weg op.

Controleer hoe de motorfiets de winter door is gekomen

De staat van de motor moet u voor uw eigen veiligheid goed controleren. Voor een aantal belangrijke controlepunten hoeft u geen technisch inzicht te hebben. Controleer vooral de volgende punten:

Reinig de ingevette delen

Voordat u de motorfiets in de winterstalling plaatst is het advies om beweegbare delen in te vetten. Het gaat bijvoorbeeld om de ketting, het contactslot en scharnieren. Zorg ervoor dat u de ingevette onderdelen van de motorfiets wel weer goed reinigt in het voorjaar. Het gaat vooral om de onderdelen die een hoge temperatuur te verwerken krijgen. Het vet kan namelijk inbranden.

Wen even weer voorzichtig aan de motor

Op de motorfiets zitten geeft een gevoel van vrijheid, maar in vergelijking met het rijden in een auto zijn er extra gevaren. U moet eerst even weer het gevoel krijgen bij het voertuig. Doe het tijdens het eerste ritje even rustig aan. Zo controleert u de kwaliteit (loopt deze goed?) en u pakt de veilige manier van rijden snel weer op.

Vervang de motorolie en het filter

Mogelijk is de motorolie vuil geworden. De olie verversen is even veel gedoe, maar doe het daarom gelijk voordat u het voorjaar tegemoet gaat. Zo kunt u het ook niet vergeten. Als u toch aan het verversen bent, vervang dan ook gelijk het filter. Een kleine moeite om dat er gelijk bij te doen.

Zorg voor een volledig opgeladen accu

Vóór de winterstop kunt u uw motor aan een druppellader zetten. Heeft u dit niet gedaan? Zorg dan voor een opgeladen accu voordat u de weg op gaat. Zo voorkomt u dat de motorfiets moeilijk of niet wil starten in het voorjaar.

U bent klaar om de motorfiets te gebruiken in het voorjaar en de zomer. Wij wensen u veel rijplezier.

Bonus tip;

Vergeet natuurlijk ook niet de motorverzekering. Heeft u gekozen voor de zogenaamde winterstop? Kijk dan of u al met de motor de weg op mag.