Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

Motorrijden-in-de-winter
Home Blog motor Motorrijden in de winter

Motorrijden in de winter

17 dec 2018
3 min leestijd

Wat doet u met uw motor nu het weer kouder wordt? Hopelijk is het voor motorrijdend Nederland een goed jaar geweest en heeft u veel mooie dagen op de motor gehad. Wellicht heeft u een van deze vijf mooie motorroutes door Europa gereden.

Na veel dagen plezier te hebben gehad van uw motor is het in de winter verstandig om uw motor in een stalling te zetten. Wellicht is de winterstalling voor u een uitkomst. Waar moet u op letten als u uw motor wegzet?

In Nederland zijn er zo’n 650.000 motorrijders. De meeste motorrijders parkeren in de winter hun motor in de stalling. Dit heeft te maken met de kou en het gevaar dat motorrijden in de winter met zich meebrengt. Gladde wegen door bladeren op de weg, een nat of slecht wegdek en mogelijk slecht zicht is het als motorrijder niet prettig om onder deze omstandigheden de weg op te gaan. Daarnaast kan er gemakkelijk iets mis gaan, bent u als motorrijder heel kwetsbaar en is het bij hele lage temperaturen vaak te koud om te rijden.

In het voorjaar worden de motoren weer uit de stalling gehaald, zodat er op de eerste mooie dag in Nederland meteen weer gereden kan worden.

Uw motor in de winterstalling

Als u ervoor kiest om uw motor tijdens de wintermaanden in de stalling te zetten, zijn er een aantal zaken waar u als motorrijder rekening mee moet houden.

  • Het is van belang om de motor goed schoon te maken, voordat u de motor weg zet. Het lak- en chroomwerk kunnen dan niet beschadigen door vocht en vuil.
  • Na de laatste rit, voordat u de motor in de stalling zet, is het verstandig om de kettingen en tandwielen te smeren. Als de motor nog warm is, kan het vet dieper doordringen.
  • Zuren in de olie kunnen onderdelen van uw motor aantasten, tijdens de winterperiode. Hierdoor is het ook aan te raden om de olie te verversen.
  • Vul de brandstoftank goed bij voor het stallen. Bij een te lege brandstoftank kan, na verloop van tijd, roestvorming ontstaan. De koelvloeistof dient de juiste beschermingswaarde tegen de vorst te hebben. Ook is het belangrijk om het vloeistofniveau van de accu te controleren en eventueel bij te vullen met gedestilleerd water.

Tijdens de stalling

In de tijd dat uw motor in de stalling staat, heeft de motor ook onderhoud nodig. Het beste voor de banden is om de banden van de grond te plaatsen, zodat ze niet kunnen vervormen als de motor te lang stil staat. Als dit niet mogelijk is, verhoog dan de bandenspanning met 0,5 bar en verplaats af en toe de motor. De accu moet regelmatig opgeladen worden, om te voorkomen dat hij kapot gaat en zijn startcapaciteit verliest. Dit kunt u doen met bijvoorbeeld een druppellader.

Doorrijden in de winter

Wanneer u tijdens de wintermaanden door wilt blijven rijden op uw motor, zorg er dan voor dat u niet de weg op gaat met sneeuw en ijzel. Zeer ervaren rijders, zoals motoragenten gaan dan zelfs de weg niet op.

In principe is het goed mogelijk om door te rijden tijdens de wintermaanden zolang het wegdek droog blijft, u zich warm aankleedt en zorgt dat u goed zichtbaar bent door het dragen van een gekleurd veiligheidshesje. Zorg daarnaast uiteraard voor een goede motorverzekering, mocht het onverhoopt toch mis gaan.

Lees hier onze tips om in het voorjaar veilig de weg op te kunnen met uw motor.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op