800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
28 vestigingen

Wat is het eigen risico bij een caravanverzekering?

Als u met de caravan op vakantie gaat, wilt u onbezorgd kunnen genieten van uw vakantie of weekendje weg. Dan is het ook belangrijk om te zorgen dat uw caravan goed verzekerd is tegen schade en dat u daar ook niet te veel voor hoeft te betalen. Bij het afsluiten van een caravanverzekering krijgt u te maken een eigen risico. Wat is het eigen risico en hoe hoog is deze?  Eigen risico bij een caravanverzekering houdt in het kort in dat u bij schade aan uw caravan een bepaald bedrag eerst zelf betaald. Hoe hoog het eigen risico is hangt af van de verzekeraar en bepaalt u ook voor een deel zelf.

Caravanverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Verschillende dekkingen voor uw caravan bij een caravanverzekering

Voor uw caravan zijn er een aantal verschillende dekkingen beschikbaar. De caravan valt in ieder geval al onder de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA) van uw auto. Schade die u aan andere toebrengt is dan al verzekerd. Echter bestaan hier nog uitbreidingen op die meer dekken dan alleen de schade die u aan andere toebrengt. Bij de meeste verzekeraars heeft u keuze uit de volgende drie dekkingen: de standaarddekking, de uitgebreide dekking en de extra uitgebreide dekking. Afhankelijk van de dekking die u kiest, betaalt u een hoger, lager of geen eigen risico. Ook de dekking van de verschillende verzekeringen verschilt. U doet er verstandig aan om bij uzelf te rade te gaan wat u wilt verzekeren, voordat u een verzekeraar kiest. De goedkoopste premie is namelijk niet altijd de beste keuze voor uw caravan.

Wanneer betaal ik geen eigen risico?

In enkele gevallen komt het voor dat een verzekeraar geen eigen risico hanteert. Vaak betaalt u dan wel een hogere premie voor uw caravanverzekering. Echter in de meeste gevallen zullen de verzekeraars toch een verplicht eigen risico hebben. Het kan ook nog zijn dat er bij standaard schade geen eigen risico is, maar bij hagelschade wél weer een apart eigen risico geldt. In de polisvoorwaarden kunt u terugvinden of er- en hoe hoog het eigen risico is.

eigen risico caravanverzekering

Hoe hoog is het eigen risico?

Hoe hoog het eigen risico is verschilt per verzekeraar en per dekking. Sommige caravanverzekeringen zijn misschien erg goedkoop, maar het kan zijn dat u bij schade dan veel zelf moet betalen. Sommige verzekeraars hanteren een (hoog) eigen risico voor uw caravan. Als u schade aan uw caravan krijgt of maakt, zit u niet te wachten op hoge kosten achteraf. Het is daarom belangrijk om de verschillende verzekeringen goed te vergelijken met elkaar. Zo komt u niet voor verrassingen te staan. Het liefst heeft u natuurlijk een goed dekkende verzekering; tegen een scherpe prijs. Het kan ook zijn dat verzekeraars in sommige gevallen geen eigen risico berekenen, en in ander gevallen wel. Veel verzekeraars stellen als eis dat de schade die ontstaan is gerepareerd wordt bij een bedrijf waar de verzekeraar afspraken mee heeft gemaakt. In dat geval betaalt u geen eigen risico. Het kan ook zijn dat u wel eigen risico moet betalen voor bepaalde schades. Denk hierbij aan schade die is ontstaan door uw eigen toedoen of schade die is ontstaan door hagel of andere weersomstandigheden.

Gemiddeld ligt het eigen risico tussen de € 0 en € 250.  Wanneer u een kleine schade heeft aan uw caravan kunt u zich misschien afvragen of het verstandig is om dit bij uw caravanverzekering te claimen. Bij een klein deukje is het misschien verstandiger om dit zelf te betalen, dan om dit te claimen bij uw verzekeraar. Wanneer u in het geval van een klein deukje bijvoorbeeld een standaard eigen risico van € 200 heeft loont het vaak meer om zelf deze schade te betalen en uw eigen risico in tact te laten.

Caravanverzekering afsluiten? Vergelijk premies!

Eigen risico verhogen

Net als bij een autoverzekering is het in de meeste gevallen mogelijk om uw eigen risico vrijwillig te verhogen. U betaalt dan minder premie per maand. Op deze manier kun u gemakkelijk euro’s besparen op uw caravanverzekering. Bij het vergelijken van uw caravanverzekering dient u er op te letten wat de hoogte van het eigen risico is in vergelijking met de premie per maand. Zo kunt u berekenen of het interessant is om uw eigen risico te verhogen. Het blijft natuurlijk wel een risico, aangezien u nooit van tevoren weet of schade aan uw caravan zult krijgen.

Wanneer u uw eigen risico verhoogt, houdt ook in dat u bij schade een hoger bedrag zelf moet betalen. Het schadebedrag wat na aftrek van het eigen risico overblijft, zal worden uitgekeerd door de verzekeraar. Stel u heeft een schade van €3.200 euro en uw eigen risico bedraagt 2.00, dan zal de verzekeraar € 3.200-€2.00=€ 3.000 aan u uitkeren.

Lees hier meer over welke schade uw caravanverzekering dekt.

Alpina helpt u vergelijken

De verschillen in caravanverzekeringen kunnen soms best groot zijn. Daarom is het altijd verstandig om diverse caravanverzekeringen te vergelijken. Door goed te vergelijken komt u erachter welke het beste bij u en bij uw caravan past. Kijk hierbij niet alleen naar de beste prijs, maar ook naar de voorwaarden en de hoogte van het eigen risico bijvoorbeeld.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag

Heeft u vragen met betrekking tot uw eigen risico van uw caravanverzekering  of andere vragen rondom verzekeringen? Kijk bij onze veelgestelde vragen. Hier staan per product de meest gestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij of heeft u aanvullende vragen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag! U kunt ons bereiken op werkdagen van 08:00 tot 18:00 uur op telefoonnummer 088-6883700.

 Alpina Pluspakket

Verhaalservice

Alpina werkt samen met 112schade.nl voor het verhalen van niet gedekte schade op de tegenpartij. Heeft iemand schade bij u veroorzaakt, maar heeft u geen dekking op uw eigen polis? 112schade.nl kan u volledig kosteloos helpen bij het verhalen van uw schade op de tegenpartij.

Bereken direct de premie van uw caravanverzekering!

Hoge pakketkorting mogelijk

Nooit onderverzekerd

Stel zelf je pakket samen

Een breed aanbod

Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd

Hulp van onze experts

Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op