800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
28 vestigingen

De caravanverzekering en de nieuwwaarderegeling: hoe zit dat?

U houdt van kamperen en doet dit het liefst met een caravan, dus besluit u een caravan te kopen. In Nederland worden er gemiddeld 20.000 caravans per jaar gekocht. Als u besluit een caravan te kopen, wilt u een dermate grote aankopen natuurlijk goed laten verzekeren. Maar wat is de beste verzekering die u kunt afsluiten voor uw nieuwe caravan? En geldt er een nieuwwaarderegeling voor uw caravan? In dit artikel gaan we in op die punten, zodat u straks een goede caravanverzekering kunt afsluiten.

Caravanverzekering nieuwwaarderegeling

Verschillende dekkingen voor uw nieuwe caravan met de caravanverzekering

Er bestaan bij de meeste verzekeraars drie verschillende dekkingen die u kunt afsluiten voor uw caravan, namelijk: de standaarddekking, de uitgebreide dekking en de extra uitgebreide dekking. Voor caravans bestaan er ook extra dekkingen, zoals de hagelschade dekking, accessoires dekking en de nieuwwaarderegeling.

De wettelijke aansprakelijkheid (WA) van uw caravan wordt door uw autoverzekering gedekt. Aangezien die verzekering verplicht is, bent u verzekerd tegen schade die u aan anderen toebrengt met uw auto of caravan.

Caravanverzekering afsluiten? Vergelijk premies!

Nieuwwaarde regeling bij een caravanverzekering, hoe werkt dit precies?

Voor nieuwe caravans (tot circa 5 jaar oud), kunt u een caravanverzekering met nieuwwaarde dekking afsluiten. U kunt de verzekering met nieuwwaarde dekking zien als een soort Allrisk verzekering voor uw caravan. U bent met deze verzekering in ieder geval verzekerd voor de volgende zaken:

  • Schade veroorzaakt door brand, explosie, zelfontbranding, blikseminslag, storm en hagel. U krijgt de nieuwwaarde uitgekeerd;
  • Schade die ontstaat wanneer de complete caravan wordt gestolen. U krijgt de nieuwwaarde uitgekeerd;
  • Schade die ontstaat door botsen, omslaan, te water of van de weg raken en slippen;
  • Glasschade aan de voortent veroorzaakt door brand of storm wordt vergoed;
  • Schade veroorzaakt door eigen gebrek wordt vergoed.

Belangrijk om te weten in het kader van diefstal: verzekeraars stellen eisen met betrekking tot beveiligingsmaatregelen tegen diefstal. De meeste verzekeraars stellen dat u uw caravan minstens moet beveiligen met een goedgekeurde wielklem of disselslot. De beveiligingseisen kunnen per verzekeraar verschillen. Bewaar ook altijd de (aankoop)bewijzen van de beveiligingsmaatregelen die u treft, zo kunt u bij diefstal aantonen dat u de juiste beveiligingsmaatregelen heeft getroffen.

Voor wie geldt de nieuwwaarderegeling?

De meeste verzekeraars stellen de eis niet dat enkel de eerste eigenaar gebruik kan maken van deze regeling. Waar wordt dan wel rekening mee gehouden? Het is belangrijk dat de caravan jonger is dan 2 jaar bij het afsluiten van de verzekering en dat de caravan niet ouder is dan 5 jaar voor de uitkering van de nieuwwaarde. Bij sommige verzekeraars is er zelfs de mogelijkheid om de regeling op te rekken naar 10 jaar. Kijk goed naar de mogelijkheden bij de verschillende verzekeraars.

Waardegarantie voor de dagwaarde van uw caravan bij een caravanverzekering?

Als u geen nieuwe caravan heeft gekocht, maar deze toch wilt verzekeren tegen de waarde die de caravan heeft, kunt u deze laten taxeren. Mocht er iets gebeuren met uw caravan, dan bent u verzekerd tegen de dagwaarde van uw caravan. De dagwaarde wordt dan ‘vastgezet’ voor een bepaalde periode (1, 3 of 5 jaar). U krijgt dan de vastgestelde dagwaarde vergoed. Tijdens deze periode blijft de verzekerde waarde van de caravan gelijk.

Meer informatie over een verzekering? Bekijk de mogelijkheden bij Alpina!

Wilt u een caravanverzekering met eventuele nieuwwaarderegeling afsluiten? Dan bent u bij Alpina aan het juiste adres. Bij Alpina krijgt u altijd de meest complete verzekering voor de juiste prijs. Heeft u vragen over het afsluiten van een verzekering? Neem dan contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Bereken direct de premie van uw caravanverzekering!

Bereken direct de premie van uw caravanverzekering!

Hoge pakketkorting mogelijk

Nooit onderverzekerd

Stel zelf je pakket samen

Een breed aanbod

Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd

Hulp van onze experts

Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op