800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Gevolgen van een rijontzegging op het afsluiten van een verzekering?

Wanneer u een rijontzegging opgelegd heeft gekregen, kan dat nare gevolgen hebben voor voor de verzekering van uw morrijtuig. Bijvoorbeeld voor een autoverzekering. Voor het krijgen van een rijontzegging zijn diverse oorzaken. Een van de oorzaken kan zijn dat u een glaasje te veel op heeft voor het rijden of drugs hebt gebruikt. Hieronder wordt uitgelegd in welke gevallen u een rijontzegging krijgt en op welke manier het afsluiten van een verzekering in dit geval nog mogelijk is.

rijontzegging

De oorzaken van het krijgen van een rijontzegging

Wanneer u een rijontzegging krijgt, mag u voor een bepaalde tijd geen voertuig met motor besturen. Erg vervelend dus. Zo’n rijontzegging geld voor een auto, maar ook voor alle andere voertuigen met een motor. Zoals hierboven vermeld, zijn er verschillende manieren hoe u zo’n rijontzegging opgelegd kunt krijgen. Zo kunt u bijvoorbeeld een rijontzegging krijgen als u:

  • Rijdt nadat u drugs of te veel alcohol op heeft.
  • Veel te snel rijdt
  • De oorzaak bent van gevaar op de weg
  • In een auto rijdt die niet verzekerd is
  • Toch aan het rijden bent met een rijontzegging dan wel een ongeldig rijbewijs
  • Niet sopt nadat u een ongeluk op de weg heeft veroorzaakt

Een rijontzegging kan worden opgelegd door diverse mensen. Onder andere door de politie, maar in de meeste gevallen wordt een rijontzegging opgelegd door een rechter. Hoelang deze ontzegging duurt, verschilt. Het kan maar een paar dagen of een paar weken zijn, maar het kan ook maanden of, in de ergste gevallen, voor meerdere jaren zijn.

Bereken online de premie voor uw verzekering

Een rijontzegging in Duitsland

Wat nou als u een rijontzegging opgelegd krijgt doordat u een verkeersovertreding begaat in Duitsland? Dan geldt de straf ook alleen in Duitsland! Een rijontzegging geldt namelijk alleen in het land waar ook de overtreding is gemaakt. Met een rijontzegging in Duitsland is het dus niet verboden om in Nederland nog te rijden. Denk er wel aan dat je, wanneer je van Duitsland weer terug naar Nederland wil, dus niet met een motorvoertuig kunt gaan die u zelf bestuurt. Er worden geen punten aan welk Nederlands rijbewijs dan ook toegevoegd als u een rijontzegging of een dergelijke verkeersovertreding in Duitsland begaat.

Alcohol en een rijontzegging

Rijden wanneer u te diep in het glaasje heeft gekeken, kan grote schade veroorzaken aan zowel uw eigen voertuig en uzelf, als aan anderen en hun bezittingen. Wanneer u rijdt terwijl u dronken bent, krijgt u dan ook een rijontzegging. Wanneer u onder met te veel drank op schade verricht, kan het zijn dat deze schade niet vergoedt wordt door uw verzekering en kan de verzekering zelfs geroyeerd worden. Soms heeft een verzekeraar een alcoholclausule. Dat houdt in dat de schade die een betrokken persoon heeft opgelopen, wordt vergoedt door de verzekeraar, maar dat u dit geld wel moet terug betalen.

Autoverzekering en rijontzegging

Door een rijontzegging kunnen er grote gevolgen zijn voor uw autoverzekering. Wanneer u een ontzegging krijgt, hebben verzekeraars namelijk het recht om de verzekering te beëindigen. Het regelen van een nieuwe autoverzekering zal waarschijnlijk ook lastig worden. De kans bestaat dat een verzekeringsmaatschappij u niet accepteert, omdat ze dat te risicovol vinden. Waar u nog wel een verzekering kunt afsluiten, is bij de Vereende. Deze verzekeraar is gespecialiseerd in het verzekeren van risicovolle auto’s, onder andere die met een rijontzegging.

Rijontzegging als gevolg van rijden zonder rijbewijs

Het rijden zonder rijbewijs is niet een groot probleem, maar rijden met een ongeldig rijbewijs daarentegen is dat wel. Als u daarmee wordt aangehouden, loopt risico op het krijgen van een rijontzegging. Wanneer u schade veroorzaakt met een ongeldig rijbewijs op zak, bent u niet verzekerd en moet u alle kosten zelf betalen.

Registratie door de verzekering van de rijontzegging

Het registreren van rijontzeggingen in de databank van Stichting CIS is goedgekeurd door het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Voor verzekeraars is het namelijk van groot belang om te weten of het rijbewijs van een persoon ooit is ontzegd. Nadat iemand zo’n ontzegging opgelegd heeft gekregen, worden de gegevens door het Openbaar Ministerie aangeleverd en blijft hij vijf jaar geregistreerd bij Stichting Centraal Informatie Systeem.

Verzekeren na het krijgen van een rijontzegging

Met een een rijontzegging zal u bij zeer weinig reguliere verzekeringsmaatschappijen geaccepteerd worden, maar er zijn er een paar die eventueel een uitzondering voor u willen maken. Dit is afhankelijk van:

  • Hoelang de rijontzegging duurt
  • Op welke datum de rijontzegging is opgelegd
  • Waarom de rijontzegging is opgelegd

We proberen u bij Alpina als eerste tegen normale tarieven onder te brengen bij een normale verzekeraar, maar dit lukt echter niet altijd. Wanneer het niet lukt, is de verzekeraar ”De Vereende” altijd nog een optie. Deze verzekeraar specialiseert zich namelijk, zoals eerder genoemd, in bijzondere schades en risico’s. Hieronder vallen dus ook personen met een rijontzegging, een strafblad of een registratie als wanbetaler.

Voor vragen kunt altijd u contact met ons op nemen. Wij helpen u graag en zijn de hele werkweek van 08:00 uur tot 18:00 uur bereikbaar per telefoon.

Bereken online de premie voor uw verzekering

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op