800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan
Home De Vereende Ontzegging rijbevoegdheid

Wat zijn de gevolgen als je rijbevoegdheid wordt ontzegd?

Rijd je veel te hard of stap je onder invloed van alcohol of drugs achter het stuur? Dan is de kans groot dat je een rijontzegging krijgt opgelegd. Dit houdt in dat je rijbewijs tijdelijk wordt ingenomen en je gedurende deze periode niet mag autorijden. Wanneer je een ontzegging van rijbevoegdheid krijgt opgelegd, kan dat vervelende gevolgen hebben. Bijvoorbeeld voor je autoverzekering, omdat een reguliere verzekeringsmaatschappij je niet meer als verzekeringsnemer wil accepteren. Op Alpina.nl leggen we je uit wat de gevolgen van een ontzegging van rijbevoegdheid zijn.

De Vereende autoverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

rijbevoegdheid ontzegd

Wanneer gaat ontzegging rijbevoegdheid in?

Als je een ontzegging van rijbevoegdheid krijgt opgelegd, krijg je daarover een brief thuisgestuurd. In deze brief staat wanneer de rijontzegging ingaat. Als je rijbewijs al niet eerder was ingenomen, moet je deze al alsnog zelf naar het Parket Centrale Verwerking Openbaar Ministerie (CVOM) sturen. Het rijbewijs moet dan uiterlijk op de laatste dag van het in de brief genoemde tijdstip waarop de rijontzegging ingaat, zijn verstuurd. Als je het rijbewijs niet of te laat opstuurt, gaat de rijontzegging alsnog gewoon in. Het heeft dus geen zin om je rijbewijs achter te houden. Bovendien wordt de ontzegging dan verlengd met de tijd dat je het rijbewijs niet hebt ingeleverd.

De Vereende autoverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

Hoelang duurt een ontzegging?

Hoelang de rijontzegging duurt, is afhankelijk van het aantal kilometer per uur dat je te hard hebt gereden of de uitslag van de ademtest. Het gaat ook om de ernst van de overtreding. Als je een ongeval hebt veroorzaakt waardoor materiele of letselschade is ontstaan, zal de rijontzegging langer duren. Ook speelt mee of dit je eerst overtreding is of niet. Als je al vaker de fout in bent gegaan, krijg je een hogere straf. Hieronder gegeven we een aantal voorbeelden van situaties waarin je een rijontzegging krijgt en een richtlijn hoelang deze zal duren.

Reden ontzegging Duur ontzegging (richtlijn)
Meer dan 50 km/u te snel rijden 2 maanden
Meer dan 70 km/u te snel rijden / niet de eerste keer 4 maanden
Rijden onder invloed van alcohol Minimaal 4 maanden. Kan oplopen tot 12 maanden of langer
Rijden onder invloed van drugs Minimaal 6 maanden
Tweede keer rijden onder invloed van drugs Minimaal 8 maanden
Rijden onder invloed van drugs EN alcohol of een combinatie van verschillende drugs Rijontzegging van 12 maanden en een taakstraf van 60 uur

Om welke redenen wordt een rijbevoegdheid ontzegd?

Je kunt om meerdere redenen een rijontzegging krijgen. We hebben er hierboven al een aantal genoemd, maar we zullen ze even voor je op een rijtje zetten. Je kunt een rijontzegging krijgen als je:

  • Rijdt nadat je drugs of te veel alcohol op hebt.
  • Veel te snel rijdt
  • De oorzaak bent van gevaar op de weg
  • In een auto rijdt die niet verzekerd is
  • Toch aan het rijden bent met een rijontzegging dan wel een ongeldig rijbewijs
  • Niet stopt nadat je een ongeluk op de weg hebt veroorzaakt

Een rijontzegging kan worden opgelegd door diverse mensen. Onder andere door de politie, maar in de meeste gevallen wordt een rijontzegging opgelegd door een rechter.

Auto nodig voor werk: reden voor ontslag?

Een ontzegging van rijbevoegdheid heeft soms niet alleen gevolgen in de privésfeer, maar ook op zakelijk gebied kunnen de gevolgen groot zijn. Bijvoorbeeld als je voor jouw werk autorijdt, zoals een chauffeur, salesmanager of koerier. Met een rijontzegging mag je niet rijden en kun je dus jouw werk deels of helemaal niet uitvoeren. Veel werkgevers zullen dan overwegen om je te ontslaan, zeker als de rijontzegging voor langere tijd is opgelegd. Als een voertuig besturen niet noodzakelijk is voor het uitvoeren van je functie, heeft de werkgever weinig grond om je te ontslaan. Als je normaal gesproken met een motorvoertuig naar je werk komt, zul je wel een andere manier van transport moeten kiezen, zoals het openbaar vervoer. Ben je wegens een rijontzegging ontslagen op je werk, maar is dit volgens jou ongegrond? Als je een rechtsbijstandverzekering met de module Inkomen hebt, kan jouw rechtsbijstandverzekeraar misschien iets voor je betekenen.

Mag je wel fietsen als de rijbevoegdheid wordt ontzegd?

Ja, als je een rijontzegging hebt, mag je nog wel een fiets besturen. Met een rijontzegging mag er geen motorvoertuig bestuurd worden. Een fiets heeft geen motor en mag je daarom gewoon besturen. Als je een rijverbod krijgt opgelegd, mag je helemaal geen voertuigen meer besturen, ook geen fiets. Een rijverbod wordt opgelegd door de politie en duurt maximaal 24 uur.

Auto niet meer kunnen verzekeren bij een reguliere verzekeraar

Een ander gevolg van een ontzegging van rijbevoegdheid is dat het lastig is om je auto te verzekeren bij een reguliere verzekeraar. Veel reguliere verzekeringsmaatschappijen zullen je aanvraag namelijk weigeren als ze in de CIS-databank zien dat je een rijontzegging hebt gehad. Gelukkig is er altijd een mogelijkheid om je auto alsnog te verzekeren. Je kunt namelijk terecht bij verzekeringsmaatschappij de Vereende. Bij de Vereende kan iedereen terecht die met ‘bijzondere risico’s en schades’ te maken heeft. Ook wanneer je een strafblad hebt, je in korte tijd veel schades hebt gereden of na wanbetaling kun je bij de Vereende terecht. Je moet wel rekening houden met een hogere premie. Bovendien moet je bij het afsluiten van de verzekering 3 maanden premie vooruitbetalen, samen met een waarborgsom.

Heb je vragen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag! We zijn bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 08:00 uur tot 18:00 uur op telefoonnummer 088-6883700

Bereken direct de premie voor je autoverzekering bij de Vereende!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op