Wat zijn de gevolgen als je rijbevoegdheid wordt ontzegd?

Rijdt u veel te hard of stapt u onder invloed van alcohol of drugs achter het stuur? Dan is de kans groot dat u een rijontzegging krijgt opgelegd. Dit houdt in dat uw rijbewijs tijdelijk wordt ingenomen en u gedurende deze periode niet mag autorijden. Wanneer u een ontzegging van rijbevoegdheid krijgt opgelegd, kan dat vervelende gevolgen hebben. Bijvoorbeeld voor uw autoverzekering, omdat een reguliere verzekeringsmaatschappij u niet meer als verzekeringsnemer wil accepteren. Op Alpina.nl leggen we u uit wat de gevolgen van een ontzegging van rijbevoegdheid zijn.

De Vereende autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Hoelang duurt een ontzegging?

Hoelang de rijontzegging duurt, is afhankelijk van het aantal kilometer per uur dat u te hard heeft gereden of de uitslag van de ademtest. Het gaat ook om de ernst van de overtreding. Als u een ongeval heeft veroorzaakt waardoor materiele of letselschade is ontstaan, zal de rijontzegging langer duren. Ook speelt mee of dit uw eerst overtreding is of niet. Als u al vaker de fout in bent gegaan krijgt u een hogere straf. Hieronder gegeven we een aantal voorbeelden van situaties waarin u een rijontzegging krijgt en een richtlijn hoelang deze zal duren.

Reden ontzeggingDuur ontzegging (richtlijn)
Meer dan 50 km/u te snel rijden2 maanden
Meer dan 70 km/u te snel rijden / niet de eerste keer4 maanden
Rijden onder invloed van alcoholMinimaal 4 maanden. Kan oplopen tot 12 maanden of langer
Rijden onder invloed van drugsMinimaal 6 maanden
Tweede keer rijden onder invloed van drugsMinimaal 8 maanden
Rijden onder invloed van drugs EN alcohol of een combinatie van verschillende drugsRijontzegging van 12 maanden en een taakstraf van 60 uur

Om welke redenen wordt een rijbevoegdheid ontzegd?

U kunt om meerdere redenen een rijontzegging krijgen. We hebben er hierboven al een aantal genoemd, maar we zullen ze even voor u op een rijtje zetten. U kunt een rijontzegging krijgen als u:

  • Rijdt nadat u drugs of te veel alcohol op heeft.
  • Veel te snel rijdt
  • De oorzaak bent van gevaar op de weg
  • In een auto rijdt die niet verzekerd is
  • Toch aan het rijden bent met een rijontzegging dan wel een ongeldig rijbewijs
  • Niet sopt nadat u een ongeluk op de weg heeft veroorzaakt

Een rijontzegging kan worden opgelegd door diverse mensen. Onder andere door de politie, maar in de meeste gevallen wordt een rijontzegging opgelegd door een rechter.

Auto nodig voor werk: reden voor ontslag?

Een ontzegging van rijbevoegdheid heeft soms niet alleen gevolgen in de privésfeer, maar ook op zakelijk gebied kunnen de gevolgen groot zijn. Bijvoorbeeld als u voor uw werk autorijdt, zoals een chauffeur, salesmanager of koerier. Met een rijontzegging mag u niet rijden en kunt u dus uw werk deels of helemaal niet uitvoeren. Veel werkgevers zullen dan overwegen om u te ontslaan, zeker als de rijontzegging voor langere tijd is opgelegd. Als een voertuig besturen niet noodzakelijk is voor het uitvoeren van uw functie heeft de werkgever weinig grond om u te ontslaan. Als u normaal gesproken met een motorvoertuig naar uw werk komt, zult u wel een andere manier van transport moeten kiezen, zoals het openbaar vervoer. Bent u wegens een rijontzegging ontslagen op uw werk, maar is dit volgens u ongegrond? Als u een rechtsbijstandverzekering met de module Inkomen heeft, kan uw rechtsbijstandverzekeraar misschien iets voor u betekenen.

Mag je wel fietsen als de rijbevoegdheid wordt ontzegd?

Ja, als u een rijontzegging heeft, mag u nog wel een fiets besturen. Met een rijontzegging mag u geen motorvoertuig meer besturen. Een fiets heeft geen motor en mag u daarom gewoon besturen. Als u een rijverbod krijgt opgelegd, maar u helemaal geen voertuigen meer besturen, ook geen fiets. Een rijverbod wordt opgelegd door de politie en duurt maximaal 24 uur.

Auto niet meer kunnen verzekeren bij een reguliere verzekeraar

Een ander gevolg van een ontzegging van rijbevoegdheid is dat het lastig is om uw auto te verzekeren bij een reguliere verzekeraar. Veel reguliere verzekeringsmaatschappijen zullen uw aanvraag namelijk weigeren als ze in de CIS-databank zien dat u een rijontzegging heeft gehad. Gelukkig is er altijd een mogelijkheid om uw auto alsnog te verzekeren. U kunt namelijk terecht bij verzekeringsmaatschappij de Vereende. Bij de Vereende kan iedereen terecht die met ‘bijzondere risico’s en schades’ te maken heeft. Ook wanneer u een strafblad heeft, u in korte tijd veel schades heeft gereden of na wanbetaling kunt u bij de Vereende terecht. U moet wel rekening houden met een hogere premie. Bovendien moet u bij het afsluiten van de verzekering 3 maanden premie vooruitbetalen, samen met een waarborgsom.

Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag! We zijn bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 08:00 uur tot 18:00 uur op telefoonnummer 088-6883700

Bereken direct de premie voor uw autoverzekering bij de Vereende!

  • i Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 07-10-2022

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op