Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

huisdierverzekering

Huisdierenverzekering

Bereken direct de premie van jouw huisdierenverzekering!

Direct online afsluiten
Direct online afsluiten
14 dagen bedenktijd
14 dagen bedenktijd
8.3
Beoordeling verzekeringen

Of het nou een hond, kat of konijn is: een huisdier is onderdeel van het gezin. Je denkt er waarschijnlijk liever niet aan, maar ook een huisdier kan ziek worden of gewond raken. Als jouw huisdier ziek wordt, wil je niet hoeven kiezen tussen jouw dier en jouw portemonnee, want je dier verdient natuurlijk de beste zorg. Daarom kan een huisdierenverzekering uitkomst bieden. Met een huisdierenverzekering ben je verzekerd bij veelvoorkomende onverwachte ziektekosten voor het huisdier.

Waarom een huisdier verzekeren?

Stel je voor dat je hond een rondslingerende sok op eet en met spoed geopereerd moet worden. Of dat je kat met een soortgenootje vecht en flink hard in haar staart gebeten wordt. Medische kosten kunnen soms erg hoog oplopen, vooral als er ook geopereerd moet worden. Naast acute medische kosten spelen natuurlijk ook andere kosten een rol bij het hebben van een huisdier. Denk bijvoorbeeld aan een consult of behandeling bij de dierenarts en medicijnen. Voor een huisdierenverzekering betaal je een relatief klein bedrag per maand, waardoor je straks niet de volledige rekening na een medische behandeling hoeft te betalen.

Welke huisdierenverzekeringen zijn er?

Honden en katten zijn de meest voorkomende huisdieren in Nederland. Daarom bieden de meeste verzekeraars een kattenverzekering en een hondenverzekering aan. De inhoud van beide verzekeringen is verder gelijk. Als jouw hond of kat ziek wordt, ben je met een huisdierenverzekering verzekerd voor de medische kosten die hierbij komen kijken. Een enkele verzekeraar biedt ook een konijnenverzekering aan.

Wat kost een huisdierenverzekering?

Wat een huisdierenverzekering kost, hangt af van jouw huisdier. Een verzekeraar kijkt bij het berekenen van de premie naar de volgende factoren:

 • Het ras of de kruising van je huisdier
 • Het gewicht van je huisdier
 • De leeftijd van je huisdier
 • Ga je voor de basisdekking of kies je ook aanvullende dekkingen

Als jouw huisdier zwaarder is, is er een hoger risico op gezondheidsklachten. Ook de leeftijd van je dier is belangrijk. Hoe ouder een dier wordt, hoe hoger het risico op aandoeningen. Veel verzekeraars bereken daarom elk jaar opnieuw de premie, dit wordt ook wel een verouderingstoeslag genoemd. Dat houdt in dat de premie jaarlijks stijgt.

Daarnaast kun je de basis huisdierenverzekering ook nog uitbreiden met aanvullende dekkingen. Hierbij kun je denken aan fysiotherapie, gedragstherapie, radiotherapie en tandartskosten. Bij sommige verzekeraars kun je ook de sterilisatie of castratie van het dier meeverzekeren en soms zelfs de benodigde vaccinaties. Ook een reisdekking of een crematiedekking is een mogelijkheid. Je kunt jouw huisdierenverzekering dus helemaal samenstellen zoals je zelf wil.

Veelgestelde vragen over een huisdierenverzekering

Welke huisdieren kan ik allemaal verzekeren?

Je kunt honden, katten, konijnen en papegaaiachtigen verzekeren. Het dier dat je verzekert moet minimaal 8 weken oud zijn.

De maximale leeftijd voor het afsluiten van een verzekering is voor honden t/m 7 jaar, voor katten t/m 11 jaar, voor konijnen t/m 5 jaar, en voor papegaaien onbeperkt.

Wat zijn de verschillen tussen de verschillende pakketten?

Basis pakket

 • Vergoeding tot €3000,- per jaar.
 • Voor een toegankelijke premie de zekerheid van een goede dekking bij onverwacht hoge kosten
 • Inclusief: consult, diagnostiek, bijzondere behandelingen (fysiotherapie, gedragstherapie, heupen & ellebogen), operaties (inclusief narcose), plaatsen identificatiechip, medicijnen (ook chronische/langdurige behandelingen) en euthanasie
 • Jouw eigen bijdrage is altijd 20%. Voor consult, diagnostiek en bijzondere behandelingen betaal je 50% eigen bijdrage.

Plus pakket

 • Vergoeding tot € 4.000,- per jaar.
 • Uitgebreid pakket met een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Voor wie verzekerd wil zijn voor specialistische zorg zoals een MRI-scan of gebitsbehandeling.
 • Bevat alle vergoedingen uit het Basis Pakket.
 • Bevat tevens: gebit (zoals tandsteen verwijderen, trekken tanden en kiezen), intensieve zorg (zoals MRI, CT scan en hulpmiddelen), en extra zorg (zoals Dierenambulance, ziektekosten Europa, verzorging huisdier bij verblijf eigenaar in ziekenhuis, opname en verpleging langer dan 7 dagen).
 • Jouw eigen bijdrage is altijd 20%. Voor consult, diagnostiek en bijzondere behandelingen betaal je 25% eigen bijdrage. Voor medicatie van alternatieve zorg, gebit, intensieve zorg en extra zorg betaal je 50% eigen bijdrage.

Totaal pakket

 • Vergoeding tot €5.000,- per jaar.
 • Genieten zonder zorgen. Het meest complete pakket met de hoogste vergoeding.
 • Bevat alle vergoedingen uit het Basis- en Plus pakket.
 • Jouw eigen bijdrage is altijd 20%.

Ongevallen pakket

 • Vergoeding tot €2.000,- per jaar
 • Het instappakket met vergoeding van zorg die nodig is na een ongeval.
 • Dit pakket biedt enkel dekking voor een aantoonbaar ongeval, d.w.z. een verkeersongeval, botbreuk, binnenkrijgen van een vreemd voorwerp, giftige gassen, vergiftigd voedsel, bijtwonden, brand of overstroming.
 • De verzekeraar vergoedt 80% van bovenstaande kosten. Daarnaast krijg je een advertentiebudget van 250,- euro. De wachttermijn is 48 uur voor ongevallen.

Hoe is de huisdierenverzekering opgebouwd?

Je kunt kiezen uit 4 pakketten:

 • Basis pakket
 • Plus pakket
 • Totaal pakket
 • Ongevallen pakket

Het Ongevallen pakket heeft een meer beperkte dekking dan de andere drie pakketten. Ziektekosten worden in dit pakket alleen vergoed in geval van een aantoonbaar ongeval: een verkeersongeval, botbreuk, binnenkrijgen vreemd voorwerp, giftige gassen, vergiftigd voedsel, bijtwonden, brand of overstroming.

Naast de vier hoofdpakketten heb je de keuze uit 4 optionele aanvullende verzekeringen:

 • Sterilisatie/Castratie
 • Chemo- en radiotherapie (behandeling kanker)
 • Crematie overleden huisdier
 • Doorlopende Reisverzekering Werelddekking

De aanvullende verzekeringen kunnen afgesloten worden in combinatie met een van de 3 hoofdpakketten (Basis, Plus of Totaal pakket). De Sterilisatie/Castratie verzekering kun je enkel afsluiten in combinatie met een Plus of Totaal Pakket.

Moet mijn huisdier een identificatiechip hebben?

Ja, identificatie en registratie van verzekerde huisdieren is verplicht. De meeste verzekeraars accepteren dan ook enkel declaraties voorzien van een chipnummer. De kosten voor het plaatsen van de chip worden door de verzekeraar vergoedt.

Worden de kosten vergoedt als mijn huisdier geen identificatiechip heeft?

Nee, de verzekeraar vergoedt de kosten niet als jouw huisdier niet gechipt is. Er worden enkel declaraties geaccepteerd die voorzien zijn van een chipnummer. Zorg daarom dat je huisdier gechipt is, voordat je jouw eerste declaraties indient en dat het chipnummer bij de verzekeraar bekend is.

Kan ik mijn huisdier verzekeren als hij nog geen chip heeft?

Ja, ook als jouw huisdier nog geen chip hebt kun je hem al verzekeren. Je moet er echter wel voor zorgen dat het dier gechipt is, voordat je een declaratie indient.

Wat gebeurt er met mijn verzekering als mijn huisdier overlijdt?

We kunnen ons voorstellen dat je in de emotionele tijd rond het overlijden van jouw huisdier niet direct aan de verzekering denkt. Het stopzetten van de verzekering kan gelukkig met terugwerkende kracht in orde gemaakt worden. Wat is hiervoor de procedure?

 • Geef uiterlijk 30 dagen na het overlijden van jouw dier aan de verzekeraar het verzoek tot beëindiging door.
 • Lever hierbij een overlijdensverklaring van de dierenarts mee.
 • Na deze melding en ontvangst overlijdensverklaring beëindigt de verzekeraar de verzekering één dag nadat het huisdier is overleden.
 • Eventueel teveel betaalde premie wordt vanzelfsprekend terugbetaald.

Veelgestelde vragen over het afsluiten van een huisdierenverzekering

Wel of geen huisdierenverzekering afsluiten?

De keuze is natuurlijk aan jou, maar een verzekering bied je financiële zekerheid bij onverwachte medische kosten voor je huisdier. Een operatie of langdurige behandeling kost al snel zo’n €1.000 euro. Als je dit geld niet achter de hand hebt, kan een dierenverzekering uitkomst bieden.

Tot wel leeftijd kan ik mijn huisdier verzekeren?

Je kunt een verzekering afsluiten voor honden tot en met 7 jaar, katten tot en met 11 jaar en konijnen tot en met 5 jaar. Voor papegaaien geldt geen maximale leeftijd.

Bij het afsluiten of verlengen van een verzekering wordt er rekening gehouden met de leeftijd van het dier. Hoe ouder het dier, hoe hoger de verzekeringspremie omdat het risico op ziekten en ongevallen groter wordt.

Wat is de looptijd van een huisdierenverzekering?

Een verzekering sluit je af voor een jaar. Daarna is deze maandelijks opzegbaar.

Verandert de premie als mijn huisdier ouder wordt?

Net zoals bij mensen zijn de ziektekosten bij huisdieren in de jonge jaren lager dan als het dier een dagje ouder wordt. Daarom is de premie van een pup lager dan de premie van een hond van bijvoorbeeld 7 jaar oud. De exacte verhoging per jaar is afhankelijk van (de kruising met) het ras en de actuele leeftijd van het dier.

Zijn er (ras)specifieke uitsluitingen?

Alle dierenrassen zijn welkom. Voor sommige hondenrassen gelden echter beperkingen. Bij deze rassen zijn (erfelijk bepaalde) raseigenschappen opgenomen in de rasstandaard die aanleiding geven tot (veel) extra ziektekosten. Ziektekosten gerelateerd aan deze afwijkingen zijn middels een rasclausule uitgesloten en kunnen dan ook niet worden vergoed.

 • (Old) Engelse Bulldog: Standaard uitsluiting van alle aandoeningen aan de luchtwegen (inclusief keel en neus).
 • Franse Bulldog: Standaard uitsluiting van alle aandoeningen aan de luchtwegen (inclusief keel en neus).
 • Cavalier King Charles: Standaard uitsluiting van alle neurologische aandoeningen inclusief hersenen en ruggenmerg.

Kan ik de dekking tussentijds uitbreiden?

Ja, je kunt overstappen naar een uitgebreider pakket. Dit kun je doen op de jaarlijkse premievervaldatum (de polisverjaardag).

Waarom is er een wachttijd van 30 dagen?

Voor een dierenverzekering geldt een wachttermijn. Klachten die voor of tijdens deze wachttermijn zijn ontstaan, worden niet vergoed. Ook eventuele vervolgkosten van een ziekte, aandoening of ongeval ontstaan voor of tijdens de wachttermijn komen niet voor vergoeding in aanmerking.

Hoe lang duurt de wachttermijn?

 • Voor zorg die nodig is na een ongeval geldt een wachttermijn van 48 uur.
 • Voor ziekten en aandoeningen geldt een wachttermijn van 30 dagen.

In alle pakketten wordt het plaatsen van de chip wel vergoed in de wachttermijn.

Wanneer gaat mijn verzekering in?

De huisdierenverzekering gaat – na acceptatie – in op de dag dat de aanvraag door de verzekeraar is ontvangen.

Na de ingangsdatum is er sprake van een zichttermijn van 14 dagen. Binnen deze 14 dagen kan de dierenverzekering schriftelijk worden opgezegd zonder opgave van reden. Dit geldt niet wanneer er al een declaratie is ingediend.

Vanaf de ingangsdatum geldt voor ziekte een wachttermijn van 30 dagen.

Hoe kan ik mijn verzekering weer opzeggen?

Je kunt jouw verzekering beëindigen met een opzegtermijn van één maand. Dit is maandelijks mogelijk zodra jouw polis de looptijd van één jaar heeft of in bijzondere gevallen, bijvoorbeeld als je huisdier overleden is.

Veelgestelde vragen over vergoedingen en declaratie

Vanaf welk moment kan ik zorg declareren?

Het moment vanaf wanneer je kunt declareren is afhankelijk van de wachttermijn. Vanaf de ingangsdatum van de verzekering geldt voor ziekte een wachttermijn van 30 dagen.

Hoe kan ik declareren?

Je kunt op 2 manieren declareren en het is altijd gratis: online of per post. Het voordeel van online declareren is dat de verzekeraar jouw declaratie eerder binnen heeft, waardoor ze deze sneller in behandeling kunnen nemen en je dus eerder jouw geld ontvangt.

Moet ik een vaste dierenkliniek doorgeven?

Per 1 januari 2015 is het verplicht om jouw vaste dierenkliniek, of –praktijk aan de verzekeraar door te geven.

Bij welke dierenartsen kan ik terecht?

Je hebt vrije dierenarts keuze. Je bepaalt dus zelf welke dierenarts je fijn vindt. Wel ben je verplicht, voordat je jouw (eerste) declaratie indient, om jouw vaste dierenkliniek aan de verzekeraar door te geven. Maak je vervolgens ook kosten bij een andere kliniek? Dan worden deze in principe ook vergoed, tenzij er sprake is van een second opinion.

Wat is het vrijwillig eigen risico?

Je kan kiezen voor een hoger vrijwillig eigen risico. Dat betekent wel dat als je een declaratie bij de verzekeraar indient, hier eerst het vrijwillig eigen risico van af wordt getrokken. Het voordeel hiervan is dat je jouw maandelijkse premie kunt verlagen, en je wel gedekt bent in het geval je hoge kosten moet maken voor jouw huisdier.

Je kunt kiezen voor een vrijwillig eigen risico van € 100,- of € 250,- per jaar. Je ontvangt dan maar liefst 15% of 25% korting op jouw premie.

Let op: wanneer je kiest voor een vrijwillig eigen risico, dan geldt dit een jaar lang. Pas na een jaar kun je dit wijzigen of stopzetten.

Hoe werkt de eigen bijdrage?

Wanneer je een declaratie indient, wordt per behandeling bepaalt wat jouw eigen bijdrage hierop is. De eigen bijdrage verschilt per pakket:

 • Basis pakket:
  Je betaalt een eigen bijdrage van 20%. Voor consult, diagnostiek en bijzondere behandelingen (zoals behandelingen aan heup- en elleboog en fysiotherapie) betaal je een eigen bijdrage van 50%.
 • Plus pakket:
  Je betaalt een eigen bijdrage van 20%. Voor consult, diagnostiek en bijzondere behandelingen (zoals behandelingen aan heup- en elleboog en fysiotherapie) betaal je een eigen bijdrage van 25% eigen bijdrage. Voor medicijnen van alternatieve zorg, voor gebit en voor intensieve en extra zorg betaal je een eigen bijdrage van 50%.
 • Totaal pakket:
  Je betaalt een eigen bijdrage van 20%.
 • Ongevallen pakket:
  Je betaalt een eigen bijdrage van 20%.

De eigen bijdrage wordt in mindering gebracht op jouw declaratie.

Wat is de beste huisdierenverzekering?

Is alleen het beste goed genoeg voor jouw trouwe viervoeter? Dan zoek je natuurlijk ook de beste huisdierenverzekering uit. Wat de beste huisdierenverzekering is, is afhankelijk van jouw huisdier en van je persoonlijke situatie. Het wordt aangeraden om de verzekering af te sluiten als je huisdier nog jong is, omdat een huisdierenverzekering maar tot een bepaalde leeftijd kan worden afgesloten. Daarnaast is het belangrijk om eens te kijken naar jouw financiële situatie. Als je een buffer hebt om onverwachte kosten mee op te vangen hoef je misschien minder uitgebreid verzekerd te zijn dan wanneer je een beetje krap bij kas zit. Op deze manier kun je bepalen wat de beste huisdierenverzekering voor jou, jouw huisdier én jouw portemonnee is.

Wat is de goedkoopste huisdierenverzekering?

Voer, een mand, speelgoed, een riem of kattenbakkorrels… Het onderhouden van een dier kost natuurlijk geld. Niet zo gek dus dat je ook een beetje wilt besparen. Besparen op de huisdierenverzekering, maar niet inleveren op de dekking? Geen probleem. Op Alpina.nl vind je met onze online vergelijker de beste én goedkoopste huisdierenverzekering. Bovendien kun je gemakkelijk aanvullende dekkingen toevoegen en uitzetten, om zo een goed beeld te krijgen van het verschil in kosten.

Waarom een huisdierenverzekering vergelijken

Voordat je overgaat op het afsluiten van een huisdierenverzekering is het belangrijk dat je start met vergelijken. De ene verzekeraar is de andere namelijk niet. Vaak zijn er verschillen in dekking en premies. Om te starten met vergelijken kun je een aantal persoonlijke gegevens en gegevens over jouw huisdier invullen in onze online vergelijkingstool. Vervolgens krijg je een overzicht van alle verzekeraars die aansluiten bij jouw wensen. Kijk niet alleen naar de hoogte van de premies, maar ook naar de polisvoorwaarden van de verzekering. Wat is er allemaal gedekt? Hoe zit dat met de stijging van de premie naarmate jouw huisdier ouder wordt? Als je uitgebreid vergelijkt, weet je zeker dat je straks een goede huisdierenverzekering afsluit.

Klanten over Alpina

klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
Bekijk alle beoordelingen
8.3
Gemiddelde score
Gebaseerd op 3696 reviews

Bereken direct de premie van jouw huisdierenverzekering!

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op