Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

Een motor importeren: waar let u op en wanneer verzekert u deze?

Een motor in het buitenland kopen en vervolgens naar Nederland importeren kan interessant zijn. Maar het kost wel de nodige moeite. Hoe importeert u een motor en krijgt u er hier een Nederlands kenteken op?

U vindt de perfecte motor in het buitenland. Het liefst gaat u de motor gelijk ophalen en ermee in Nederland rijden of u gaat de tweewieler gelijk opknappen. Maar eerst moet u het importeren van de motor regelen. Hoe gaat dat in z’n werk en hoe pakt u dit aan?

Waar op letten bij importeren motor

Waar komt de motor vandaan?

Het maakt voor de procedure een verschil of het importeren van de motor gebeurt vanuit een land uit de EU of van een land daarbuiten. Dat heeft te maken met het vrije verkeer van goederen en met de eisen die aan motoren gesteld worden. Daarnaast zijn er ook nog een aantal landen die niet binnen de EU vallen, maar waar wel dezelfde regels voor gelden. Dat zijn de zogenaamde EVA-landen. Daar vallen de volgende landen onder:

  • Zwitserland
  • IJsland
  • Liechtenstein
  • Noorwegen

Motorverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Het importeren vanuit de EU

Het voertuig heeft nu nog geen Nederlands kenteken. Deze kunt u aanvragen bij de RDW. Eerst moet de motor gekeurd worden voor een Nederlands kenteken. Hiervoor kunt u een afspraak maken bij een keuringsstation van de RDW. Een afspraak maken is overigens niet altijd noodzakelijk. Heeft de motor nog geen kenteken? In dat geval kunt u eerst een eendagskenteken aanvragen. Neem het buitenlands kentekenbewijs en uw legitimatiebewijs mee naar het keuringsstation. Daarna moet u ook nog aangifte doen bij de Belastingdienst. Dit doet u bij een bpm-aangiftepunt. U rekent over de motor de BPM en mogelijk omzetbelasting af. Is de motor goedgekeurd? Binnen vijf werkdagen krijgt u een kentekencard thuisgestuurd. De volgende stap is het laten maken van een kentekenplaat. Vergeet vooral niet om de motor minimaal te verzekeren tegen de wettelijke aansprakelijkheid (WA verzekering). Voor oldtimers gelden weer andere regels voor de import.

Hoe zit het met import vanuit een land buiten de EU?

Vooral het keuren loopt anders. Hiervoor moet u namelijk een afspraak maken met de RDW Klantenservice. Het keuren van de te importeren motor gebeurt in het testcentrum in Lelystad. De kans dat de motor niet goed wordt gekeurd is hierbij groter. De motoren zijn mogelijk niet gebouwd volgens de Europese normen die gelden. Hiervoor is gespecialiseerde kennis nodig, vandaar dat u niet terecht kunt bij reguliere keuringslocaties.

Kies een motorverzekering verstandig

Een motorrijtuig importeren doet u waarschijnlijk mede om de kosten te drukken. Het zou zonde zijn om vervolgens het geld weer over de balk te gooien met een te dure motorverzekering. Wij kunnen u daarbij helpen. Op Alpina.nl vergelijkt u meerdere verzekeraars in één keer.

Bereken direct de premie van uw motorverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op