Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

De rechtsbijstandsverzekering weigert juridische bijstand… Wat nu?

U wilt een aanspraak doen op uw rechtsbijstandverzekering. U heeft deze namelijk al een aantal jaar afgesloten. Gelukkig heeft u er nog geen gebruik van hoeven maken, aangezien u nooit in een juridisch geschil beland bent. Tot nu dan. U bent namelijk verzeild geraakt in een conflict met uw werkgever. Door financiële moeilijkheden wordt u ontslagen. U stelt echter dat u recht heeft op een ontslagvergoeding. Uw werkgever is het hier niet mee eens en wil u absoluut geen vergoeding uitkeren.

U besluit naar uw verzekeraar te stappen voor juridische hulp. U legt de zaak voor aan de rechtsbijstand hulp van uw verzekeraar, met het idee dat zij het wel oppakken. Wanneer u een reactie krijgt, is het  vervolgens niet de reactie waarop u gehoopt had. Uw aanvraag om rechtsbijstand wordt namelijk geweigerd.

Wat kunt u verder doen in deze situatie? Kunt u nog stappen ondernemen om rechtsbijstand te krijgen? In Dit artikel legt Alpina uit wat u kunt doen wanneer uw aanspraak op de rechtsbijstandverzekering wordt geweigerd.

Waarom wordt uw rechtsbijstandverzekering geweigerd?

Uw rechtsbijstand kan om verschillende redenen worden geweigerd door uw verzekeraar. Hieronder volgt een korte toelichting.

Rechtsbijstandverzekering geweigerd

Te snel rechtsbijstand inroepen

Veelal nemen verzekeraars een clausule op dat er voor een bepaalde periode na afsluiting geen aanspraak gedaan mag worden op rechtsbijstand. Dit is bijvoorbeeld een periode van drie maanden, te rekenen vanaf de ingangsdatum.

Dekking

Uw verzekeraar kan uw aanvraag op rechtsbijstand weigeren, omdat uw geschil niet onder de dekking van de verzekering valt. In uw verzekering zijn namelijk clausules opgenomen over wanneer u wel of niet recht heeft op rechtsbijstand.

Rechtsbijstandverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Kans op succes

Het kan ook zijn dat de verzekeraar van mening is dat uw zaak een kleine kans, tot geen kans heeft, om tot een succesvol te komen. Uw verzekeraar zal rechtsbijstand weigeren.

Eigen advocaat

Heeft u zelf een advocaat uitgekozen en wilt u de kosten hiervoor vergoed krijgen door uw verzekeraar? Dan is de kans groot dat uw verzekeraar dit weigert. Zij maken namelijk gebruik van hun eigen juristen en advocaten. Zo houden zij de kosten relatief laag. Het inroepen van een externe advocaat brengt extra kosten met zich mee.

Wat kunt u doen tegen geweigerde rechtsbijstand?

Wanneer uw rechtsbijstand geweigerd wordt, kunt u altijd een derde partij inschakelen. Deze zal een soort van second opinion geven over de situatie. Vaak is dit een externe jurist of advocaat. Een advocaat is hierbij de betere optie, aangezien uw verzekeraar een beoordeling hiervan eerder aanneemt.

Deze advocaat kan bijvoorbeeld oordelen dat er wel degelijk een kans is om uw geschil tot een succesvol einde te brengen. Veelal zal uw verzekeraar dan alsnog uw rechtsbijstand vergoeden. Echter is het mogelijk dat zij niet meegaan in het oordeel van de advocaat. In dit geval dient u zelf van tevoren de advocaat kosten te voldoen. Is het geschil voor u succesvol afgelopen? Dan kunt u de kosten van rechtshulp achteraf declareren bij uw verzekeraar.

Sluit uw rechtsbijstandsverzekering af via Alpina: eenvoudig en betaalbaar

Overweegt u een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten? Sluit deze dan nu nog af bij Alpina! Dankzij ons grote aanbod aan modules sluit u altijd de juiste verzekering af. Heeft u nog twijfels of vragen over onze rechtsbijstandsverzekering? Neem dan vrijblijvend contact op met onze klantenservice. Zij staan voor u klaar om al uw vragen te beantwoorden.

Bereken direct de premie van uw rechtsbijstandverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op