800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
28 vestigingen

Wat zijn de verkeersregels voor het besturen van een scootmobiel?

Een scootmobiel is een voertuig waarmee u de weg op kan als u door gezondheidsproblemen of een ongeval slecht kunt lopen. Net als bij alle andere gemotoriseerde voertuigen heeft u een scootmobielverzekering nodig alvorens u de weg op mag. Naast deze verplichte verzekering zijn er nog meer regels waar u aan moet voldoen bij het besturen van een scootmobiel. Zo geldt er een maximum snelheid en moet uw scootmobiel aan bepaalde afmetingen voldoen. Wij zetten de belangrijkste verkeersregels voor het besturen van een scootmobiel voor u op een rijtje.

Verzekering scootmobiel

Een van de belangrijkste regels voor het besturen van een scootmobiel is het verzekeren van uw scootmobiel. Hoewel deze geen kentekenplaat heeft, bent u wel verplicht om minimaal een WA-verzekering te hebben. Zodra u de verzekering heeft afgesloten, ontvangt u een verzekeringssticker ( voorheen verzekeringsplaatje). Deze dient u te bevestigen achterop uw scootmobiel. Bij het afsluiten van een scootmobielverzekering heeft u de keuze uit een aantal dekkingen. Voor welke dekking u kiest hangt af van uw persoonlijke situatie en wensen.

Scootmobiel verzekering afsluiten? Vergelijk premies!

Verkeersregels scootmobiel: wanneer mag ik een scootmobiel besturen?

Als we kijken naar de regels van het besturen van de scootmobiel, zien we dat dit niet leeftijdsgebonden is. Zowel jongeren als ouderen mogen een scootmobiel besturen. Als de scootmobiel harder rijdt dan 10 kilometer per uur, moet u minimaal 16 jaar oud zijn. Gaat het voertuig langzamer? Dan geldt er geen minimumleeftijd. Er is geen rijbewijs nodig voor het besturen van het voertuig.

Hoe hard mag ik met mijn scootmobiel?

De snelheid van een scootmobiel ligt tussen de 6 tot 45 kilometer per uur. Gezien de geringe snelheid van een scootmobiel mag u geen gebruik maken van autosnelwegen en autowegen. Waar mag u dan wel rijden? U mag met een scootmobiel rijden op:

 • de stoep;
 • het voetpad;
 • het fiets/bromfietspad;
 • de rijbaan, indien dit veilig is.

Wat zijn de verkeersregels voor de maximale snelheid van mijn scootmobiel?

Hoe hard u mag met uw scootmobiel hangt af van waar u rijdt. Voor het besturen van een scootmobiel gelden de volgende verkeersregels:

 • Op de stoep: maximaal 6 km/uur
 • Fietspad binnen bebouwde kom 30 km/uur
 • Fietspad buiten bebouwde kom 40 km/uur
 • Rijbaan maximaal 45 km per uur (zowel binnen- als buiten de bebouwde kom).
 • Autosnelwegen en autowegen zijn verboden voor de scootmobiel.

Verkeersregels voor het besturen van een gehandicaptenvoertuig

Naast de scootmobiel, zijn er ook nog andere gehandicaptenvoertuigen zoals de Canta, Mini Cruiser City, Amica, of Arola.  Voor het besturen van deze voertuigen gelden dezelfde verkeersregels als voor een scootmobiel.

Vrouw op een scootmobiel

Wat zijn de verplichte afmetingen van uw scootmobiel?

Er gelden ook een aantal regels over de afmetingen van de scootmobiel of gehandicaptenvoertuig. De volgende afmetingen zijn verplicht:

 • Lengte mag niet langer zijn dan 3,50 meter
 • Breedte maximaal 1,10 meter
 • Hoogte maximaal 2,00 meter

Wat zijn de verkeersregels voor het besturen van een scootmobiel?

Indien u een scootmobiel bestuurt, dient u zich te houden aan de verkeersregels die gelden voor alle weggebruikers. Zo is vanaf 1 juli 2019 het gebruik van uw telefoon, Ipad of navigatiesysteem verboden tijdens het besturen van uw scootmobiel. Daarbij gelden dezelfde regels als bij het appen, bellen of muziek luisteren op de fiets. U riskeert een boete van € 95 als de politie u betrapt.

Klanten over Alpina

klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
Bekijk alle beoordelingen
8.3
Gemiddelde score
Gebaseerd op 3696 reviews

Bereken online de premie van uw scootmobielverzekering

Hoge pakketkorting mogelijk

Nooit onderverzekerd

Stel zelf je pakket samen

Een breed aanbod

Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd

Hulp van onze experts

Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op