Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

Valt hagelschade onder de opstalverzekering?

Tegenwoordig komen extreme hagelbuien steeds vaker voor. Grote hagelstenen kunnen behoorlijk wat schade aanrichten aan uw woning. Vooral zaken als dakramen of zonnepanelen kunnen flink beschadigd raken door hagelstenen. Maar valt hagelschade eigenlijk onder de dekking van een opstalverzekering? U leest het hier.

Opstalverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

opstalverzekering hagelschade

Dekking hagelschade

Onder de dekking van een opstalverzekering vallen onder andere schade door brand, water, inbraak, vandalisme en slechte weersomstandigheden, zoals bliksem, storm, neerslag, vorst en hagel. Hagelschade valt dus onder de basisdekking van uw opstalverzekering. Wel kan de dekking voor hagelschade per verzekeraar verschillen. Over het algemeen is schade door hagel aan uw woonhuis en bijgebouwen, zoals een schuur of tuinhuis, meeverzekerd. Ook een paviljoen, volière of pergola zijn meestal meeverzekerd. Schade aan losse spullen in uw tuin, zoals bijvoorbeeld een tuinset, is niet verzekerd met een opstalverzekering. Hiervoor kunt u een inboedelverzekering afsluiten. Houd er wel rekening mee dat verzekeraars vaak een verhoogd eigen risico rekenen voor hagelschade.

Opstalverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Zonnepanelen

Bij het afsluiten van een opstalverzekering kunt u aangeven of u zonnepanelen wilt meeverzekeren. Als u hiervoor kiest zijn uw zonnepanelen ook verzekerd bij hagelschade. Het is natuurlijk vervelend als er door hagel schade ontstaat aan dure zonnepanelen. Gelukkig is de kans dat er daadwerkelijk schade ontstaat niet zo groot. Zonnepanelen worden door de fabrikant vaak getest onder extreme (weers)omstandigheden. Daarnaast worden de zonnepanelen aan de buitenkant beschermd door gehard glas en plexiglas. Dit is tot wel 5 keer sterker dan normaal glas. Hagelschade aan zonnepanelen komt daardoor gelukkig niet vaak voor. Mocht het u wel overkomen, dan weet u dus dat u hiervoor uw opstalverzekeraar kunt inschakelen.

Let op: door hagelstenen kan er ook onzichtbare schade ontstaat aan de zonnepanelen, zoals kleine scheurtjes. De gevolgen van zulke schade is vaak pas later te zien of te merken. Sommige verzekeraars hebben er echter voor gekozen om onzichtbare hagelschade aan zonnepanelen niet meer te verzekeren. Wat uw verzekeraar doet, kunt u terugvinden in de polisvoorwaarden.

Dakraam

Als u woning dakramen heeft, is de kans groot dat deze beschadigd raakt in een flinke hagelbui. Bij de meeste verzekeraars is glas echter niet standaard meeverzekerd. Hier kunt u een aanvullende glasverzekering voor afsluiten. Met een glasverzekering bent u verzekerd voor schade aan ramen. Dit wil zeggen alle ramen die bedoeld zijn om daglicht binnen te laten.

Dakpannen

Als de hagelstenen groot zijn kunnen ze aanzienlijke schade aanrichten aan het dak van een woning. Gelukkig is hagelschade aan uw dakpannen standaard meeverzekerd bij een opstalverzekering. Wanneer u een huurder bent van een huis, kunt u eventuele hagelschade verhalen op de verhuurder.

Wat is er niet verzekerd?

Hagelschade veroorzaakt door openstaande ramen, deuren of lichtkoepels is meestal niet meeverzekerd. Hetzelfde geldt voor schade veroorzaakt door vocht. Bij sommige verzekeraars is hagelschade aan dakgoten of kozijnen ook niet meeverzekerd. De dekking kan per verzekeraar verschillen. Controleer daarom altijd in de polisvoorwaarden van uw opstalverzekering hoe u verzekerd bent bij hagelschade.

Sluit een opstalverzekering af via Alpina

Om bij een flinke hagelbui goed verzekerd te zijn, kunt u op Alpina.nl een opstalverzekering afsluiten. Wilt u een aanvullende glasverzekering afsluiten of uw zonnepanelen meeverzekeren? Dan kunt u dit makkelijk aangeven in onze online tool. Met deze online tool kunt u verschillende opstalverzekeringen met elkaar vergelijken en krijgt u direct een indicatie van de premie. Als u de juiste opstalverzekering heeft gevonden kunt u deze direct online afsluiten.

Heeft u nog vragen over het afsluiten van een opstalverzekering? Neem dan vooral contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan. U kunt ook eens bij onze veelgestelde vragen bij een opstalverzekering kijken. Hier hebben we alvast zoveel mogelijk informatie voor u verzameld!

Lees ook:

Bereken direct de premie voor uw opstalverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op