Wegens omstandigheden zijn we vandaag telefonisch minder goed bereikbaar. We willen je graag van dienst zijn en raden je aan om gebruik te maken van onze chatfunctie, die momenteel beter bereikbaar is. Onze excuses voor het ongemak en we staan klaar om je vragen via de chat te beantwoorden.

800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Hoe ver mag lading uitsteken op een aanhanger?

Voor het vervoeren van een object dat groter is dan jouw aanhangwagen gelden bepaalde regels. Zo mag de lading niet te veel uitsteken buiten jouw aanhanger. Dit is wel afhankelijk van het soort lading dat je vervoert. Op Alpina.nl leggen we je uit hoe het zit en hebben we alle regels even op een rijtje gezet!

Als je vaak lading vervoert, is het verstandig om je ook eens te verdiepen in een aanhangwagenverzekering. Je bent niet verplicht om jouw aanhanger te verzekeren, maar het kan wel verstandig zijn. Een aanhangerverzekering is vooral verstandig wanneer de aanhanger een hoge dagwaarde heeft of voor jou onmisbaar is, bijvoorbeeld vanwege jouw werk.

Bereken de premie voor een aanhangwagenverzekering!

aanhanger lading

Deelbare lading of ondeelbare lading?

Hoe ver lading mag uitsteken op een aanhanger is afhankelijk van het soort lading dat je vervoert. Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen deelbare lading en ondeelbare lading. Deelbare lading is lading die je kunt opdelen in kleinere delen, bijvoorbeeld een pakket of object dat je kunt demonteren. Ondeelbare lading is lading die je niet kunt opdelen of demonteren, zonder het object te beschadigen. Ondeelbare lading is bijvoorbeeld een ladder of paal.

Voor deelbare lading gelden strengere eisen dan voor ondeelbare lading. Dit is omdat je de lading gemakkelijk kleiner kunt maken. Daarom wordt van je verwacht dat je dit ook daadwerkelijk doet, om zo het risico op ongevallen te verkleinen.

Bereken de premie voor een aanhangwagenverzekering!

Regels uitstekende lading aanhanger

Op een aanhanger of aanhangwagen mag lading aan de voorkant NIET uitsteken. Deelbare lading mag aan de zijkanten maximaal 20 cm uitsteken, ondeelbare lading mag aan de zijkanten meer dan 20 cm uitsteken als de aanhanger niet breder dan 3 m is. Aan de achterkant mag deelbare lading niet meer dan 1 m uitsteken, ondeelbare lading mag onder voorwaarde meer dan 1 m uitsteken. Die voorwaarde is dat de lading niet meer dan de helft van de lengte van de aanhangwagen uitsteekt, met een maximum van 5 m vanaf de achteras.

Voorbeeld: Als jouw aanhanger 6 meter lang is, mag de uitstekende (ondeelbare) lading niet meer dan 3 meter achter de achterste as van de aanhangwagen uitsteken.

Ook ben je verplicht om de lading van jouw aanhanger zo goed vast te zetten, te zekeren of af te dekken dat de lading tijdens het rijden niet van de aanhanger kunnen vallen.

Heb ik een markeringsbord nodig als mijn lading uitsteekt op mijn aanhanger?

In sommige gevallen moet je een markeringsbord gebruiken op jouw aanhanger. Dit moet als de lading meer dan 1 meter in de lengte uitsteekt (aan de voor- of achterkant) of als de uitstekende lading meer dan 10 cm in de breedte uitsteekt (met uitzondering van een personenauto).

Een markeringsbord is een vierkant bord met parallel lopende diagonale strepen in rood-wit. Het bord moet een breedte hebben van niet minder dan 7 cm en niet meer dan 10 cm. Als je uitstekende lading ’s nachts vervoert moet je ook letten op de verlichting. Je hebt dan ministens één wit licht voor en een rood licht achter nodig.

Lees ook:

Klanten over Alpina

klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
Bekijk alle beoordelingen
8.2
Gemiddelde score
Gebaseerd op 3343 reviews

Bereken direct de premie van jouw aanhangwagenverzekering!

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op