Hoe ver mag lading uitsteken op een aanhanger?

Voor het vervoeren van een object dat groter is dan uw aanhangwagen gelden bepaalde regels. Zo mag de lading niet te veel uitsteken buiten uw aanhanger. Dit is wel afhankelijk van het soort lading dat u vervoert. Op Alpina.nl leggen we u uit hoe het zit en hebben we alle regels even op een rijtje gezet!

Als u vaak lading vervoert, is het verstandig om u ook eens te verdiepen in een aanhangwagenverzekering. U bent niet verplicht om uw aanhanger te verzekeren, maar het kan wel verstandig zijn. Een aanhangerverzekering is vooral verstandig wanneer de aanhanger een hoge dagwaarde heeft of voor u onmisbaar is, bijvoorbeeld vanwege uw werk.

Bereken de premie voor een aanhangwagenverzekering!

Regels uitstekende lading aanhanger

Op een aanhanger of aanhangwagen mag lading aan de voorkant NIET uitsteken. Deelbare lading mag aan de zijkanten maximaal 20 cm uitsteken, ondeelbare lading mag aan de zijkanten meer dan 20 cm uitsteken als de aanhanger niet breder dan 3 m is. Aan de achterkant mag deelbare lading niet meer dan 1 m uitsteken, ondeelbare lading mag onder voorwaarde meer dan 1 m uitsteken. Die voorwaarde is dat de lading niet meer dan de helft van de lengte van de aanhangwagen uitsteekt, met een maximum van 5 m vanaf de achteras.

Voorbeeld: Als uw aanhanger 6 meter lang is, mag de uitstekende (ondeelbare) lading niet meer dan 3 meter achter de achterste as van de aanhangwagen uitsteken.

Ook bent u verplicht om de lading van uw aanhanger zo goed vast te zetten, te zekeren of af te dekken dat de lading tijdens het rijden niet van de aanhanger kunnen vallen.

Heb ik een markeringsbord nodig als mijn lading uitsteekt op mijn aanhanger?

In sommige gevallen moet u een markeringsbord gebruiken op uw aanhanger. Dit moet als de lading meer dan 1 meter in de lengte uitsteekt (aan de voor- of achterkant) of als de uitstekende lading meer dan 10 cm in de breedte uitsteekt (met uitzondering van een personenauto).

Een markeringsbord is een vierkant bord met parallel lopende diagonale strepen in rood-wit. Het bord moet een breedte hebben van niet minder dan 7 cm en niet meer dan 10 cm. Als u uitstekende lading ’s nachts vervoert moet u ook letten op de verlichting. U heeft dan ministens één wit licht voor en een rood licht achter nodig.

Lees ook:

Klanten over Alpina

klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
8.1
Gemiddelde score
Gebaseerd op 0 reviews

Bereken direct de premie van uw aanhangwagenverzekering!

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 09-04-2021

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op