Wanneer heb je voor een aanhanger een rijbewijs nodig?

Heeft u pas een aanhanger gekocht of bent u van plan er een te gaan kopen? Dat is het belangrijk dat u in het bezit bent van het juiste rijbewijs. Met alleen rijbewijs B mag u een aanhanger besturen onder bepaalde voorwaarden. Zo mag het leeggewicht plus het laadvermogen van de auto en de aanhanger samen niet boven de 3500 kilo uitkomen. Maar hoe zit dat als u een zwaardere combinatie van auto en aanhanger heeft? En moet u een aanhangwagenverzekering afsluiten? Wij leggen het u graag uit.

Bereken de premie voor een aanhangwagenverzekering!

Met welke aanhanger mag ik rijden met alleen rijbewijs B?

Als u rijbewijs B heeft, mag u een aanhanger trekken van:

  • Maximaal 750 kilo (lege gewicht + het laadvermogen)
  • Meer dan 750 kilo, mits het gewicht van de aanhanger en de auto samen niet boven de 3.500 uitkomt (lege gewicht + het laadvermogen)

Hoe zwaar de aanhanger kan zijn, hangt dus ook af van het gewicht van de auto waarin u rijdt.  Op het papieren kentekenbewijs of op de kentekencard staat vaak welk gewicht u mag trekken met uw voertuig.

Wanneer heb ik aanhanger rijbewijs (BE) nodig?

Met rijbewijs BE mag u een aanhanger trekken van:

  • Maximaal 3500 kilo (lege gewicht + het laadvermogen)
  • Meer dan 3500 kilo, onder bepaalde voorwaarden

Let op: Heeft u voor 19 januari 2013 uw BE rijbewijs gehaald? Dan gelden er voor u andere regels. U mag iedere aanhanger gebruiken, zonder grens aan het lege gewicht + het laadvermogen. U moet er alleen op letten dat de trekhaak op uw auto het maximale gewicht aan kan. De regels voor rijbewijs BE zijn in 2013 veranderd, vandaar dat er voor personen die voor deze datum het rijbewijs hebben gehaald andere regels gelden.

Welke eisen zijn er voor een aanhanger rijbewijs?

Om rijbewijs E te mogen halen moet u al in het bezit zijn van rijbewijs B. Daarnaast moet u minimaal 18 jaar oud zijn. Ook moet u slagen voor het praktijkexamen van het CBR, maar hoeft u niet opnieuw een theorie-examen af te leggen.

Sluit direct een aanhangerverzekering af op Alpina.nl!

U bent niet verplicht om een aanhangerverzekering af te sluiten, maar het is soms wel verstandig. Als u met uw aanhanger een ander of eigendommen van een ander schade toebrengt, wordt dit gedekt door uw WA-autoverzekering. Als u ook zelf schade aan uw aanhanger heeft wordt dit echter niet gedekt. Hiervoor moet u een aparte aanhangerverzekering afsluiten. Met onze handige online vergelijker kunt u gemakkelijk verschillende aanhangerverzekering met elkaar vergelijken. Zo ziet u direct wat u per maand kwijt bent aan de premie. Na het vergelijken kunt u de verzekering direct online afsluiten.

Bereken direct de premie van uw aanhangwagenverzekering!

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 09-02-2021

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op