800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Wanneer heb je voor een aanhanger een rijbewijs nodig?

Heb je pas een aanhanger gekocht of ben je van plan er een te gaan kopen? Dan is het belangrijk dat je in het bezit bent van het juiste rijbewijs. Met alleen rijbewijs B mag je een aanhanger besturen onder bepaalde voorwaarden. Zo mag het leeggewicht plus het laadvermogen van de auto en de aanhanger samen niet boven de 3500 kilo uitkomen. Maar hoe zit dat als je een zwaardere combinatie van auto en aanhanger hebt? En moet je een aanhangwagenverzekering afsluiten? Wij leggen het je graag uit.

Bereken de premie voor een aanhangwagenverzekering!

aanhanger rijbewijs

Rijbewijs aanhanger afhankelijk van toegestane maximale massa

Welk rijbewijs je nodig hebt om te mogen rijden met jouw aanhanger, is afhankelijk van de toegestane maximale massa. Dit is het leeggewicht plus het maximale laadvermogen. Bijvoorbeeld: jouw aanhanger heeft een toegestane maximale massa van 750 kilo. De aanhanger zelf weegt 200 kilo (het lege gewicht). Dat betekent dat de lading 550 kilo kan wegen (het laadvermogen). Het gaat dus niet om het daadwerkelijke gewicht van de aanhanger, maar om de combinatie van het gewicht en de lading die wordt vervoerd.

Bereken de premie voor een aanhangwagenverzekering!

Met welke aanhanger mag ik rijden met alleen rijbewijs B?

Als je rijbewijs B hebt, mag je een aanhanger trekken van:

  • Maximaal 750 kilo (lege gewicht + het laadvermogen)
  • Meer dan 750 kilo, mits het gewicht van de aanhanger en de auto samen niet boven de 3.500 uitkomt (lege gewicht + het laadvermogen)

Hoe zwaar de aanhanger kan zijn, hangt dus ook af van het gewicht van de auto waarin je rijdt. Op het papieren kentekenbewijs of op de kentekencard staat vaak welk gewicht je mag trekken met jouw voertuig.

Wanneer heb ik aanhanger rijbewijs (BE) nodig?

Met rijbewijs BE mag je een aanhanger trekken van:

  • Maximaal 3500 kilo (lege gewicht + het laadvermogen)
  • Meer dan 3500 kilo, onder bepaalde voorwaarden

Let op: Heb je voor 19 januari 2013 jouw BE rijbewijs gehaald? Dan gelden er voor jou andere regels. Je mag iedere aanhanger gebruiken, zonder grens aan het lege gewicht + het laadvermogen. Je moet er alleen op letten dat de trekhaak op jouw auto het maximale gewicht aan kan. De regels voor rijbewijs BE zijn in 2013 veranderd, vandaar dat er voor personen die voor deze datum het rijbewijs hebben gehaald andere regels gelden.

Welke eisen zijn er voor een aanhanger rijbewijs?

Om rijbewijs E te mogen halen moet je al in het bezit zijn van rijbewijs B. Daarnaast moet je minimaal 18 jaar oud zijn. Ook moet je slagen voor het praktijkexamen van het CBR, maar hoef je niet opnieuw een theorie-examen af te leggen.

Sluit direct een aanhangerverzekering af op Alpina.nl!

Je bent niet verplicht om een aanhangerverzekering af te sluiten, maar het is soms wel verstandig. Als je met jouw aanhanger een ander of eigendommen van een ander schade toebrengt, wordt dit gedekt door jouw WA-autoverzekering. Als je ook zelf schade aan jouw aanhanger hebt, wordt dit echter niet gedekt. Hiervoor moet je een aparte aanhangerverzekering afsluiten. Met onze handige online vergelijker kun je gemakkelijk verschillende aanhangerverzekering met elkaar vergelijken. Zo zie je direct wat je per maand kwijt bent aan de premie. Na het vergelijken kun je de verzekering direct online afsluiten.

Bereken direct de premie van jouw aanhangwagenverzekering!

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op