Autoverzekering senioren: waarom duurder?

Het is algemeen bekend dat een autoverzekering voor jongeren tot 24 jaar moeilijker is af te sluiten dan voor iemand die ouder is. De premie ligt meestal ook een stuk hoger. Jongeren tot 24 jaar worden gezien als groter risico. Uit cijfers blijkt dat deze onervaren bestuurders vaker schades aanrichten. Hetzelfde geldt voor oudere bestuurders. Betalen senioren hierdoor ook meer voor een autoverzekering?

Autoverzekering voor senioren

De drie standaard verzekeringsvormen bij een autoverzekering zijn:

Bij de koop van een auto dient u direct minimaal een WA verzekering af te sluiten. Schades aangericht aan anderen worden met deze dekking vergoed. Voor auto’s van 10 jaar of ouder wordt vaak gekozen voor alleen de verplichte WA-verzekering. Met deze verzekering worden schades aan uw eigen auto namelijk niet vergoed.

Een goed alternatief met een ruimere dekking is de WA beperkt casco verzekering. Deze dekking vergoedt niet alleen de schades aan anderen. Ook schades veroorzaakt door een aanrijding met loslopende dieren, hagel en storm, bliksem, brand en ontploffing, ruitbreuk, diefstal en poging tot diefstal vallen onder de WA beperkt casco dekking. Bezitters van auto’s tussen de 6 en 10 jaar oud kiezen vaak voor deze dekking.

Bezitters van nieuwe auto’s tot ongeveer 6 jaar oud kiezen vaak voor de meest uitgebreide dekking, namelijk de allrisk verzekering. Bij deze dekking wordt schade aan uw eigen auto door aanrijdingen ook vergoed door uw eigen verzekeraar. Daarnaast is vandalismeschade met de allrisk dekking ook verzekerd.

Schadevrije jaren senioren

Schadevrije jaren maken een autoverzekering beter betaalbaar. Ze geven recht op een korting op de premie. Door een autoverzekering op uw naam te zetten, bouwt u schadevrije jaren op. U bouwt schadevrije jaren op zolang u geen schades rijdt. Het wel of niet hebben van schadevrije jaren maakt een groot verschil. Dit kan voor senioren een groot verschil maken. Zo kan het verschil in premie overbrugd worden.

Rijbewijs verlengen als 65+er

Voor het verlengen van het rijbewijs als 65+er gelden andere regels dan wanneer u deze leeftijd nog niet heeft bereikt. In veel gevallen is uw rijbewijs dan namelijk niet de gebruikelijke 10 jaar geldig. Wanneer u tussen de 65 en 70 jaar bent en u wilt uw rijbewijs verlengen, dan kunt u tot u de leeftijd van 75 jaar heeft bereikt uw rijbewijs verlengen volgens de gebruikelijke procedure. Verloopt uw rijbewijs als u tussen de 70 en 75 jaar bent, dan krijgt u een rijbewijs voor maximaal 5 jaar. Bent u bijvoorbeeld 74 jaar als uw rijbewijs verloopt, dan krijgt u een nieuw rijbewijs die u tot uw 79ste kunt gebruiken, zonder medische keuring.

Vanaf 75 jaar moet u bij het verlengen van uw rijbewijs altijd een medische keuring ondergaan. Bij de aanvraag dient u ook een gezondheidsverklaring in te vullen. Aan de hand van deze twee zaken wordt bepaald of uw rijbewijs verlengd wordt. Wanneer deze tests een positieve uitkomst hebben, dan zal uw rijbewijs voor maximaal 5 jaar verlengd worden.

Bereken de premie voor een autoverzekering

  • i Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 13-02-2023

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op