800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Wie betaalt de schade aan een huurauto?

Het verzekeren van een huurauto is nodig, maar tegelijkertijd zijn de aanvullende kosten voor extra verzekeringen één van de grootste ergernissen. De verhuurder (eigenaar) van een auto is verplicht om een autoverzekering af te sluiten tegen Wettelijke Aansprakelijkheid (WA).

Een WA-autoverzekering biedt uitsluitend dekking tegen aansprakelijkheidsschades. De verzekeraar vergoedt dus schades aangericht aan anderen. Schade aan de huurauto wordt door deze verzekering niet gedekt.
Kies je ervoor om de huurauto niet (extra) te verzekeren, dan loop je het risico veel geld kwijt te zijn als je schade rijdt.
Om geen risico te lopen ben je min of meer verplicht om de huurauto te verzekeren.

Huurauto verzekeren

Huurauto verzekeren

Hoe zit het precies met het verzekeren van een huurauto? Wat is er standaard verzekerd en wat is slim om extra te verzekeren?
Vrijwel elke huurauto heeft dus standaard de WA-verzekering. De verzekeringen die je via het verhuurbedrijf kunt afsluiten, bijvoorbeeld op het gebied van aansprakelijkheid, komen meestal bovenop de standaard WA-verzekering. Let er bij het verzekeren van je huurauto goed op dat de auto inderdaad WA is verzekerd. In Nederland is dit een verplichte verzekering. Ga je een huurauto verzekeren in het buitenland? Vraag duidelijk naar de plaatselijke regels en bepaal aan de hand daarvan of bijverzekeren nodig is.

Autoverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

Schade aan huurauto

Rijd je onverhoopt schade met een gehuurde auto? Dan hangt het van de verzekering af wie de schade aan de huurauto betaalt.

Met een WA-verzekering ben je als bestuurder gedekt voor schade die je met de auto toebrengt aan anderen. Als huurder ben je verantwoordelijk voor alle schade die ontstaat aan de huurauto. Met een WA beperkt casco verzekering ben je (voor een groot deel) gedekt voor deze schades aan de huurauto. Deze verzekering heeft meestal wel een eigen risico. Vaak kun je dit eigen risico tegen betaling van bijvoorbeeld €5,- per dag afkopen.

Ook kan het zijn dat er bepaalde schades uitgesloten zijn van dekking. Dit kan bijvoorbeeld schade aan de onderkant van de auto zijn of schade die ontstaat op onverharde wegen.

Daarnaast is het ook belangrijk om na te gaan of jouw huurauto standaard verzekerd is tegen diefstal en hoe hoog het eventuele eigen risico is, mocht de huurauto worden gestolen. Doe vooraf navraag bij het verhuurbedrijf om onvoorziene kosten zo veel mogelijk te voorkomen. Controleer daarnaast voordat je de huurauto meeneemt of de auto al schade heeft en meld dit bij de verhuurder. Zo voorkom je dat een bestaande schade je achteraf aangerekend wordt.

Wanneer je een autoverzekering voor een huurauto in het buitenland gaat afsluiten, kan het zijn dat er andere regels gelden met betrekking tot autoverzekeringen dan in Nederland. Je krijgt in het buitenland te maken met verschillende verzekeringen die vaak een andere naam hebben dan in Nederland. Niet alleen de naam van de verzekering kan verschillen ook de dekking kan anders zijn dan je gewend bent.

Wat te doen bij schade?

Na een ongeval met de huurauto is het belangrijk om altijd een schadeformulier in te vullen. Verzekeraars hebben altijd een schadeformulier nodig voor het afwikkelen van de schade. Meld de schade ook direct bij de verhuurder. De verhuurder zal vertellen hoe je verder moet handelen. Bij kleinere schades kun je waarschijnlijk gewoon verder rijden. Bij een grotere schade kun je recht hebben op een vervangende auto. Vraag dit na bij je verhuurder.

Een schade met een huurauto heeft geen invloed op jouw schadevrije jaren. Schadevrije jaren zijn namelijk gekoppeld aan de auto en deze is niet van jou.

Let op! Bij Alpina is het niet mogelijk om een huurauto te verzekeren. Dit kun je via het verhuurbedrijf regelen.

Klanten over Alpina

klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
Bekijk alle beoordelingen
8.2
Gemiddelde score
Gebaseerd op 3343 reviews

Vergelijk online de premie voor een goedkope autoverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op