Wegens omstandigheden zijn we vandaag telefonisch minder goed bereikbaar. We willen je graag van dienst zijn en raden je aan om gebruik te maken van onze chatfunctie, die momenteel beter bereikbaar is. Onze excuses voor het ongemak en we staan klaar om je vragen via de chat te beantwoorden.

800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

BPM berekenen

BPM staat voor Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen. In Nederland moet je BPM betalen voor elke personenauto, bestelauto of motor die in Nederland geregistreerd wordt. Je betaalt ook BPM als je een personenauto, bestelauto of motor uit het buitenland importeert. Maar hoe gaat het berekenen van BPM precies? Op Alpina.nl hebben we daarom alle informatie met betrekking tot het berekenen van BPM voor je verzameld.

Autoverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

bpm berekenen

Wat is BPM berekenen?

BPM berekenen houdt in dat je berekent welk bedrag aan BPM je moet betalen. Bij een personenauto maak je deze berekening aan de hand van de CO2-uitstoot van jouw auto. Bij een bestelauto, kampeerauto of motor is de BPM een percentage van de netto-catalogusprijs. Wil je een auto importeren uit het buitenland? Door de BPM te berekenen, kun je bepalen of een bepaalde auto importeren wel of niet loont.

Autoverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

Wanneer betaal ik BPM?

In de volgende situaties moet je BPM betalen:

 • Als je een kenteken op jouw naam laat zetten
 • Als je een bestelauto laat ombouwen tot een personenauto
 • Als je in Nederland woont en een auto of motor met een buitenlands kenteken gebruikt
 • Als je met jouw bestelauto niet meer aan de ondernemersregeling of gehandicaptenregeling voldoet
 • Als je niet meer voldoet aan de regeling voor taxivervoer of openbaar vervoer
 • Als je een leen-, huur- of leaseauto met een buitenlands kenteken heeft
 • Als jouw voertuig na aanpassing een hogere CO2-uitstoot heeft

Waarover betaal ik BPM?

Waarover je BPM betaalt, is afhankelijk van het soort voertuig dat je hebt. Bij een personenauto wordt de BPM berekent aan de hand van de CO-uitstoot. Bij een bestelauto, kampeerauto of motor is de BPM een percentage van de netto-catalogusprijs. Bovendien betaal je ook BPM over bepaalde extra’s die onderdeel zijn van de netto-catalogusprijs, zoals extra opties, accessoires en meerkosten voor bijzondere uitvoeringen. Als jouw voertuig een CO2-uitstoot van 0 gram/km heeft, hoef je echter geen BPM te betalen.

Hoe kan ik BPM berekenen?

Hieronder hebben we per type voertuig de manier om de BPM te berekenen voor jou op een rijtje gezet:

BPM personenauto berekenen

Voor het bereken van de BPM voor een personenauto moet je weten wat de CO2-uitstoot van de auto is. De RDW registreert de CO2-uitstoot van elk type personenauto met een Europese typegoedkeuring. Dit wordt ook vermeld bij de keuringsgegevens van de auto. Vervolgens kun je de BPM berekenen aan de hand van onderstaand tabel van de Belastingdienst. Bereken de BPM als volgt: Trek van de CO2-uitstoot van de auto de waarde uit kolom I af. Vermenigvuldig de uitkomst vervolgens met het bedrag uit kolom IV en tel hierbij het bedrag uit kolom III op.

De Belastingdienst geeft zelf nog onderstaand voorbeeld om het te verduidelijken:

 • De CO2-uitstoot van je personenauto is 145 gr/km.
 • In de tabel valt deze waarde tussen de 111 en de 155 gr/km.
 • Trek van de uitstoot van de auto 111 gr/km af: 145 – 111 = 34.
 • Vermenigvuldig de uitkomst met het bedrag dat in kolom IV staat van dezelfde rij: 34 x € 132 = € 4.488.
 • Tel bij de uitkomst het bedrag op dat in kolom III staat van dezelfde rij: € 4.488 + € 1.958 = € 6.446. Dit is de BPM die je moet betalen.
Bron: Belastingdienst.nl
CO2-uitstoot vanaf CO2-uitstoot tot
I II III IV
0 gr/km 86 €372 €1
86 gr/km 111 €458 €60
111 gr/km 155 €1.958 €132
155 gr/km 172 €7.766 €216
172 gr/km - €11.438 €432

BPM bestelauto of kampeerauto berekenen

De BPM voor een bestelauto of kampeerauto is een percentage van de netto-catalogusprijs. Hierbij komt nog een aftrek of toeslag, afhankelijk van de brandstof. Je kunt de BPM berekenen aan de hand van onderstaand schema:

Bron: Belastingdienst.nl
% Netto-catalogusprijs Trek af: Tel op:
Geen dieselmotor 37,7% €1.283 €0
Met dieselmotor 37,7% €0 €273

BPM motor berekenen

De BPM voor een motor is een percentage van de netto-catalogusprijs. Je kunt de BPM berekenen aan de hand van onderstaand schema:

Bron: Belastingdienst.nl
% Netto-catalogusprijs Aftrek
Motoren met een netto- catalogusprijs van maximaal € 2.133 9,6% €0
Motoren met een netto- catalogusprijs van meer dan € 2.133 19,4% €210

BPM berekenen auto

De Belastingdienst maakt bij het berekenen van BPM onderscheid tussen een personenauto en een bestelauto. Bij een personenauto wordt er gekeken naar de CO2-uitstoot van de auto. Aan de hand hiervan wordt de BPM berekend. Bij een bestelauto kijkt men naar de netto-catalogusprijs. Hoeveel BPM je betaalt, is dus afhankelijk van het type auto dat je hebt. Ben je ondernemer? Ondernemers betalen bij de aankoop van een bestelauto geen BPM. Deze vrijstelling wordt automatisch verleend als je ondernemer bent voor de omzetbelasting. Het BPM-bedrag telt echter wel mee voor de fiscale bijtelling.

BPM berekenen gebruikte auto

Bij een gebruikte auto kun je kiezen voor het actuele of het historische BPM-tarief. Het historische tarief is het gunstigste tarief dat gold tussen de datum van 1e toelating en nu. Hier vind je de BPM-tarieven. Om te berekenen welk tarief gunstiger is, kun je de uitkomst (het bruto BPM-bedrag) van het historische en het actuele tarief vergelijken. Hou ook rekening met eventuele bijzonderheden uit het verleden, zoals een energielabel, roetfilter, fijnstofuitstoot en euro-6 norm.

BPM berekenen import auto

De voornaamste reden om een auto uit het buitenland te importeren is voor veel mensen het prijsvoordeel. Auto’s uit het buitenland zijn vaak voordeliger in aanschaf. Maar hoe zit dat dan met de BPM? Door de BPM te berekenen kun je bepalen of het wel of niet loont om een bepaalde auto te importeren. Bij het importeren van een auto wordt het BPM bedrag berekend aan de hand van de netto-catalogusprijs (bij bijvoorbeeld een bestelauto, kampeerauto of motor) of de CO2-uitstoot (bij een personenauto) die een vergelijkbare auto in Nederland gehad zou hebben op het moment van de eerste ingebruikneming in het buitenland.

BPM berekenen RDW

Als je een auto importeert uit het buitenland moet deze eerst worden gekeurd door de RDW. Zodra het voertuig is goedgekeurd, moet je nog de belastingaangifte doen. Dit betekent ook jouw BPM-aangifte. Een auto of motor wordt pas op kenteken gezet als aangifte BPM is gedaan en de BPM is betaald. Vanaf dat moment mag je pas met het voertuig de openbare weg op. De persoon op wiens naam het voertuig staat, dient BPM te betalen. De RDW registreert bovendien de CO2-uitstoot van elk type personenauto met een Europese typegoedkeuring. Dit wordt vermeld bij de keuringsgegevens van jouw auto.

Bereken direct de premie van jouw autoverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
 • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op