800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Wat is de cataloguswaarde van mijn auto?

Wanneer u een autoverzekering of zakelijke autoverzekering af gaat sluiten, wordt  bij een WA-extra of All Risk dekking altijd naar de cataloguswaarde van de auto gevraagd. Wat is de cataloguswaarde en waarom is deze belangrijk?

De cataloguswaarde is de prijs die u betaalt voor de nieuwe auto, inclusief BTW, BPM en accessoires. Als kenteken deel 1 wordt afgegeven, heeft uw auto op dat moment de cataloguswaarde. Een verzekeraar gebruikt o.a. de cataloguswaarde om de hoogte van de premie te bepalen. Ook de bijtelling die u betaalt over de auto van de zaak of een leaseauto wordt door de Belastingdienst berekend aan de hand van de cataloguswaarde. De bijtelling is afhankelijk van de auto, maar zal tussen de 4 en 25 procent van de cataloguswaarde zitten. Hoe zuiniger de auto is, hoe lager de bijtelling.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

auto cataloguswaarde

Hoe bepaal je de cataloguswaarde van een auto

De cataloguswaarde of catalogusprijs is een vooraf vastgestelde prijs voor een nieuwe auto. Dit is de prijs die u betaalt wanneer u een nieuwe auto koopt. De cataloguswaarde hangt o.a. af van het merk en type auto. Weet u niet meer precies wat u voor de auto heeft betaald? Dan kunt u via internet of via de autodealer de cataloguswaarde van de auto te weten komen

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

WA (verplicht)

 • Gratis verhaalservice
 • Schade aan anderen
 • Diefstal, joyriding en vermissing
 • Ruitschade
 • Schade door brand of natuurrampen
 • Eigen schade door een aanrijding

Beperkt casco

 • Gratis verhaalservice
 • Schade aan anderen
 • Diefstal, joyriding en vermissing
 • Ruitschade
 • Schade door brand of natuurrampen
 • Eigen schade door een aanrijding

All Risk (WA+Casco)

 • Gratis verhaalservice
 • Schade aan anderen
 • Diefstal, joyriding en vermissing
 • Ruitschade
 • Schade door brand of natuurrampen
 • Eigen schade door een aanrijding

Waar kan ik de cataloguswaarde van mijn auto vinden?

Op www.alpina.nl wordt bij het maken van een premieberekening voor een autoverzekering de cataloguswaarde gebruikt zoals die bekend is bij het RDW. Wanneer een voertuig verkocht wordt zal de dealer aan het RDW alle data doorgeven waaronder de cataloguswaarde van uw auto. Mocht een voertuig worden geïmporteerd dan zal men bij de keuring van het voertuig de cataloguswaarde proberen vast te stellen.

Uw auto verzekeren tegen nieuwwaarde

Wanneer u betrokken raakt bij een zwaar ongeval en uw nieuwe auto niet meer gerepareerd kan worden, krijgt u het liefst de nieuwwaarde uitgekeerd in plaats van de dagwaarde. Voor uw gevoel is de auto nog nieuw, toch zal de dagwaarde een stuk lager uitvallen dan u zult verwachten. Voor nieuwe auto’s hebben veel autoverzekeraars een nieuwwaarderegeling. Door deze regeling is het mogelijk om weer een nieuwe auto te kopen wanneer u uw auto total loss rijdt. Voor tweedehands auto’s geldt deze regeling niet. Bij het kopen van een tweedehands auto kunt u kiezen voor de aanschafwaarderegeling. Hierdoor krijgt u niet de nieuwwaarde, maar de aankoopwaarde van de auto mocht u deze binnen de maximale geldigheid total loss rijden.

Vergelijk autoverzekeringen in 4 stappen

Nu met Gratis verhaalservice

Autoverzekering vergelijken met behulp van de cataloguswaarde

Via www.alpina.nl kunt u gemakkelijk de verschillende autoverzekeraars met elkaar vergelijken. Over het algemeen is het zo dat een verzekeraar de verzekeringspremie mede bepaalt aan de hand van de cataloguswaarde. Dit heeft er mee te maken dat een verzekeraar meer kwijt is bij schade aan een dure auto dan bij een goedkopere auto. Het wil niet altijd zeggen dat een duurdere cataloguswaarde ervoor zorgt dat u meer premie moet betalen. Het kan per verzekeraars veel verschillen hoeveel premie u per maand moet betalen. Vergelijk daarom online alle autoverzekeringen en kies de autoverzekering die het beste bij u en bij uw auto past. Heeft u een vraag? Kijk dan bij onze veelgestelde vragen. Hier vindt u per product de meest gestelde vragen.

Komt u er niet uit? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag. U kunt ons bereiken van maandag t/m vrijdag van 08:00 tot 18:00 uur op telefoonnummer 088-6883700.

Klanten over Alpina

klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
Bekijk alle beoordelingen
8.2
Gemiddelde score
Gebaseerd op 3343 reviews

Vergelijk autoverzekeringen in 4 stappen

Nu met Gratis verhaalservice
 • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op