800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan
elektrische auto verzekeren

Elektrische auto: direct uw auto verzekeren!

Nu met Gratis verhaalservice
 • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

Heeft u ook een elektrische auto en wilt u uw elektrische auto verzekeren? In dit artikel vertellen wij waar u op moet letten bij het afsluiten van een verzekering voor uw elektrische auto. Steeds meer automerken produceren elektrische auto’s. De komende jaren zullen deze aantallen alleen maar toenemen. 

Wat voor soort elektrische auto heeft u?

Er zijn diverse soorten elektrische auto’s: helemaal elektrisch, plug-in hybride of hybride. Op het moment dat u een autoverzekering gaat afsluiten van een elektrische auto moet dit opgeven.

 • Volledig elektrisch: In deze auto rijdt u helemaal zonder benzine of gas, maar volledig op elektriciteit. Nadeel is dat u hierbij afhankelijk bent van de oplaadpunten. Een lange reis moet dus zorgvuldig gepland worden.
 • Plug-in Een hybride auto heeft zowel een brandstof- als een elektromotor. Wanneer je de accu’s ook aan het stopcontact kunt laden, spreken we van een plug-in hybride.
 • Hybride auto: Met een hybride auto rijdt u op zowel elektriciteit als benzine of diesel. Hiermee kun je ook verder rijden dan met een volledig elektrische auto.
elektrische auto

Kan ik overal een autoverzekering voor mijn elektrische auto afsluiten?

In de meeste gevallen kunt u bij alle verzekeraars een autoverzekering voor een elektrische auto afsluiten. Uitzondering is de Tesla. Het kan lastiger zijn om de Tesla te verzekeren bij een reguliere maatschappij. Er worden bijvoorbeeld aanvullende eisen gesteld gericht op de beveiliging of de aangesloten herstelbedrijven zijn niet geschikt voor het repareren van Tesla’s. Bij de Tesla autoverzekering gaat het anders. De verzekering is uniek afgestemd op het verzekeren van deze elektrische auto. Zo kunt u bij ons makkelijk een Tesla Model S verzekeren.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Is een autoverzekering voor elektrische auto duurder?

Over het algemeen zijn elektrische auto’s duurder dan een auto op gas, diesel of benzine. Dit werkt ook door in de premie voor je autoverzekering van de elektrische auto. Ook de reparatiekosten van een elektrische auto zijn vaak meer dan van een auto op een andere brandstof. Zo is een accu van een volledige elektrische auto duurder dan een accu van een hybride auto.

Wat zijn de voor- en nadelen van een elektrische auto?

Een elektrisch auto heeft aantrekkelijke voordelen, maar er zijn natuurlijk ook een aantal nadelen. Wij zetten ze voor u op een rijtje

Voordelen elektrische auto’s

 • Lage kosten brandstof
 • Onderhoudskosten zijn lager.
 • De motor trekt sneller op.
 • Mileuvriendelijker
 • Stillere auto’s

Nadelen elektrische auto’s

 • Er zijn (nog) weinig oplaadpunten.
 • Opladen duurt lang ( langer dan tanken)
 • Lagere maximale snelheid.​

 

Kan ik een elektrische auto verzekeren?

Vaak kiezen mensen een allrisk autoverzekering voor hun elektrische auto. Een volledig elektrische accu is namelijk een hele dure accu. Ook als u uw elektrische auto moet laten repareren bent u vaak duurder uit dan bij een reguliere benzine auto. Daarom is een Allrisk autoverzekering vaak een verstandige keuze. Hiermee bent u verzekerd voor allerlei schades en diefstal en worden de (vaak hoge) kosten vergoed door de verzekeraar.

Naast een allrisk verzekering zijn er nog twee andere dekkingsvormen bij een autoverzekering. Dit zijn de WA dekking en de WA beperkt casco dekking. Voor elektrische auto’s worden deze dekkingen niet vaak gekozen, omdat bij deze dekkingen schade aan uw eigen auto bij een ongeval niet wordt vergoed.

Elektrische auto opladen: kosten

Voor een benzine- of dieselauto kunt u de brandstofkosten redelijk makkelijk uitrekenen, hoewel de brandstofprijzen wel kunnen wisselen. Het berekenen van de kosten voor het opladen van een elektrische auto ligt iets ingewikkelder. De kosten zijn onder andere afhankelijk van waar u uw auto oplaadt: thuis of bij een openbaar laadpunt.

Als u zelf een laadpaal aanschaft en de auto dus thuis oplaadt, bent u goedkoper uit. Bij een openbaar laadpunt zijn namelijk ook het gebruik en het onderhoud van de paal in de prijs per kWh meegenomen. Thuis betaalt u enkel het stroomtarief per kWh dat in uw energiecontract staat. In 2021 ligt de prijs op ongeveer €0,23. Bij een openbare laadpaal betaalt u meer per kWh, maar dit verschilt per aanbieder. Momenteel liggen de prijzen tussen de €0,20 en €0,60 per kWh. Er zijn ook enkele snelladers, waarmee u uw elektrische auto sneller kunt opladen dan bij een reguliere laadpaal. Deze staan ook vaak langs de snelweg. Snelladen is echter ook direct de duurste laadmethode. Hiervoor liggen de tarieven momenteel tussen de €0,25 en €0,79 kWh. Vaak gebruikt men een combinatie van verschillende laadmethodes, waardoor de kosten variëren.

De laadkosten zijn dus afhankelijk van de manier van laden, maar zijn wel vrijwel altijd lager dan de brandstofkosten van een vergelijkbare auto op benzine.

Heeft een elektrische voertuig veel trekvermogen?

Niet alle elektrische auto’s kunnen een aanhanger of caravan trekken. Of uw elektrische auto een caravan kan trekken is afhankelijk van het trekvermogen en de actieradius van de auto. Het trekvermogen is uiteraard van belang bij het trekken van een caravan. Daarom is het belangrijk dat u weet hoe zwaar uw caravan is en welk vermogen uw auto heeft. Daarnaast is ook de actieradius van belang. De actieradius van een elektrische auto neemt af als de auto een groter gewicht moet trekken dan normaal. Dat betekent dat u vaker moet stoppen om uw elektrische auto moet op te laden. Met een grote actieradius kunt u langer doorrijden, zonder dat u moet stoppen om de accu op te laden. Elektrische auto’s zijn natuurlijk relatief nieuw en zijn dus nog steeds in ontwikkeling. Gelukkig komen er steeds meer elektrische auto’s op de markt met een hogere actieradius.

Elektrische auto opladen met zonnepanelen is het mogelijk?

Heeft u zonnepanelen op uw woning? Dan kunt u met de opgewekte energie uw elektrische auto opladen. Dat werkt als volgt: in de zomermaanden wekt u natuurlijk meer stroom op dan in de wintermaanden. Overtollig stroom kunt u daarom terugleveren aan de energiemaatschappij. Aan het eind van het jaar wordt de teruggeleverde stroom afgetrokken van uw stroomverbruik. U betaalt dan alleen het aantal kWh dat overblijft. Dit wordt de salderingsregeling genoemd. Uw elektrische auto wordt natuurlijk opgeladen met stroom van het net, maar doordat u meer opwekt dan u heeft verbruikt, kunt u dit terugleveren en worden de twee bedragen tegen elkaar weggestreept.

Let op: vanaf 2023 wordt de salderingsregeling langzaam afgebouwd. Dit betekent dat u ieder jaar minder terugkrijgt voor de overtollige stroom die u opwekt en teruglevert aan de energiemaatschappij.

Kan ik een laadpaal thuis krijgen?

De voordeligste manier om uw elektrische auto op te laden is door een laadpaal thuis te plaatsen. U betaalt dan het stroomtarief dat u altijd betaalt aan uw energieleverancier. In 2021 ligt de prijs bij thuisladen op ongeveer €0,23. Bij een openbare laadpaal is het gebruik en onderhoud van de paal opgenomen in de prijs per kWh, waardoor deze hoger uitvalt. Bovendien kunnen de tarieven per laadpaal verschillen. Natuurlijk moet u ook rekening houden met de kosten voor het installeren van de laadpaal. Dit verdient u op de langere termijn echter weer terug door de lagere laadkosten.

Hoe instaleer ik een laadpaal thuis?

Het is dus voordeliger om uw auto thuis aan een laadpaal op te laden. Maar hoe zit het precies met het installeren van een laadpaal thuis? Voor het installeren van een laadpaal kunt u het beste een gecertificeerde installateur inschakelen. Er moeten namelijk ook aanpassingen gedaan worden in de meterkast, waardoor het geen makkelijke klus is. De kosten voor het installeren van een laadpaal zijn afhankelijk van verschillende factoren:

 • De aanschafprijs van de laadpaal (afhankelijk van de features en specificaties van uw auto)
 • Het type aansluiting (1-fase of 3-fasen)
 • De afstand tussen de meterkast en de laadpaal
 • Extra werkzaamheden, zoals bijvoorbeeld de laadpaal verbinden met een netwerk

In totaal kunnen de kosten oplopen tot gemiddeld zo’n €2000,-. Een flinke investering dus, maar wel eentje die zich zeker weten terugverdiend.

Hoe vraag ik een laadpaal voor thuis aan?

Voor een laadpaal op eigen terrein hoeft u geen toestemming te vragen aan de gemeente. Wilt u een laadpaal in een openbare ruimte plaatsen? Dan moet u dit aanvragen bij de gemeente. Een openbare laadpaal aanvragen doet u op de website van uw gemeente. Bijna elke gemeente heeft op de website een pagina over het aanvragen van een openbare laadpaal. Hierop vermelden ze ook wat de eisen voor een aanvraag zijn. Zo is een eis vaak dat u niet de mogelijkheid heeft om op eigen terrein te parkeren en een laadpaal te plaatsen.  Als u contact opneemt met uw gemeente kunnen zij u alles vertellen over het aanvragen van een laadpaal.

Klanten over Alpina

klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
Bekijk alle beoordelingen
8.2
Gemiddelde score
Gebaseerd op 3343 reviews

Vergelijk uw Tesla autoverzekering in 4 stappen

Nu met Gratis verhaalservice
 • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op