header-groen

Export kenteken: direct verzekeren!

  • i Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

Auto’s die u naar het buitenland wilt exporteren, dient u aan te melden bij de RDW. Bij de aanmelding kunt u doorgeven of u met de auto nog gebruik wilt maken van de openbare weg of dat u de auto op een trailer naar het buitenland vervoert. Als u gebruik wilt maken van de openbare weg in Nederland, dan heeft u een uitvoerkenteken nodig. Dit wordt ook wel export kenteken genoemd. Het exportkenteken wordt direct afgegeven door de RDW als u de uitvoer aanmeldt bij een RDW-keuringsstation of bij de RDW-klantenservicebalie in Zoetermeer of Veendam. U ontvangt alleen een exportkenteken wanneer de auto APK-goedgekeurd is. Ook dient u ervoor te zorgen dat uw auto verzekerd is wanneer u rijdend over de weg het land verlaat. Het exportkenteken is een witte plaat met zwarte letters en is veertien dagen geldig.

Exportverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Auto uitvoeren wat heb ik nodig?

Een auto exporteren wordt ook wel auto uitvoeren genoemd. U kunt uw auto bij de RDW aanmelden voor uitvoer. Pas nadat de auto is aangemeld, stopt de verzekeringsplicht, APK-plicht en wegenbelasting. U kunt de auto aanmelden bij een RDW-keuringsstation, RDW-balie of een RDW erkend exportbedrijf. Voor het uitvoeren van uw auto heeft u het kentekenbewijs nodig. Bent u het kentekenbewijs kwijt? Vraag dan direct een nieuwe aan. Dit kan namelijk niet meer als uw auto als is afgemeld voor export. De RDW of het exportbedrijf meldt uw auto af in het kentekenregister. Vanaf dat moment staat de auto dus niet meer in het Nederlandse kentekenregister.

Hoe krijg ik een export kenteken voor in Nederland?

Zonder kenteken mag u niet met uw auto over de openbare weg in Nederland rijden. Als u uw auto zelf naar het buitenland wilt rijden heeft u dus kentekenplaten nodig. Hiervoor kunt u een export kenteken gebruiken. Dit kenteken is 14 dagen geldig. U heeft dus 14 dagen de tijd om uw auto naar het land van bestemming te rijden. U krijgt alleen een exportkenteken als de auto APK-goedgekeurd is. Als de auto APK is afgekeurd mag u er sowieso niet meer mee rijden op de openbare weg. Ook moet u ervoor zorgen dat u wel een geldige autoverzekering heeft wanneer u de auto over de openbare weg exporteert.

Hoe vraag ik een uitvoerkenteken aan?

Het uitvoerkenteken is hetzelfde als het export kenteken. Deze termen worden vaak door elkaar gebruikt, maar betekenen hetzelfde. Het uitvoerkenteken staat op witte platen met (onuitwisbare) zwarte letters. Dit kenteken wordt direct afgegeven door de RDW als u uw auto aanmeldt voor uitvoer. U kunt de kentekenplaten met het uitvoerkenteken ook laten maken bij een door de RDW erkende kentekenplaatfabrikant. De kosten voor de kentekenplaten mag de kentekenplaatfabrikant zelf bepalen, dit kan dus per fabrikant verschillen.

Wat zijn de regels voor een auto exporteren naar het buitenland?

Als u uw auto exporteert naar het buitenland is het belangrijk dat u van tevoren informeert welke documenten u daar nodig heeft en of u met een exportkenteken mag rijden op de openbare weg in het desbetreffende land. Deze regels kunnen namelijk per land verschillen. Na het aanvragen van de export heeft u 14 dagen om uw auto van Nederland naar het buitenland te brengen.

Wat zijn de kosten voor een auto exporteren?

De kosten voor het exporteren van een auto zijn €10,60. Dit betaalt u bij de RDW. Daarnaast zijn er nog andere kosten waar u rekening mee moet houden, bijvoorbeeld als u met een auto met exportkenteken de openbare weg op gaat. U heeft dan een geldige autoverzekering met minimaal een WA-dekking nodig. Hiervoor kunt u een tijdelijke autoverzekering van 2 weken voor afsluiten. Alpina heeft speciaal voor een exportkenteken een 15-daagse WA dekking, zodat u verzekerd de weg op kunt om de auto te exporteren. De kosten hiervoor zijn €109,-.

Hoe verzeker ik een exportkenteken?

Wanneer u de auto met een exportkenteken via de openbare weg gaat exporteren, heeft u een geldige autoverzekering met minimaal een dekking tegen wettelijke aansprakelijkheid (WA dekking) nodig. Bij de meeste maatschappijen is het niet mogelijk om op basis van een exportkenteken een WA autoverzekering af te sluiten. Alpina heeft speciaal voor een exportkenteken een 15-daagse WA dekking, zodat u verzekerd de weg op kunt om de auto te exporteren.

Lees ook ons blogbericht: Geldt mijn autoverzekering ook in het buitenland?

Export kenteken verzekeren: direct afsluiten via Alpina

  • i Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 30-01-2023

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op