Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

Welke soorten kentekenbewijzen zijn er?

Het kentekenbewijs is het paspoort (identificatiemiddel) van een voertuig. Het kentekenbewijs bestaat uit een aantal documenten met informatie over het voertuig en de eigenaar. Door Europese regelgeving is het kentekenbewijs per 1 juni 2004 vernieuwd. De namen van de kentekendelen zijn veranderd en er zijn enkele items op het kentekenbewijs bijgekomen.

Kentekenbewijs vanaf 1 januari 2014

Vanaf 1 januari 2014 komt er een nieuw kentekenbewijs in Nederland. Het papieren kentekenbewijs (deel IA, IB en deel II) wordt dan vervangen door een kentekenbewijs op creditcardformaat (de kentekencard) en een tenaamstellingscode. Met de komst van het nieuwe eendelige kentekenbewijs, vinden er ook ingrijpende veranderingen plaats in het kentekenproces en de tenaamstelling van voertuigen. De eigenaar/houder van een voertuig hoeft zelf niets te doen om de kentekencard te verkrijgen, maar krijgt deze bij aankoop van een nieuw of gebruikt voertuig. Wilt u eerder overgaan op het nieuwe kentekenbewijs, dan kunt u via de website van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) een vervangend kentekenbewijs aanvragen. De eigenaar/houder van het voertuig ontvangt dan per post de nieuwe kentekencard met de bijbehorende tenaamstellingscode. Na ontvangst van deze stukken kan het papieren exemplaar worden vernietigd, deze is dan niet meer geldig.

 

wat-is-een-kentekenbewijs

Het kentekenbewijs tot 1 juni 2004

  • Deel I, het deel met de voertuiggegevens
  • Deel II, het deel met de tenaamstellingsgegevens
  • Overschrijvingsbewijs (voor 01-01-2005 Kopie Deel III genoemd), het deel dat nodig is bij overschrijving van het kentekenbewijs en dat u thuis moet bewaren.

Autoverzekering afsluiten? Bereken de premie!

Het kentekenbewijs per 1 juni 2004

Het nieuwe bewijs bestaat per 1 juni nog maar uit de volgende twee delen:

Deel I

  • Deel IA – Voertuigbewijs
  • Deel IB – Tenaamstellingsbewijs

Dit nieuwe deel bestaat dus uit meerdere pagina’s, maar deze vormen samen het nieuwe volledige Deel I.

Deel II

Dit is het overschrijvingsbewijs. Dit deel is nodig bij overschrijving van het kentekenbewijs en moet u thuis bewaren. U moet zowel het voertuigbewijs (Deel I of Deel IA) als het tenaamstellingsbewijs (Deel II of Deel IB) bij zich hebben als u met het voertuig gebruik maakt van de openbare weg. De politie kan er om vragen.

Combinaties

Bij overschrijving van een voertuig op naam van een nieuwe eigenaar, wordt alleen een nieuw tenaamstellingsbewijs (Deel IB) afgegeven. De volgende combinaties van kentekenbewijzen zijn dan mogelijk:

  • Deel I met een Kopie Deel III van voor 1 juni 2004 met een nieuw tenaamstellingsbewijs (Deel IB)
  • Deel I met een overschrijvingsbewijs van voor 1 juni 2004 met een nieuw tenaamstellingsbewijs (Deel IB)

De volgende delen moet u bij zich hebben als u gebruikt maakt van de openbare weg:

  • Het voertuigbewijs (Deel 1A of 1)
  • Het tenaamstellingsbewijs (Deel 1B of Deel II)

Vergelijk online de premie van uw autoverzekeringen!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op