800.000+ klanten
28 vestigingen
92% beveelt ons aan

Heb je een rechtsbijstandverzekering voor je auto nodig?

Bij het afsluiten van een autoverzekering, kun je kiezen om je aanvullend te verzekeren voor bijvoorbeeld rechtsbijstand. Maar wat houdt het precies is en heeft u een rechtsbijstandsverzekering voor uw auto nodig?

Wat is een rechtsbijstandverzekering voor de auto?

Een rechtsbijstandverzekering voor de auto is een aanvullende verzekering. Deze aanvullende verzekering is niet verplicht, maar het kan wel heel handig zijn.  Zo kunt u bijvoorbeeld in een conflict terecht komen over de schuldvraag bij een ongeval. Met een rechtsbijstandverzekering voor de auto krijgt u hulp bij het verhalen van bijvoorbeeld uw autoschade waarvoor een ander verantwoordelijk is. Daarbij dekt de rechtsbijstand autoverzekering ook andere juridische conflicten die in het verkeer ontstaan.

rechtsbijstandverzekering auto

Wanneer is een rechtsbijstandverzekering voor een auto nodig?

In het verkeer kan er om diverse redenen een conflict ontstaan. Juridische hulp is dan geen overbodige luxe. Niet alleen de kosten van deskundigen en getuigen, maar ook gerechtskosten, advocaatkosten kunnen daarmee vergoed worden. Hieronder een aantal situaties waarin een rechtsbijstandverzekering voor de auto nuttig is.

Autoverzekering afsluiten? Bereken de premie!

Hoe stel ik de tegenpartij aansprakelijk?

U bent aangereden, maar hebt zelf helemaal geen schuld aan de aanrijding. Om uw schade vergoed te krijgen, moet u de tegenpartij aansprakelijk stellen. Met juridische hulp kunt u de tegenpartij aansprakelijk stellen voor het veroorzaken van zowel letselschade als materiële schade. Als de tegenpartij als schuldige is aangewezen, kunt u de opgelopen schade verhalen.

Hoe verdedig ik mijn onschuld?

Op het moment dat u een aanrijding krijgt met een andere bestuurder, kan de tegenpartij u aansprakelijk stellen voor het ongeval. Stel je voor dat je een botsing krijgt met een andere bestuurder. Dan kan de tegenpartij jou aansprakelijk stellen voor het ongeval. Maar het zou kunnen dat de schuld bij een andere bestuurder ligt. Dan kun je juridische hulp krijgen om je onschuld te verdedigen.

Berekenen van schade hoe werkt dat?

Een expert maakt een berekening van de opgelopen schade. Van zowel de huidige schade als eventuele bijkomende schade als inkomensverlies. Ook krijgt u daarbij deskundig advies over medische hulpverlening.

Conflicten met autogarage oplossen?

Heeft u een conflict met de autogarage over bijvoorbeeld de aankoop van een auto? Of over onderhoud wat gepleegd is aan de auto? Dan kunt u ook u rechtsbijstandverzekering inschakelen. Voorwaarde is wel dat de autogarage aangesloten moet zijn bij de BOVAG.

Wat is het verschil met de rechtsbijstandverzekering module Verkeer?

Een rechtsbijstandverzekering kun je als een aparte verzekering afsluiten of als aparte dekking bij je autoverzekering. Bij een algemene rechtsbijstandverzekering heeft u ook de keuze tussen een aantal diverse modules, waaronder de module verkeer. Hierbij krijgt u juridische hulp en advies in het verkeer. Heeft u schade door een ongeluk in de auto, op de motor, als fietser of als voetganger? Dan bent u met de module Verkeer verzekerd van juridische hulp en advies. Het is afhankelijk van uw wensen wat voordeliger is. Let er in ieder geval op dat u niet over verzekerd bent.

Daarbij is een rechtsbijstandverzekering voor uw auto ook handig voor als u in conflict komt met uw garage of autodealer bij de aankoop van een auto bijvoorbeeld. Met de module Verkeer bij een algemene rechtsbijstandverzekering bent u voor dit soort conflicten niet verzekerd.

Rechtsbijstandverzekering auto vergelijken

Wanneer u rechtsbijstand voor uw autoverzekering gaat vergelijken, zult u merken dat de verschillen tussen de verzekeraars best groot zijn. U wilt natuurlijk een premie die zo laag mogelijk is, maar vergeet ook niet te kijken naar de dekking. Uiteindelijk kiest u niet voor niets rechtsbijstand voor uw autoverzekering. U wilt dan ook dat u goed verzekerd bent in het geval van juridische conflicten. Op Alpina.nl maken wij het vergelijken zo gemakkelijk als mogelijk voor u. Wij laten u in een overzicht zien welke dekking tegen de laagste premie het beste bij u past.

Waar moet ik op letten bij het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering voor mijn auto?

Daar de verschillen tussen de voorwaarden per verzekeraar erg kunnen verschillen, is het aan te raden om te letten op de volgende punten:

  • Ga na wie er allemaal verzekerd zijn. Alleen u of ook uw gezin?
  • Is er dekking alleen in Nederland, Europa of wereldwijd?
  • Is het verhalen van schade op de tegenpartij gedekt?
  • Worden de kosten gedeeltelijk of volledig gedekt?
  • Worden de conflicten over de eigendom van de auto gedekt?
  • Zijn conflicten die betrekking hebben op een huurauto of vervangend vervoer gedekt?

Andere aanvullende autoverzekeringen

Naast de rechtsbijstand auto, zijn aantal andere aanvullende verzekeringen die u kunt afsluiten. Zo is er bijvoorbeeld een verzekering voor ongevallen-inzittenden, die een vast bedrag uitkeert bij overlijden of blijvende invaliditeit van de bestuurder en/of passagiers. Materiële schade valt niet onder deze dekking, hiervoor moet u een schade-inzittenden verzekering afsluiten. Tot slot is er nog een aanvullende pechhulp verzekering.

Bereken de premie voor een autoverzekering

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op