Welke verklaringen kan je opvragen met betrekking tot schadevrije jaren?

Als u een autoverzekering afsluit, moet u kunnen aantonen hoeveel schadevrije jaren u heeft. Het aantonen van schadevrije jaren kan op verschillende manieren. In sommige gevallen moet u een verklaring aanvragen, bijvoorbeeld als u de afgelopen jaren in een lease auto heeft gereden. In dit artikel leggen we u uit welke verklaringen u kunt opvragen met betrekking tot schadevrije jaren.

Werkgeversverklaring

Had u een auto van de zaak, maar wilt u nu een eigen autoverzekering afsluiten? Dan kunt u uw werkgever om een werkgeversverklaring vragen. Met een werkgeversverklaring kunt u dan aantonen dat u schadevrije heeft gereden met uw auto van de zaak. Hou er echter wel rekening mee dat veel verzekeraars een werkgeversverklaring niet accepteren. Dit is omdat er makkelijk mee gesjoemeld kan worden. Controleer dus altijd even bij uw verzekeraar of een werkgeversverklaring geaccepteerd wordt.

Leaseverklaring

Met een leaseauto bouwt u zelf geen schadevrije jaren op, omdat de autoverzekering niet op uw naam staat. Leasemaatschappijen kunnen na het inleveren van de auto echter een zogenaamde leaseverklaring afgeven. In een leaseverklaring staat hoeveel jaar er met de auto is gereden en hoeveel schades er veroorzaakt zijn. Bij leaseauto’s is het gebruikelijk om alle schades, ook de kleine schades, te claimen. Hierdoor valt de leaseverklaring voor een leaserijder vaak niet goed uit. Vroeger keerde niet elke verzekeraar op basis van een leaseverklaring schadevrije jaren toe, maar enkel premiekorting, die u zou kwijtraken bij een overstap. Sinds 1 januari 2022 is echter vastgelegd dat elke verzekeraar op basis van een leaseverklaring schadevrije jaren moet toekennen, en niet enkel een premiekorting. Dat is voor de verzekeringsnemer gunstiger, omdat ze zo een goede overstap kunnen maken indien ze dat willen, zonder dat de hun premiekorting kwijtraken.

Afstandsverklaring

Bij een scheiding is het mogelijk om schadevrije jaren (deels) toe te kennen aan een ex-partner. Wanneer u samen een auto heeft, staat de autoverzekering altijd op naam van een van beide partners. Degene die geen autoverzekering op naam heeft, bouwt dus geen ook schadevrije jaren op, ook al gebruiken zij de auto misschien even vaak. Bij een scheiding zou de ene partner dus zonder schadevrije jaren achterblijven. Daarom is het mogelijk om een ex-partner schadevrije jaren toe te kennen. Deze schadevrije jaren kunt u dan zelf niet meer gebruiken, want het is niet mogelijk om schadevrije jaren te kopiëren. U kunt het vergelijken met geld: als u 20 euro heeft en u geeft uw partner 10 euro, houdt u zelf ook 10 euro over. Voor het overdragen van schadevrije jaren heeft u een afstandsverklaring nodig.

Schadevrije jaren sinds 1-1-2022 overdraagbaar

Sinds 1 januari 2022 zijn schadevrije jaren in sommige situaties overdraagbaar. Bij overlijden kunnen ze bijvoorbeeld overgedragen worden op de achterblijvende partner. Ook voor leaserijders en bestuurders die jarenlang in het buitenland gewoond hebben is het nu mogelijk om schadevrije jaren over te dragen. Zo raken ze hun opgebouwde schadevrije jaren niet kwijt. In onze blogpost leest u meer over deze nieuwe regeling.

Bereken direct de premie van uw autoverzekering!

  • i Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 06-02-2023

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op