800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan
Home Autoverzekering eigen risico verschuldigd

Wanneer ben je eigen risico verschuldigd?

Bij een claim op de autoverzekering ben je eigen risico verschuldigd, maar niet altijd. Ook niet bij alle verzekeraars ben je dit bedrag verschuldigd. Wat zijn de regels?

De dekking die verzekeraars bieden in de autoverzekering komt bij vrijwel alle verzekeraars overeen. Wel zit er een groot verschil in het verschuldigde eigen risico bij schade. Sommige verzekeraars doen daar namelijk niet aan, anderen weer wel. Maar let op, er zijn kortingsmogelijkheden. Verzekeraars maken afspraken met schadeherstellers. Als je de auto laat repareren bij een aangesloten schadehersteller kun je vaak korting krijgen. Maak hier gebruik van, de besparing is namelijk vaak groot.

Hoeveel eigen risico brengen verzekeraars in rekening?

Voor de autoverzekering geldt vaak een standaard eigen risico van €100 of €150. Bij een claim is dit het deel van de schade waar je zelf voor staat. Voor ruitbreuk geldt mogelijk een afwijkend bedrag. Bij een verzekerde schade, keert de verzekeraar het schadebedrag uit aan de schadehersteller, behalve het deel dat voor eigen rekening blijft. Dat betaal je zelf. Bij een verhaalschade krijg je jouw eigen bijdrage gecompenseerd. Deze wordt namelijk uitgekeerd door de aansprakelijke voor de schade.

eigen risico verschulding autoverzekering

Voor schade aan anderen geldt geen eigen risico

Voor de zogenaamde aansprakelijkheidsdekking brengen verzekeraars geen eigen risico in rekening. Het gaat hierbij om claims op de WA autoverzekering. Is jouw auto ruimer verzekerd, en claim je ook schade aan jouw eigen auto bij de verzekeraar? Dan is er wel weer eigen risico verschuldigd. Tenminste als het is opgenomen in de autoverzekering.

Hoeveel betaal je zelf bij ruitschade?

Hoeveel kosten verzekeraars jou in rekening brengen bij ruitschade verschilt sterk per verzekeraar. Toch zijn er wel overeenkomsten die voor de meeste verzekeraars gelden. Bij vervanging van een autoruit geldt er vaak een bedrag aan kosten voor de verzekeringsnemer van €135 of €150. Als je kiest voor een hersteller waar de verzekeraar afspraken mee heeft, wordt dit bedrag gehalveerd. Er zijn ook verzekeraars die een hoger eigen risico vragen van bijvoorbeeld €500. Ga je naar een aangesloten hersteller, dan krijg je weer een korting. Als de ruit niet wordt vervangen, maar gerepareerd, dan geldt er vaak geen eigen risico. Hierbij geldt wel weer als voorwaarde dat een aangesloten schadehersteller de reparatie verricht.

Autoverzekeringen vergelijken is meer dan alleen de premies naast elkaar leggen. Ook het bedrag dat je zelf moet neertellen bij een schade moet je mee in overweging nemen bij het kiezen van een autoverzekering. Door hier op te letten voorkom je onaangename verrassingen als je toch een keer schade hebt. Neem contact op met jouw verzekeraar bij schade. Het maakt namelijk vaak verschil waar je heen gaat voor de reparatie. Naar de (volgens jouw verzekeraar) juist schadehersteller gaan kan voor jou de kosten drukken.

Vergelijk online de premie voor een goedkope autoverzekering

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op