maximumleeftijd autoverzekering

Geldt er een maximumleeftijd voor een autoverzekering?

3 oktober 2018

Juul Dijkhuis
Laatst geupdatet: 20-09-2022

Leeftijd speelt een grote rol bij de autoverzekering. Jonge autobezitters betalen meer voor de verzekering, maar ouderen mogelijk ook. Er zijn zelfs verzekeraars die oudere autobezitters weigeren voor een autoverzekering. Mag dat zomaar?

Verzekerden met een grotere kans op schade betalen meer voor de autoverzekering. Verzekeraars laten de premie bijvoorbeeld mede afhangen van uw postcode, schadeverleden en leeftijd. Automobilisten van 75 jaar en ouder hebben statistisch gezien een grotere kans op het veroorzaken van een schade. Kan een verzekeraar u weigeren om uw leeftijd?

Ouderen hebben een beperktere keuzevrijheid

Verzekeraars gaan de autoverzekering niet opzeggen bij het bereiken van een bepaalde leeftijd. Wat wel vaak voorkomt is dat verzekeraars geen nieuwe autoverzekering meer afsluiten als u bijvoorbeeld 75 of 85 jaar oud bent. Dit is geen vorm van discriminatie want ze kunnen onderbouwen dat er statistisch een grotere kans op schade is. Het is dus toegestaan om een maximum leeftijd aan te houden.

Vanaf welke leeftijd wordt het afsluiten van een autoverzekering lastiger?

Het beleid hierover verschilt sterk per verzekeraar.  Er zijn verzekeraars die geen leeftijdsgrens hanteren. Veel verzekeraars die wel een maximumleeftijd hanteren hebben als maximale leeftijd 70 tot 80 jaar. Gelukkig hoeft dit geen probleem te zijn. Er zijn meerdere verzekeraars over waar u tussen kunt kiezen.

Verzekeraars kunnen ook ouderen een hogere premie rekenen

Het afsluiten van een autoverzekering blijft wel een kwestie van vergelijken. Verzekeraars kunnen oudere autobezitters weigeren, maar ze kunnen ook een hoge premie in rekening brengen. Als u kiest voor een willekeurige verzekeraar, kunt u de pech hebben dat u veel te duur uit bent. Wees dus altijd kritisch bij het selecteren van een verzekering. Teveel betalen heeft alleen de verzekeraar baat bij.

Is het wel verstandig om op oudere leeftijd over te stappen?

Laat u zeker niet afschrikken door leeftijdsgrenzen van verzekeraars. U zegt de huidige verzekering pas op nadat u geaccepteerd bent bij de nieuwe verzekeraar. Daar loopt u dus geen risico mee. Zodra u verzekerd bent bij de nieuwe verzekeraar gaat deze u er niet meer uitgooien om uw leeftijd. U loopt dus geen risico met het overstappen naar een andere autoverzekering.

Het vergelijken is eenvoudig

Het vergelijken en het afsluiten van een autopolis klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het juist niet. In onze vergelijker vult u het kenteken in en u beantwoordt nog een aantal vragen die u

niet hoeft op te zoeken. Het gaat bijvoorbeeld om uw postcode en geboortedatum. Ook wordt er gevraagd om het aantal schadevrije jaren. Deze kunt u vinden op de polis van de autoverzekering. Na het doorlopen van alle stappen, krijgt u de vergelijking in beeld. U kiest de meest geschikte verzekering en het overstappen is klaar.