Waarom niet kiezen voor private lease?

16 juni 2017

Juul Dijkhuis
Laatst geupdatet: 28-09-2022

Private lease heeft voordelen, maar verdiep je ook in de nadelen. De grootste nadelen hebben wij voor jou verzameld en lichten wij graag toe.

In 2015 reden er 36.000 auto’s met een private lease contract in Nederland rond. In 2016 is het aantal sterk gestegen naar 64.000. Bijna een verdubbeling dus. Economen van de ING verwachten dat er in 2020 ongeveer 100.000 auto’s in Nederland rondrijden met een private lease contract. De concurrentie is groot, dus de prijzen per maand zijn scherp. Maar schijn bedriegt. Tel maar eens op wat je in totaal betaalt over een periode van drie of vier jaren.

Wat zijn de voordelen van private lease?

Met private lease rijd je in een nieuwe auto rond, zonder de koopsom van tienduizenden euro’s te betalen. Na de aankoop schrijf je gelijk al duizenden euro’s af. Daar heb je met private lease geen last van. Je betaalt geen onderhoudskosten, wegenbelasting en autoverzekering. Ook profiteer je van de energiezuinigheid van de moderne auto’s. Als je deze bedragen bij elkaar optelt is de besparing groot, maar daar staan ook weer hoge lasten tegenover.

De populariteit is te verklaren. Genieten van de luxe om nieuw te rijden en bij een reparatie niet in één keer honderden of duizenden euro’s verschuldigd zijn. Vergeet ook niet het gemak. De nadelen zijn:

Uitgaande van een leasebedrag van €399 per maand, betaal je over een periode van 4 jaren in totaal: €19.152.

Toch maar gaan voor een goede tweedehands auto?

Bij oudere auto’s heb je een grotere kans op hoge onderhoudskosten. In plaats van private lease kun je er ook voor kiezen om een jonge tweedehands auto te kopen. Op een auto van drie jaren oud is de grootste afschrijving al geweest en je kunt tegen lage kosten nog jaren in de auto rijden. Uiteraard kun je net de pech hebben dat je een auto koopt waarvoor je veel uit moet geven aan onderhoud, maar ten opzichte van de hoge kosten van private  lease kun je het erop wagen.

Lees ook:

Prepaid autoverzekering is vaak te duur

Private lease – Wat gebeurt er met de opgebouwde schadevrije jaren?

De nadelen van private lease

Autoschade claimen of zelf betalen?