Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

Auto schade claimen zelf betalen
Home Nieuws Autoschade: claimen of zelf betalen?

Autoschade: claimen of zelf betalen?

12 dec 2016
4 min leestijd

Voor de autoverzekering heeft het gevolgen als u een autoschade claimt. Het kost u schadevrije jaren. Hierdoor kan de premie het volgende verzekeringsjaar hoger uitvallen. Wanneer kunt u het beste claimen, en wanneer niet?

De premie voor de autoverzekering is sterk afhankelijk van het claimgedrag. Door schadevrij te rijden bouwt u schadevrije jaren op. Bij het claimen van een autoschade op de verzekering levert u juist weer schadevrije jaren in. Als de verzekeraar de uitbetaalde schade weer kan verhalen op een schuldige, heeft het geen gevolgen voor de premie van de autoverzekering.

Hoe zit het met de schadevrije jaren?

Na één verzekeringsjaar zonder autoschade, krijgt u één schadevrij jaar. Schadevrije jaren geven recht op korting op de premie. De korting op de premie kan oplopen tot 75% en bij sommige verzekeraars zelfs nog hoger. Bij het veroorzaken van een autoschade moet de verzekeraar de schade compenseren. In het jaar van de claim bouwt u geen schadevrij jaar op, maar verliest u juist meerdere schadevrije jaren. Door één claim kan de korting met tientallen procenten zakken. Hierdoor kan het niet verstandig zijn om kleine schadebedragen te claimen.

Welke schades gaan ten laste van uw schadevrije jaren?

Dit geldt voor schades die u claimt bij uw verzekeraar. U geeft bijvoorbeeld een auto geen voorrang en veroorzaakt een autoschade. De schuld is u toe te rekenen, dus wordt de schade van de tegenpartij bij uw autoverzekeraar geclaimd. Bent u allrisk verzekerd? Dan krijgt u ook uw eigen schade uitbetaald. Schades die verzekerd zijn op de WA beperkt casco, gaan niet ten laste van uw schadevrije jaren. Dit is bijvoorbeeld het geval bij ruitbreuk, diefstal van de auto en aanrijding met loslopende dieren. Ook een autoschade die uw verzekeraar uitkeert en vervolgens weer verhaalt op iemand anders, kost u geen schadevrije jaren.

Hoeveel gaat de premie omhoog na één schade?

Dit verschilt per verzekeringsmaatschappij. Het verschilt namelijk per verzekeraar hoeveel korting u krijgt bij de schadevrije jaren. Ook maakt het een groot verschil of u maar een paar schadevrije jaren heeft of meer dan 10. Om u toch een indruk te geven, gaan wij uit van een willekeurige grote verzekeraar. Voor de duidelijkheid zijn kosten en assurantiebelasting buiten beschouwing gelaten.

Uw auto is WA-cascoverzekerd. U heeft 7 schadevrije jaren opgebouwd. Van de verzekeraar krijgt u een korting van 64% op uw premie. Uitgaande van een basispremie van € 1.000 betaalt u dus € 360 aan premie. U veroorzaakt een schade van € 650 aan de auto van de tegenpartij. Moet u deze schade claimen, of kunt u de lasten beter zelf dragen? Door de schade valt u terug in korting naar 40%. Het eerstvolgende verzekeringsjaar wordt de premie € 600. Dit is een stijging van € 240. Als u alleen uitgaat van volgend jaar, zou het zinvol kunnen zijn om de autoschade te claimen. Maar, de gevolgen zijn groter. In het volgende verzekeringsjaar zou u zonder de schade recht hebben op een korting van 72%. Door de claim komt de korting in het tweede jaar na de schade op 48%. Het tweede jaar kost u ook weer € 240 extra aan premie.

Gerekend over 3 verzekeringsjaren, overtreft de premiestijging de schadeclaim. Als u de bedragen bij elkaar optelt, is het in dit geval dus nadelig om de autoschade te claimen bij de verzekeraar. De gevolgen van een gedeclareerde autoschade dreunen nog jaren door.

Had u in het eerdere voorbeeld zelf ook een autoschade? Dan was het een ander verhaal. Stel, u had zelf ook een schade van € 650. De totale schadelast zou dan € 1.300 zijn. Het claimen van de schade is in dat geval natuurlijk wel zinvol.

Lees ook:

Negatieve schadevrije jaren op uw naam? Wat nu?

Auto van 10 jaar oud toch WA-casco verzekeren

Hoe verzekert u een auto in het weekend?

Nieuwe auto verzekeren. Waar moet ik op letten?

Is het voordeliger om autoschade te claimen of zelf te betalen?

logo 112schade

Verhaalservice

Alpina werkt samen met 112schade.nl voor het verhalen van niet gedekte schade op de tegenpartij. Heeft iemand schade bij u veroorzaakt, maar heeft u geen dekking op uw eigen polis? 112schade.nl kan u volledig kosteloos helpen bij het verhalen van uw schade op de tegenpartij.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op