800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Waar op letten bij afsluiten van een inboedelverzekering voor een huurwoning?

Hoewel een inboedelverzekering niet verplicht is voor een huurwoning, is het wel aan te raden. Met een inboedelverzekering zorgt u ervoor dat uw (kostbare) spullen goed verzekerd zijn bij schade door bijvoorbeeld brand of diefstal. 

Waar u bij een koopwoning ook nog te maken krijgt met opstalverzekering is dit bij een huurwoning niet het geval. Dit neemt de verhuurder voor zijn rekening. Daarom hoeft u alleen nog maar een inboedelverzekering voor uw huurwoning af te sluiten.

Dekkingen inboedelverzekering huurwoning

Met een inboedelverzekering bent u verzekerd voor schade aan uw inboedel. Onder de dekking van een inboedelverzekering vallen alle roerende zaken in uw huurwoning. Roerende zaken zijn spullen in huis die verplaatsbaar zijn. Uw bankstel, bed en televisie behoren bijvoorbeeld tot uw inboedel. Een keuken hoort niet bij een inboedel, omdat deze niet verplaatsbaar is zonder de woning te beschadigen. Hiervoor moet u een opstalverzekering afsluiten, maar omdat het een huurwoning is, neemt de verhuurder dit voor zijn rekening.  Zwevend parket behoort bijvoorbeeld wel tot de inboedel, maar verlijmd parket niet. In principe kunt u de volgende regels aanhouden:

  • Alle spullen in huis die niet nagelvast zitten en dus zonder schade verplaatsbaar zijn vallen onder de inboedelverzekering
  • Alle spullen in huis die nagelvast zitten en dus NIET zonder schade verplaatsbaar zijn vallen onder de opstalverzekering
inboedelverzekering huurwoning

Huurdersbelang

Als u een woning huurt, krijgt u te maken met huurdersbelang. Onder het huurdersbelang vallen alle verbeteringen die u zelf aan de huurwoning aanbrengt, maar bij een verhuizing achterlaat in de woning. Een nieuwe badkamer of verbouwde keuken is namelijk lastig meenemen. Deze verbeteringen heeft u wel zelf betaald en zijn dus officieel gezien uw eigendom. Bij een koopwoning vallen spullen die vastzitten aan de woning onder de opstalverzekering. Bij een huurwoning heeft u echter geen eigen opstalverzekering. Door middel van het huurdersbelang kunt u deze zaken daarom meeverzekeren in uw inboedelverzekering. Onder het huurderbelang vallen ook verbeteringen aan de woning die een eventuele vorige bewoner heeft aangebracht en die u tegen betaling heeft overgenomen. Vaak geldt er een maximaal bedrag bij het huurderbelang.

Inboedelverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Sluit een inboedelverzekering af voor uw huurwoning via Alpina

Of u nu in een koopwoning of een huurwoning woont; u wilt natuurlijk dat uw inboedel goed verzekerd is. Sluit daarom nu direct een inboedelverzekering af. Dit kan heel gemakkelijk op Alpina.nl. Met onze online vergelijkingstool kunt u eenvoudig en snel een inboedelverzekering vergelijken op prijs en kwaliteit. Door het vergelijken van verzekeringen komt u erachter welke inboedelverzekering het beste bij u en uw huurwoning past.

Na het invoeren van enkele gegevens verschijnen een aantal, op uw wensen afgestemde, inboedelverzekeringen met de daarbij behorende premies en polisvoorwaarden. Als u een inboedelverzekering heeft gevonden kunt u deze direct online afsluiten. Komt u er niet uit of heeft u nog vragen? U kunt ons van maandag t/m vrijdag tussen 08:00 en 18:00 uur bereiken op telefoonnummer 088-6883700. Wij helpen u graag!

Bekijk ook eens onze veelgestelde vragen bij een inboedelverzekering.

Lees ook:

Bereken nu online de premie van uw inboedelverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op