800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
28 vestigingen
Home Opstalverzekering waar op letten bij afsluiten

Waar op te letten bij een opstalverzekering afsluiten

Storm, waterschade of een woningbrand. Het zijn situaties waar u liever ver van wegblijft. Wel is het noodzaak om hierop voorbereid te zijn en maatregelen te nemen. De opstalverzekering van Alpina beschermt u tegen schade aan uw woning.

Opstalverzekering

Wat is een opstalverzekering?

Met een opstalverzekering, ook wel woonhuisverzekering genoemd, dekt u alle schade aan uw huis. U bent verzekerd wanneer uw huis schade ondervindt waar u zelf geen invloed op heeft, zoals water-, brand- of stormschade. Woont u aan een drukke weg en bestaat er de mogelijkheid dat iemand tegen uw huis rijdt? Ook dan bent u met een opstalverzekering gedekt tegen de schade. Bij het afsluiten van een opstalverzekering heeft u de keuze uit verschillende dekkingen.

Welke opstalverzekeringen zijn er?

Stelt u zich voor dat u waterschade heeft door een gesprongen waterleiding. Misschien is uw plafond of zijn uw muren beschadigd. Natuurlijk is er dan maar één ding dat u wilt en dat is alles zo snel mogelijk in oude staat herstellen. Dit brengt een hoop kosten met zich mee. Bent u verzekerd met een opstalverzekering, dan vergoedt deze verzekering de schade aan uw woning. Let op: een opstalverzekering vergoedt geen schade als gevolg van slecht onderhoud. Wanneer u een opstalverzekering wilt afsluiten, heeft u de keuze uit twee verschillende dekkingen, te weten: de uitgebreide dekking en Allrisk.

De uitgebreide dekking

Wilt u een basisverzekering voor de opstalverzekering afsluiten? Dan kiest u voor de uitgebreide dekking. Deze verzekering dekt opgelopen schade door: brand, ontploffing, storm (vanaf windkracht 7), onvoorziene waterschade, inbraak, vandalisme, olie, aanrijding, omvallen van bomen en schade door scherven vanuit ruiten of spiegels.

Allrisk

De allriskverzekering dekt alle schadegevallen aan uw opstal, behalve schade die in een aantal situaties is uitgesloten. Hierbij kan worden gedacht aan aardbevingen, overstromingen, oorlogen, etc. Ook heeft u de mogelijkheid om te kiezen voor een extra verzekering, zoals een glasdekking.

Voorkom onderverzekering

Verzekert u zich met een bedrag dat lager is dan de herbouwwaarde, dan betekent dit dat u onderverzekerd bent. Het bedrag waarvoor u uw huis verzekert, is namelijk ook het bedrag dat de verzekeraar maximaal uitkeert in het geval van schade. Zijn de schadekosten hoger dan de herbouwwaarde, dan zijn de kosten voor eigen rekening. Bij het afsluiten van een opstalverzekering, is het dus belangrijk dat u zich verzekert met een juiste herbouwwaarde.

Opstalverzekering VvE

Bent u woonachtig in een appartement? Dan is het niet altijd noodzakelijk om een opstalverzekering af te sluiten. In de meeste gevallen sluit de Vereniging van Eigenaren (VvE) namelijk een opstalverzekering af voor het hele gebouw, inclusief de appartementen. De verzekeraar draait in het geval van een VvE-opstalverzekering op voor de kosten aan de gemeenschappelijke delen van het gebouw, zoals de muren, vloeren en gevels. Heeft u uw appartement verbouwd, dan kunt u ervoor kiezen deze extra te verzekeren. Van woningverbeteringen wordt namelijk in de opstalverzekering van de VvE vaak niet uitgegaan. Gaat u verhuizen naar een appartement of bent u woonachtig in een appartement? Controleer bij uw VvE voor de zekerheid of er een opstalverzekering voor het complex is afgesloten.

Kosten opstalverzekering

We hebben het al even over het te verzekeren bedrag gehad. Wist u dat u al een opstalverzekering heeft voor 6 euro per maand? De verzekeringspremie die u periodiek betaalt voor uw opstalverzekering wordt berekend op onder meer:

  • De woonplaats;
  • De herbouwwaarde van de woning;
  • Preventiemaatregelen;
  • De inhoud en afwerking van de woning;
  • Het schadeverleden;
  • De gewenste dekking.

Vergelijk opstalverzekering

In de meest gunstige situatie heeft u natuurlijk een opstalverzekering met de beste voorwaarden tegen de laagste prijs. Een korting op uw opstalverzekering draagt hier direct aan bij. Veel opstalverzekeraars geven korting op uw periodieke premie wanneer uw huis goed beveiligd is en voorzien van een Politiekeurmerk Veilig Wonen of Borg-certificaat. Verzekeraars schatten namelijk in dat geval de kans op schade een stuk kleiner in.

Alpina helpt u graag in de zoektocht naar de beste opstalverzekering door u een compleet en actueel aanbod te geven van opstalverzekeringen van de bij ons aangesloten verzekeraars. Maak gebruik van onze berekeningsmodule van en wij gaan op zoek naar de opstalverzekering die het beste aansluit bij uw woning. Naast dat dit veel tijd scheelt in het handmatig vergelijken van de verschillende verzekeringen, vindt u bij Alpina vaak de voordeligste opstalverzekering.

Bereken direct de premie van uw opstalverzekering!

Hoge pakketkorting mogelijk

Nooit onderverzekerd

Stel zelf je pakket samen

Een breed aanbod

Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd

Hulp van onze experts

Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op