Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

Is de rechtsbijstandverzekering verplicht?

Een rechtsbijstandverzekering is een verzekering die in Nederland niet verplicht is. U staat er misschien ook niet als eerste bij stil om een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten. Vaak denk je er pas aan als je al in een conflict verzeild bent geraakt. Maar op dat moment een rechtsbijstandverzekering afsluiten is eigenlijk al te laat. Met een rechtsbijstandverzekering bent u verzekerd van juridische hulp bij conflicten.

 

rechtsbijstandsverzekering verplicht

Rechtsbijstandverzekering; waarom wel?

Het is wettelijk niet verplicht om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Echter op het moment dat u juridische hulp nodig heeft, kan de rekening al snel oplopen. U kunt bij het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering kiezen tussen verschillende dekkingen; consument & wonen, verkeer, werk & inkomen of fiscaal & vermogen. Zo kunt u kiezen welke module past bij uw huidige persoonlijke situatie. Als u bijvoorbeeld veel op de weg zit met uw auto heeft u meer kans op een juridisch conflict in het verkeer dan wanneer u uw auto alleen maar in het weekend gebruikt. In de afweging of u een rechtsbijstandverzekering wilt afsluiten is het ook afhankelijk of u eventuele juridische kosten zelf kunt betalen.

Rechtsbijstandverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

In welke situaties dekt de rechtsbijstandverzekering?

U wilt een rechtsbijstandverzekering afsluiten? Kijk dan goed voor welke situaties u precies dekking wilt. U kiest vaak zelf voor welke situaties u dekking wilt. De meest voorkomende situaties leggen we hieronder aan u uit:

1. Consument en wonen

Met deze module bent u verzekerd van conflicten als consument. Hieronder vallen bijvoorbeeld conflicten die zijn ontstaan na aankoop van een product. Of conflicten die betrekking hebben op uw  huur- of koopwoning.

2. Verkeer

In conflict over de (ver)koop van uw voertuig? Afhankelijk van uw verzekering biedt uw  rechtsbijstandverzekering dekking voor conflicten op het gebied van verkeer. Hieronder vallen alle conflicten in en rondom het verkeer: met de auto, op de fiets of te voet.

3. Werk en inkomen

Met deze module bent u verzekerd van juridische hulp en ondersteuning bij conflicten die te maken hebben met uw werk en inkomen. Dit kan gaan om ontslag, maar ook rondom uw pensioen of uitkering.

4. Fiscaal en vermogen

Deze module biedt het hele gezin dekking in Nederland bij geschillen met bijvoorbeeld de Belastingdienst of bij een effectentransactie. Ook geschillen met betrekking tot uw tweede woning zijn gedekt, mits deze in Nederland of de Europese Unie staat.

Wachttijd verzekering

Als u een rechtsbijstandverzekering wil afsluiten, dient u wel rekening te houden met een bepaalde wachttijd. Dit houdt in dat u niet direct beroep kunt doen op de verzekering. De rechtsbijstandverzekering kunt u namelijk niet gebruiken voor conflicten die u ziet aankomen. De wachttijden verschillen per verzekeraar. In sommige gevallen krijgt u wel korting op rechtsbijstand als u juridisch advies nodig heeft. De wachttijd geldt niet voor toekomstige en onverwachte producten. Heeft u bijvoorbeeld een rechtsbijstandverzekering voor uw auto en raakt u betrokken bij een ongeval, na het afsluiten van de verzekering? Dan is in deze situatie geen sprake van wachttijd.

Heb ik een eigen risico bij mijn rechtsbijstandverzekering?

Het kan voorkomen dat een eigen risico van toepassing is op uw rechtsbijstandverzekering. In dat geval betaald u eerst een eigen bijdrage wanneer u juridische ondersteuning nodig heeft.

Rechtsbijstandverzekering vergelijken

Vergelijk rechtsbijstandverzekeringen eenvoudig via www.alpina.nl. U kunt verschillende verzekeraars, modules, premies en polisvoorwaarden met elkaar vergelijken en de verzekering desgewenst direct afsluiten. Ook uw andere woonhuisverzekeringen, zoals een inboedelverzekering,  opstalverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering, kunt u vergelijken en afsluiten via alpina.nl. Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op.

Bereken direct de premie van uw rechtsbijstandverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op