Wat houdt het eigen risico bij een rechtsbijstandverzekering?

Bij veel verzekeringen is er sprake van een eigen risico. Hoewel je bij een rechtsbijstandverzekering juridische hulp krijgt en nooit vergoeding voor het schade bedrag, hebben sommige verzekeraars  toch een eigen risico ingesteld.

Is een rechtsbijstandverzekering echt nodig?

Een rechtsbijstandverzekering lijkt misschien een overbodige luxe, maar in de praktijk is deze vaak erg handig en misschien zelfs onmisbaar. In het dagelijks leven kunnen allerlei geschillen ontstaan. U wordt bijvoorbeeld aangereden op de fiets, heeft een conflict met de buren over de erfafscheiding, bent het niet eens met uw ontslag of wordt door een winkel niet serieus genomen bij een klacht over een product dat gebreken vertoont. Met een rechtsbijstandverzekering hoeft u dit niet zelf op te lossen, maar kunt u het geschil bij uw verzekeraar melden. Deze neemt u de kwestie uit handen en onderneemt juridische stappen als dat nodig is.

Ben ik verplicht een rechtsbijstandverzekering af te sluiten?

Nee, in Nederland is het wettelijk niet verplicht om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Maar de kosten kunnen al snel oplopen op het moment dat u juridische hulp nodig heeft. Bij het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering kunt u kiezen uit diverse modules. Zo kiest u zelf waarvoor u zich voor wilt verzekeren.

Wat is een franchise?

Het eigen risico is niet te verwarren met franchise. Franchise is drempel waaronder de rechtsbijstandverzekeraar een claim niet in behandeling neemt.  Verzekeraars hanteren dit bedrag om te voorkomen dat ze veel kosten moeten maken bij het behandelen van een juridisch conflict over iets met een kleine waarde. Pas wanneer de geleden schade door het conflict boven het drempelbedrag ligt, kun je aanspraak maken op je rechtsbijstandverzekering.

Vergelijken van rechtsbijstandverzekeringen

De voorwaarden per verzekeraar kunnen dus verschillen. Niet alle verzekeraars hanteren een franchise en eigen risico. Als u rechtsbijstandverzekeringen gaat vergelijken zijn dit belangrijke dingen om mee te nemen in een vergelijking, naast de premie.

Bereken direct de premie van uw rechtsbijstandverzekering!

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 09-12-2020

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op