Wat is Schuldaansprakelijkheid?

Bij schuldaansprakelijkheid is iemand aansprakelijk voor schade die door zijn eigen handelen is veroorzaakt. Bij schuld denkt men vaak dat het altijd met opzet is, maar dit is zeker niet altijd het geval. Zo kan het zijn dat iemand per ongeluk iets doet, zoals het omstoten van een glas bij op het tapijt bij de buren. Al was dit niet met opzet, men heeft wel schuld. Er kan ook schade ontstaan doordat iemand onvoorzichtig of zelfs nalatig is. Schuldaansprakelijkheid is een vorm van aansprakelijkheid waarbij u zelf schuld heeft en u iets te verwijten valt.

Voorbeelden waaruit blijkt dat een aansprakelijkheidsverzekering belangrijk is:

Omstoten van een vaas
Stel, u bent op visite bij uw tante. Op een pilaar heeft ze een antieke vaas staan, een erfstuk van de familie. In uw enthousiasme zwaait u met uw armen en gooit u de vaas van de pilaar. Naast dat uw tante ontroostbaar is, is dit ook een schade van een aantal duizenden euro’s.

Struikelen en auto bekrassen
U heeft nieuwe pumps gekocht met een mooie hoge hak. U draagt ze voor het eerst, maar het regent erg hard vandaag. Opeens struikelt u en uw paraplu maakt krassen op een geparkeerde auto. De zijkant van de auto in kwestie moet volledig worden overgespoten om de schade te herstellen.

Voorbeeld van risicoaansprakelijkheid als ouders
Als u kinderen heeft, dan kunt u als ouder aansprakelijk worden gesteld voor de schade die uw kinderen (tot een bepaalde leeftijd) berokkenen. Stel, uw kind van 5 gaat een middagje spelen bij een vriendje en gooit daar per ongeluk een peperdure vaas om.  Ook al heeft u deze schade niet zelf veroorzaakt, kunt u als ouder van uw kind, verantwoordelijk worden gesteld voor deze schade. Lees hier meer over de aansprakelijkheidsverzekering voor het gezin.

Aansprakelijkheidsverzekering afsluiten? Bereken direct de premie!

Schuldaansprakelijkheid

Wat is het verschil tussen risicoaansprakelijkheid en schuldaansprakelijkheid?

Risicoaansprakelijkheid is een vorm van aansprakelijkheid (er wordt u iets aangerekend), zonder dat u er zelf schuld aan heeft en zonder dat u iets te verwijten valt. Volgens de wet geldt deze vorm van aansprakelijkheid voor bijvoorbeeld ouders, werkgevers, woning-eigenaren en huisdier-eigenaren. Dat zijn de gevallen waar u als particulier zijnde het meeste mee te maken zult hebben.  In welke situaties is een aansprakelijkheidsverzekering belangrijk?

Voorbeeld van risicoaansprakelijkheid als hondenbezitter:
Heeft u een hond, dan kunt u als hondenbezitter aansprakelijk worden gesteld als er schade is ontstaan wanneer je hond iets stukmaakt of iemand bijt. Meer lezen over aansprakelijkheid en huisdieren.

Dekt een wa-verzekering beide vormen van aansprakelijkheid?

In de meeste gevallen zijn zowel schuld- als risicoaansprakelijkheid gedekt op een aansprakelijkheidsverzekering. Het is uiteraard wel belangrijk dat u de goede dekking kiest, namelijk gezinsdekking wanneer u een gezin heeft en niet de dekking voor alleenstaanden.

Bereken direct de premie van uw aansprakelijkheidsverzekering!

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 13-10-2020

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op