800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Wat is Schuldaansprakelijkheid?

Bij schuldaansprakelijkheid is iemand aansprakelijk voor schade die door zijn eigen handelen is veroorzaakt. Bij schuld denkt men vaak dat het altijd met opzet is, maar dit is zeker niet altijd het geval. Zo kan het zijn dat iemand per ongeluk iets doet, zoals het omstoten van een glas bij op het tapijt bij de buren. Al was dit niet met opzet, men heeft wel schuld. Er kan ook schade ontstaan doordat iemand onvoorzichtig of zelfs nalatig is. Schuldaansprakelijkheid is een vorm van aansprakelijkheid waarbij je zelf schuld hebt en je iets te verwijten valt.

Voorbeelden waaruit blijkt dat een aansprakelijkheidsverzekering belangrijk is:

Omstoten van een vaas
Stel, je bent op visite bij jouw tante. Op een pilaar heeft ze een antieke vaas staan, een erfstuk van de familie. In je enthousiasme zwaai je met je armen en gooi je de vaas van de pilaar. Naast dat je tante ontroostbaar is, is dit ook een schade van een aantal duizenden euro’s.

Struikelen en auto bekrassen
Je hebt nieuwe pumps gekocht met een mooie hoge hak. Je draagt ze voor het eerst, maar het regent erg hard vandaag. Opeens struikel je en je paraplu maakt krassen op een geparkeerde auto. De zijkant van de auto in kwestie moet volledig worden overgespoten om de schade te herstellen.

Schuldaansprakelijkheid

Voorbeeld van risicoaansprakelijkheid als ouders
Als je kinderen hebt, dan kun je als ouder aansprakelijk worden gesteld voor de schade die je kinderen (tot een bepaalde leeftijd) berokkenen. Stel, je kind van 5 gaat een middagje spelen bij een vriendje en gooit daar per ongeluk een peperdure vaas om. Ook al heb je deze schade niet zelf veroorzaakt, kun je als ouder van je kind, verantwoordelijk worden gesteld voor deze schade. Lees hier meer over de aansprakelijkheidsverzekering voor het gezin.

Aansprakelijkheidsverzekering afsluiten? Bereken direct de premie!

Wat is het verschil tussen risicoaansprakelijkheid en schuldaansprakelijkheid?

Risicoaansprakelijkheid is een vorm van aansprakelijkheid (er word je iets aangerekend), zonder dat je er zelf schuld aan hebt en zonder dat je iets te verwijten valt. Volgens de wet geldt deze vorm van aansprakelijkheid voor bijvoorbeeld ouders, werkgevers, woning-eigenaren en huisdier-eigenaren. Dat zijn de gevallen waar je als particulier zijnde het meeste mee te maken zult hebben. In welke situaties is een aansprakelijkheidsverzekering belangrijk?

Voorbeeld van risicoaansprakelijkheid als hondenbezitter:
Heb je een hond, dan kun je als hondenbezitter aansprakelijk worden gesteld als er schade is ontstaan wanneer je hond iets stukmaakt of iemand bijt. Meer lezen over aansprakelijkheid en huisdieren.

Dekt een wa-verzekering beide vormen van aansprakelijkheid?

In de meeste gevallen zijn zowel schuld- als risicoaansprakelijkheid gedekt op een aansprakelijkheidsverzekering. Het is uiteraard wel belangrijk dat je de goede dekking kiest, namelijk gezinsdekking wanneer je een gezin hebt en niet de dekking voor alleenstaanden.

Bereken direct de premie van jouw aansprakelijkheidsverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op