800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Verschil tussen Risicoaansprakelijkheid en schuldaansprakelijkheid

Bij het bepalen van de aansprakelijke van een schade wordt er onder andere gekeken of er sprake is van risico- of schuldaansprakelijkheid. Maar wat is het verschil tussen die 2 begrippen? En wat betekent dit concreet voor u?

Aansprakelijkheidsverzekering afsluiten? Bereken direct de premie!

risicoaansprakelijkheid

Wat is risicoaansprakelijkheid?

Risicoaansprakelijkheid is een vorm van aansprakelijkheid (er wordt u iets aangerekend), zonder dat u er zelf schuld aan heeft en zonder dat u iets te verwijten valt. Volgens de wet geldt deze vorm van aansprakelijkheid voor bijvoorbeeld ouders, werkgevers, woning-eigenaren en huisdier-eigenaren. Dat zijn de gevallen waar u als particulier zijnde het meeste mee te maken zult hebben.

Aansprakelijkheidsverzekering afsluiten? Bereken direct de premie!

Voorbeelden waaruit blijkt dat het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering belangrijk is:

Risicoaansprakelijkheid als ouders
Als ouder bent u aansprakelijk voor schade die uw kinderen veroorzaken, tot een bepaalde leeftijd van de kinderen. Dit is vastgelegd in de wet. Stel, uw kind van 5 jaar gaat bij een vriendje spelen en beschadigd daar een duur schilderij. Als ouder van uw kind kunt u voor deze schade aansprakelijk gesteld worden, ook al heeft u zelf het schilderij niet beschadigd. U kunt zich voorstellen dat de hoogte van deze schade flink op kan lopen.

Risicoaansprakelijkheid als woning-eigenaar
Stel dat er een dakpan van uw huis waait, waardoor de glazen serre van de buurman beschadigd raakt. Als eigenaar van het huis kunt u hiervoor aansprakelijk gesteld worden, ondanks dat u niet zelf de dakpan gegooid heeft.

Dekt een wa-verzekering beide vormen van aansprakelijkheid?

In de meeste gevallen zijn zowel schuld- als risicoaansprakelijkheid gedekt op een aansprakelijkheidsverzekering. Het is uiteraard wel belangrijk dat u de goede dekking kiest, namelijk gezinsdekking wanneer u een gezin heeft en niet de dekking voor alleenstaanden.

Wat is schuldaansprakelijkheid?

Schuldaansprakelijkheid is een vorm van aansprakelijkheid (er wordt u iets aangerekend), waarbij u zelf schuld heeft en u iets te verwijten valt. Dit kan zijn doordat u letterlijk iets doet, of juist doordat u iets nalaat.

Voorbeelden waaruit blijkt dat afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering belangrijk is:

Omstoten van een antieke vaas

Stel, u bent op visite bij uw tante. Op een pilaar heeft ze een antieke vaas staan, een erfstuk van de familie. In uw enthousiasme zwaait u met uw armen en gooit u de vaas van de pilaar. Naast dat uw tante ontroostbaar is, is dit ook een schade van een aantal duizenden euro’s.

Struikelen en auto bekrassen
U heeft nieuwe pumps gekocht met een mooie hoge hak. U draagt ze voor het eerst, maar het regent erg hard vandaag. Opeens struikelt u en uw paraplu maakt krassen op een geparkeerde auto. De zijkant van de auto in kwestie moet volledig worden overgespoten om de schade te herstellen.

Bereken direct de premie voor uw aansprakelijkheidsverzekering

Nu met Gratis verhaalservice

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op