800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan
50 euro biljetten in portemonnee
Home Algemeen Geld laten groeien

Zo laat je geld groeien

20 nov 2023
5 min leestijd

Vroeger was het heel normaal om te sparen op een rekening naast je lopende rekening. Tegenwoordig is dat financieel gezien niet altijd aantrekkelijk. Daarom gaan veel mensen op zoek naar alternatieven. Dat levert vaak meer rendement op.

Fundamentele buffer

Toch is het niet slim om helemaal afscheid te nemen van de spaarrekening. Een spaarrekening blijft essentieel, zelfs als de rente laag is. De spaarrekening fungeert als een vangnet voor onverwachte kosten zoals reparaties aan je auto of huishoudelijke apparaten. Voordat je alternatieve investeringen overweegt, raden we aan eerst een financiële buffer op te bouwen.

Raymond hypotheekadviseur

Alternatieven voor traditioneel sparen

“Heb je een buffer en wil je daarnaast andere mogelijkheden onderzoeken? Dat kan. Er zijn verschillende alternatieven voor traditioneel sparen zoals hypotheek (gedeeltelijk) aflossen, duurzame investeringen, beleggen en pensioen opbouwen met jaarruimte. Lees verder voor meer uitleg over deze alternatieven of maak een afspraak.”

Raymond Naedenoen
Hypotheekadviseur bij Alpina Roerdalen

Ik wil graag een afspraak maken

Hypotheekaflossingen

Indien je een eigen huis hebt, kan extra aflossen op je hypotheek een verstandige investering zijn. Dit vermindert je schuld en daarmee je maandelijkse lasten. Bij de verkoop van je huis in de toekomst zal dit waarschijnlijk resulteren in een lager openstaand hypotheekbedrag en daardoor houd je meer over.

Pensioenopbouw met jaarruimte

Het openen van een lijfrente- of bankspaarrekening, waarop je regelmatig stortingen doet, kan een slimme zet zijn. Na je pensionering ontvang je periodiek een uitkering, wat als aanvulling kan dienen op je AOW-uitkering en eventueel werkgeverspensioen.

Adviseur bankzaken Geertje

Geld vastzetten voor lange termijn

“Je kunt overwegen je spaargeld voor een langere periode vast te zetten bij de bank, bijvoorbeeld voor tien of vijftien jaar. Dit kan leiden tot een hoger rendement. Houd er rekening mee dat je je geld gedurende deze periode niet kunt opnemen.”

Geertje van Damme
Adviseur bankzaken bij Alpina Roerdalen

Ik wil graag een afspraak maken

Duurzame investeringen

Investeer in het verbeteren en verduurzamen van je woning, bijvoorbeeld door isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp, kan ook een goede oplossing zijn. Dit kan leiden tot lagere energiekosten, een verbetering van je energielabel en een mogelijke waardestijging van je woning. Professioneel advies kan je helpen om de kosten en baten goed in kaart te brengen.

Beleggen

Beleggen in aandelen en obligaties is een steeds populairder alternatief voor traditioneel sparen. Je vermogen kan groeien, maar er zijn geen garanties. De veiligere optie is om te kiezen voor een beleggingsfonds. Het fonds belegt je geld in aandelen van verschillende bedrijven. Zo is ook het risico meer verspreid.

Meer avontuurlijke beleggers kunnen kiezen voor opties en turbo’s. Dit zijn beleggingsproducten waarmee je vaak snel winst kunt maken, maar deze kennen ook een hoger risico om kapitaal kwijt te raken.

Het is van groot belang om je goed te laten informeren over de mogelijkheden en risico’s van beleggen voordat je deze stap zet.

Cryptocurrencies

Sommige investeerders overwegen investeringen in cryptocurrencies, zoals bitcoins. Hoewel sommige mensen aanzienlijke winsten hebben geboekt, fluctueren de waarden sterk en kan dit ook tot verliezen leiden. Wees dus voorzichtig.

Alpina Roerdalen medewerkers

Raadpleeg een professional

“Wat is de beste financiële zet voor jou? Dat is afhankelijk van je persoonlijke situatie en toekomstplannen. Professioneel advies is daarom van onschatbare waarde om ervoor te zorgen dat je keuzes naadloos aansluiten bij je financiële behoeften en doelen. Neem gerust contact met ons op als je vragen hebt. We staan klaar om je te helpen bij het vinden van de beste financiële mogelijkheden voor jou.”

Team Alpina Roerdalen
Zelfstandig Adviseur van RegioBank in Sint Odiliënberg

Neem contact met ons op