Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

Home Autoverzekering Autoschade gemeente slecht wegdek

Schade door slecht wegdek: de gemeente aansprakelijk stellen?

Stelt u zich eens voor: u rijdt ineens door een diepe kuil in de weg. U hebt schade geleden door slecht wegdek. Kunt u nu de gemeente aansprakelijk stellen? Afhankelijk van de omstandigheden van het geval is dit inderdaad een optie. Maar waar dient u dan rekening mee te houden? En wat is de procedure voor het aansprakelijk stellen van de gemeente voor slecht wegdek? Wij gaan er in dit artikel verder voor u op in.

Gemeente aansprakelijk stellen voor slecht wegdek: u kunt altijd een poging wagen

Hoewel de gemeente een overheidsorgaan is, heeft u eveneens altijd de optie een aansprakelijkheidsprocedure te starten. Of de procedure doel treft is uiteraard een tweede vraag. Heeft u flinke schade geleden aan uw auto? Is dit naar uw mening te wijten aan slecht wegdek? Dan kunt u altijd de poging wagen om de verantwoordelijke gemeente aansprakelijk te stellen. Maar hoe gaat u dan te werk?

gemeente aansprakelijk stellen slecht wegdek

Wat zijn de procedures voor aansprakelijk stellen van gemeente?

U bent van mening dat de gemeente aansprakelijk is voor de schade die u geleden hebt aan uw auto, door slecht wegdek. Hierbij is het vanzelfsprekend zaak om na te gaan welke gemeente precies verantwoordelijk is voor het wegdek. Het kan namelijk net zo goed zijn dat de weg waar u schade hebt geleden onder provinciale verantwoordelijkheid valt. Heeft u de verantwoordelijke gevonden? Volg dan de volgende stappen:

  1. Neem contact op met de betreffende gemeente en leg de situatie uit.
  2. Vraag om de formulieren die u dient in te vullen voor het starten van de procedure.
  3. Voeg een begeleidend stuk bij met verdere uitleg en bewijsstukken (foto’s bijvoorbeeld).

Nadat u deze stukken hebt ingediend, zal de gemeente een zogeheten ‘bestuursrechtelijk besluit’ nemen. Dit betekent dat u, indien u het met dit besluit niet eens bent, bezwaar kunt aantekenen bij dezelfde gemeente. Is het besluit op bezwaar nog steeds niet gewenst? Dan staat het u uiteraard vrij een procedure te starten bij de bestuursrechter. Bent u eenmaal zover gekomen? Schakel dan voor alle zekerheid de hulp in van een jurist!

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Kan ik aansprakelijkheid stellen van de gemeente door slecht wegdek?

Een gemeente heeft onderhoudsplicht. Zo moeten ze bijvoorbeeld zorgen dat het wegdek in goede staat is en dat een opengebroken gedeelte van een weg netjes is afgezet. Dat staat in de volgende wet vastgesteld:

Artikel 6:174 lid 1 BW
De bezitter van een opstal die niet voldoet aan de eisen die men daaraan in de gegeven omstandigheden mag stellen, en daardoor gevaar voor personen of zaken oplevert, is, wanneer dit gevaar zich verwezenlijkt, aansprakelijk, tenzij aansprakelijkheid op grond van de vorige afdeling zou hebben ontbroken indien hij dit gevaar op het tijdstip van het ontstaan ervan zou hebben gekend.

De gemeente moet de weg goed onderhouden, zodat er geen gevaarlijke situaties ontstaan voor weggebruikers. Als dit wel gebeurt, kunt u de gemeente misschien aansprakelijk stellen voor achterstallig onderhoud.

Situaties van overmacht gemeente: geen vergoeding schade slecht wegdek

Voordat u tijd en moeite gaat steken in een aansprakelijkheidsprocedure, is het goed om de volgende punten te bespreken. Kan de gemeente overmacht aantonen met betrekking tot het wegdek? Dan kunt u er in veel gevallen op rekenen dat er geen vergoeding zal plaatsvinden. Hieronder een aantal voorbeelden van overmacht in dit kader:

  1. Gebrekkige financiële middelen: had de gemeente de financiële middelen niet om het wegdek op die locatie in orde te maken? Dan kan dit in sommige gevallen gezien worden als overmacht.
  2. Eigen verantwoordelijkheid van de bestuurder: werd er op locatie gewaarschuwd voor slecht wegdek en heeft u hier naar gehandeld? Dan is dit eveneens een overmacht situatie.
  3. Tijdgebrek: het kan zijn dat de schade aan het wegdek pas net is veroorzaakt. Had de gemeente, in alle redelijkheid, nog niet de tijd om de situatie op te lossen? Dan kan het zijn dat de aansprakelijkheidsprocedure geen doel treft.

Probeer er in ieder geval voor te zorgen dat u niet de veroorzaker bent van het ‘overmacht argument’. Houd u zich dus vooral aan alle aangegeven verkeerswaarschuwingen met betrekking tot wegdek!

Bij vragen over autoverzekeringen in contact komen met Alpina?

Wij proberen u altijd zo goed mogelijk op de hoogte te houden bij Alpina. Heeft u interesse in een autoverzekering? Of heeft u vragen over (voorwaarden van) autoverzekeringen? Vul ons contactformulier in of bel direct naar 088 – 688 3710. Onze specialisten helpen u goed op weg. Ook is het mogelijk om direct uw premie te berekenen via onze website.

Klanten over Alpina

klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
Bekijk alle beoordelingen
8.3
Gemiddelde score
Gebaseerd op 3696 reviews

Vergelijk online de premie voor een goedkope autoverzekering!

Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.
Nu met Gratis verhaalservice

Nooit onderverzekerd

Stel zelf je pakket samen

Een breed aanbod

Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd

Hulp van onze experts

Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op