800.000+ klanten
28 vestigingen
92% beveelt ons aan
Home Autoverzekering beginnend bestuurder

Wat is een goede autoverzekering voor een beginnend bestuurder?

Wanneer je na het behalen van je rijbewijs gelijk een auto koopt, wil je hier natuurlijk een goede autoverzekering voor afsluiten. Het is algemeen bekend dat een autoverzekering voor jonge beginnende bestuurders niet goedkoop is. Jongeren tot 24 jaar betalen gemiddeld aanzienlijk meer voor een autoverzekering door een premietoeslag. Uit statistieken blijkt dat jongeren vaker schade veroorzaken. Beginnende bestuurders zijn vaker betrokken bij een ongeluk en behoren daardoor tot een risicogroep. Hoe kies je een goede autoverzekering als beginnende bestuurder?

Autoverzekering voor beginnende bestuurders duurder?

Iedere eigenaar van een auto is wettelijk verplicht om de auto te verzekeren. Deze verzekeringsplicht geldt vanaf het moment dat het kenteken op naam staat. Het belangrijkste én verplichte onderdeel is de WA-verzekering. Iedereen die in het bezit is van een auto waarvan het kenteken op zijn of haar naam staat moet dus minimaal een WA-verzekering hebben. Er spelen een aantal factoren mee die belangrijk zijn bij het afsluiten van een autoverzekering voor beginnende bestuurders. Zo is het van belang of je een nieuwe of tweedehands auto koopt. Voor een nieuwe auto kies je over het algemeen een andere dekking dan voor een tweedehands auto. De kosten van een autoverzekering hangen voor een groot deel af van de dekking die je kiest.

Welke dekkingen zijn er voor een autoverzekering?

De drie standaard verzekeringsvormen bij een autoverzekering zijn:

Bij de koop van een auto dient u direct minimaal een WA verzekering af te sluiten. Schades aangericht aan anderen worden met deze dekking vergoed. Voor auto’s van 10 jaar of ouder wordt vaak gekozen voor alleen de verplichte WA-verzekering. Met deze verzekering worden schades aan uw eigen auto namelijk niet vergoed.

Autoverzekering beginnend bestuurder

Een goed alternatief met een ruimere dekking is de WA beperkt casco verzekering. Niet alleen de schades aan anderen worden met deze dekking vergoed. Ook schades veroorzaakt door een aanrijding met loslopende dieren, hagel en storm, bliksem, brand en ontploffing, ruitbreuk, diefstal en poging tot diefstal vallen onder de WA beperkt casco dekking. Vaak wordt voor deze dekking gekozen als auto’s tussen de 6 en 10 jaar oud zijn.

Voor nieuwe auto’s tot ongeveer 6 jaar oud wordt vaak voor de meest uitgebreide dekking gekozen, namelijk de allrisk verzekering. Bij deze dekking wordt schade aan uw eigen auto door aanrijdingen ook vergoed door uw eigen verzekeraar. Daarnaast is vandalismeschade met de allrisk dekking ook verzekerd.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Wat zijn belangrijke factoren bij afsluiten autoverzekering voor beginners?

Wanneer u een autoverzekering afsluit, spelen een aantal zaken een belangrijke rol bij het bepalen van de premie. Naast de hierboven besproken gekozen dekking spelen ook deze factoren een belangrijke rol:

  • leeftijd van de regelmatige bestuurder
  • het aantal schadevrije jaren
  • postcode

Leeftijd is een belangrijke premiebepalende factor. Overigens kijken verzekeringsmaatschappijen niet alleen naar leeftijd. Zo hangt de premie ook af van het type auto en welk vermogen de auto heeft. Een nieuwe of sportievere auto is voor jongeren vaak moeilijker te verzekeren.

Zijn er schadevrije jaren voor beginners?

Schadevrije jaren maken een autoverzekering beter betaalbaar. Ze geven recht op een korting op de premie. Door een autoverzekering op je naam te zetten, bouw je schadevrije jaren op. Je bouwt schadevrije jaren op zolang je geen schades rijdt. Het wel of niet hebben van schadevrije jaren maakt een groot verschil. Omdat beginnende bestuurders nog geen of heel weinig schadevrije jaren hebben, kunnen ze geen korting krijgen op de premie.

Autoverzekering op naam ouders kan dat?

Veel beginnende bestuurders die een autoverzekering willen afsluiten, denken dan ook verstandig te zijn door hun auto te verzekeren op naam van de ouders. Dit kan inderdaad schelen in premie. Maar let er op dat dan ook de auto op naam staat van een van de ouders. De autoverzekering moet namelijk altijd op naam staan van de eigenaar van de auto of diens partner. Bij het afsluiten van de autoverzekering wordt echter wel gevraagd wie de regelmatige bestuurder is. Als een van de ouders aangeeft dat de jongere dit is, dan baseert de verzekeraar de premie op de jongere en betaal je alsnog een hogere premie. Wanneer de ouders verzwijgen dat hun kind de regelmatige bestuurder is kan dit ernstige gevolgen hebben. In dit geval wordt er namelijk verzekeringsfraude gepleegd omdat er onjuiste gegevens zijn verstrekt aan de verzekeraar.

Kan ik mijn auto direct verzekeren?

Het is belangrijk dat je vanaf het moment dat je eigenaar van de auto bent en het kenteken op jouw naam staat de auto verzekert. Veel mensen denken onterecht dat het toegestaan is om de auto bij thuiskomst pas te verzekeren. In een onverzekerde auto rijden is strafbaar en levert u een fikse boete op. Wanneer je van de garage naar huis rijdt en tijdens deze rit schade rijdt, dan zal er geen vergoeding plaatsvinden als de auto nog niet verzekerd was.

Voordat je met de auto gaat rijden, moet deze verzekerd zijn. Daarnaast is het belangrijk dat de auto een verplichte APK-keuring heeft gehad en dat deze nog geldig is.

Bereken de premie voor een autoverzekering

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op