De autoverzekering voor beginners

12 november 2017

Juul Dijkhuis
Laatst geupdatet: 20-09-2022

Het verzekeren van uw eerste auto is best lastig. U weet nog niet precies hoe het werkt en waar u op moet letten. Wij leggen graag uit hoe het werkt en waar u terecht kunt voor een goedkope autoverzekering met de beste dekking tegen schade.

Zodra een auto op naam komt, ontstaat de verzekeringsplicht. Een auto moet minimaal verzekerd worden tegen wettelijke aansprakelijkheid (WA). Voor nieuwe auto’s wordt er vaak gekozen voor de WA casco (allrisks). Deze autoverzekering keert ook de schade aan uw eigen auto uit, bijvoorbeeld bij schade door een ongeval. De derde variant is de WA beperkt casco. Deze kunt u het beste vergelijken met de WA. Aanvullend zijn bepaalde schadeoorzaken verzekerd. Hierbij kunt u denken aan:

Hoe komt u tot de beste autoverzekering?

U kunt naar een willekeurige verzekeraar bellen of het proberen bij het verzekeringskantoor op de hoek van de straat. Maar het kan beter! Slimmer is om in één keer meerdere verzekeraars te vergelijken. Dat kan via Alpina.nl. U vergelijkt diverse verzekeraars snel en eenvoudig en u kunt aan de hand van de hoogte van de premie kiezen voor één van de drie verzekeringsvormen.

Wat is er nodig voor het vergelijken van autoverzekeringen?

Het klinkt ingewikkeld, het zelf vergelijken van autoverzekeringen, maar het is juist zeer eenvoudig. Aan de hand van het kenteken worden alle eigenschappen van de auto al in de vergelijking ingeladen. De vraag over het aantal schadevrije jaren moet u waarschijnlijk nog opzoeken en de rest weet u uit uw hoofd.

Wat zijn de onderlinge verschillen tussen de verzekeraars?

Vrijwel alle autoverzekeraars hanteren drie dezelfde verzekeringsvormen, namelijk:

Onderling kunnen er verschillen zitten in de dekkingen, maar het gaat over het algemeen om kleine verschillen. Veel verzekeraars hanteren voor de WA beperkt casco en voor de WA-cascoeen eigen risico. Dit is een deel van de schade die de verzekeraar bij u in rekening brengt. Het kan gaan om een eigen risico van bijvoorbeeld €150. Andere verzekeraars hanteren geen eigen risico. Dat is een belangrijk verschil, dat ook naar voren komt bij het vergelijken van autoverzekeringen.

Kies de beste en goedkoopste autoverzekering

Door het vergelijken kunt u de autoverzekering afsluiten met de meest uitgebreide dekking tegen de laagste premie. Dit kan u een besparing opleveren van tientallen tot zelfs honderden euro’s per jaar. Het vergelijken kost u een paar minuten tijd en na één jaar kunt u weer kiezen voor een andere autoverzekering. Dat hoeft niet, maar maak de vergelijking in ieder geval wel opnieuw. Dan weet u pas of u nog steeds de beste en goedkoopste autoverzekering heeft.

Lees ook:

De zin en onzin van een speciale autoverzekering voor vrouwen

Prepaid autoverzekering is vaak te duur

Hoe lang zit je vast een aan autoverzekering?

Autoverzekering – Wie is verzekerd?

Auto verzekeren per uur – Wat zijn de gevaren?

Verzekeringskaart! Wat is het?