Wegens omstandigheden zijn we vandaag telefonisch minder goed bereikbaar. We willen je graag van dienst zijn en raden je aan om gebruik te maken van onze chatfunctie, die momenteel beter bereikbaar is. Onze excuses voor het ongemak en we staan klaar om je vragen via de chat te beantwoorden.

800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Wat kost het opladen van een elektrische auto?

Overweegt u om een elektrische auto aan te schaffen? Dan is het goed om alle kostenposten eens op een rijtje te zetten. Vaak wordt gedacht dat elektrische auto’s duurder zijn om te rijden dan benzineauto’s. In de praktijk valt dit echter mee. De aanschaf van een elektrische auto is vaak duurder, maar de maandelijkse kosten zijn juist lager. Bij een elektrische auto heeft u natuurlijk geen benzinekosten, maar energiekosten. Maar wat kost het opladen van een elektrische auto eigenlijk? Op Alpina.nl zochten we het voor u uit.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

kosten opladen elektrische auto

Kosten opladen elektrische auto

Waar de benzineprijs voor een deel wordt bepaald door de olieprijs en de accijnzen, is daar bij elektriciteit natuurlijk geen sprake van. De kosten voor het opladen van een elektrische auto zijn vooral afhankelijk van de manier van opladen. U kunt uw elektrische auto op drie manieren opladen: via een snellader, een openbare laadpaal of een laadpaal bij u thuis. Wij leggen u het verschil in kosten even uit.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Snelladen hoeveel kost dat eigenlijk?

Het liefst wilt u de auto waarschijnlijk zo snel mogelijk opgeladen hebben. Vooral als u er veel mee rijdt. Snelladen is echter niet alleen de snelste, maar ook de duurste laadmethode. De kosten liggen vaak tussen de €0,25 en €0,79 per kWh, afhankelijk van de aanbieder. Bij sommige aanbieders kunt u ook een abonnement afsluiten. Met een abonnement betaalt u een vast bedrag per maand, waardoor u minder per kWh betaalt. Bij de meeste snelladers wordt de batterij van uw auto in slechts 40 minuten van 10 procent naar 80 procent opgeladen. Snelladers staan meestal langs de snelweg.

Wat zijn de kosten voor thuis opladen?

De kosten zijn het laagste bij het thuis opladen van de elektrische auto. Bij een openbaar laadpunt zijn ook het gebruik en het onderhoud van de laadpaal in de prijs per kWh opgenomen. Bij thuisladen betaalt u enkel het stroomtarief per kWh dat in uw energiecontract staat. U betaalt de kilowattuurprijs dan direct aan uw eigen energieleverancier. In 2021 ligt de prijs op ongeveer €0,23. Bij een thuislaadpaal heeft u natuurlijk wel te maken met de installatiekosten. De kosten voor het installeren van een laadpaal zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de aanschafprijs van de paal, het type aansluiting en de afstand tussen de meterkast en de laadpaal. De gemiddelde kosten voor het installeren van een laadpaal zijn ongeveer €2000,-. Dat is natuurlijk een flinke investering, maar het verdient zich zeker terug doordat u een stuk minder betaalt per kWh.

Openbare laadpaal goedkoper?

Bij een openbare laadpaal betaalt u meer per kWh, ook dit verschilt per aanbieder. Momenteel liggen de prijzen tussen de €0,20 en €0,60 per kWh. De reden dat u bij een openbare laadpaal meer betaalt dan met een thuislaadpaal, is dat de aanbieder van de paal ook moet voorzien in kosten voor de aanleg en het onderhoud. Bovendien willen ze ook wat winst maken. Voorheen was er vaak nogal wat onduidelijkheid over de prijs per kWh bij een openbare laadpaal. Sinds 1 juli 2021 is er echter nieuwe wetgeving die bepaald dat aanbieders duidelijke informatie over tarieven moeten vrijgeven. Op de laadpaal moet direct duidelijk zijn wat het tarief is. Bovendien wordt deze informatie ook gedeeld met prijsvergelijkings-apps en navigatie apps. Zo weet u van tevoren wat de laadtarief is, of het laadpunt vrij is en hoe snel er geladen kan worden.

Wat kost een elektrische auto opladen met zonnepanelen?

Heeft u zonnepanelen op uw woning? Dan kunt u met de opgewekte energie uw elektrische auto opladen. Dat werkt als volgt: in de zomermaanden wekt u natuurlijk meer stroom op dan in de wintermaanden. Overtollig stroom kunt u daarom terugleveren aan de energiemaatschappij. Aan het eind van het jaar wordt de teruggeleverde stroom afgetrokken van uw stroomverbruik. U betaalt dan alleen het aantal kWh dat overblijft. Dit wordt de salderingsregeling genoemd. Uw elektrische auto wordt natuurlijk opgeladen met stroom van het net, maar doordat u meer opwekt dan u heeft verbruikt, kunt u dit terugleveren en worden de twee bedragen tegen elkaar weggestreept.

Let op: vanaf 2023 wordt de salderingsregeling langzaam afgebouwd. Dit betekent dat u ieder jaar minder terugkrijgt voor de overtollige stroom die u opwekt en teruglevert aan de energiemaatschappij.

Sluit direct een autoverzekering voor uw elektrische auto af op Alpina.nl!

Vanwege de dure accu en relatief hoge reparatiekosten wordt er voor een elektrische auto vaak gekozen voor een allrisk autoverzekering. Hiermee is uw auto volledig verzekerd. Met onze online vergelijkingstool kunt u eenvoudig verschillende verzekeraars met elkaar vergelijken. Ook krijgt u alvast een indicatie van de maandelijkse premie te zien. Heeft u nog vragen over het verzekeren van uw elektrische auto? Neem dan vooral contact met ons op!

Bereken direct de premie van uw autoverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op