800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Mag ik rijden…

Autorijden is een van de meest bruikbare vaardigheden ter wereld. Het geeft ons de vrijheid om in de auto te stappen en overal naar toe te rijden. Bijvoorbeeld voor een snelle boodschap, een lange roadtrip of een familiebezoekje. Als u net start met rijlessen leert u alles over de regels en voorschriften die bij autorijden komen kijken. Toch kunnen er situaties zijn waarin u niet zeker weet of u (nog) wel auto mag rijden. Dit is voor u belangrijk om te weten, omdat dit ook van invloed is op uw autoverzekering. Als u in de auto stapt terwijl dit eigenlijk niet mag en vervolgens schade maakt, kan het zijn dat de verzekeraar niets uitkeert. Daarom hebben we de meest voorkomende vragen hieronder voor u op een rijtje gezet.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Mag ik rijden met alcohol?

Alcohol beïnvloedt uw reactievermogen, waardoor het gevaarlijk is om met alcohol op achter het stuur te zitten. Er zit dan ook een limiet aan het promillage alcohol waarmee u mag rijden. Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen beginnende bestuurders (bestuurders die hun rijbewijs korter dan 5 jaar hebben) en ervaren bestuurders. Voor een beginnende bestuurder geldt er een limiet van 0,2 promille. Voor mannen staat dit gelijk aan ongeveer 1 glas, voor vrouwen aan een half glas. Voor ervaren bestuurders geldt een limiet van 0.5 promille. Voor mannen staat dit gelijk aan ongeveer 2 glazen, voor vrouwen is dit ongeveer 1,5 glas.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

mag ik rijden

Mag ik rijden met gips?

Heeft u een pols, arm of been in het gips? Vervelend! Vooral als het dagelijks leven gewoon doorgaat en u dus auto moet rijden. Maar kan dit wel? Het is niet tegen de wet om met gips te rijden. U kunt natuurlijk advies vragen aan uw arts. Meestal adviseren artsen om niet te rijden met gips. Ook als uw arts aangeeft dat u mag rijden is dit slechts aan advies en moet u zelf bepalen of dit verstandig is.

Het kan zo zijn dat uw autoverzekeraar rijden met gips heeft uitgesloten van dekking. Dit kunt u terugvinden in de polisvoorwaarden van uw autoverzekering. Als u toch in de auto stapt en schade veroorzaakt door het gips, dan keert de verzekeraar wel uit aan de tegenpartij maar kunnen ze de schade vervolgens op u verhalen.

Veelgestelde vragen

Mag ik rijden met een aanhanger?

Of u mag rijden met een aanhanger is afhankelijk van het soort rijbewijs dat u heeft. Welk rijbewijs u nodig heeft om te mogen rijden met uw aanhanger, is weer afhankelijk van de toegestane maximale massa. Dit is het leeggewicht plus het maximale laadvermogen. Als u rijbewijs B heeft, mag u een aanhanger trekken van: maximaal 750 kilo OF meer dan 750 kilo, mits het gewicht van de aanhanger en de auto samen niet boven de 3.500 uitkomt. Met rijbewijs BE mag u een aanhanger trekken van: maximaal 3500 kilo OF meer dan 3500 kilo, maar alleen onder bepaalde voorwaarden.

Mag ik met een caravan rijden?

Voor een caravan gelden eigenlijk dezelfde regels als voor een aanhanger. Rijbewijs B is voldoende, mits het leeggewicht + het laadvermogen maximaal 750 kilo is. In de meeste gevallen is een caravan niet zwaarder van 750 kilo, dus als u in het bezit bent van rijbewijs B mag ik met een caravan rijden.

Mag ik naar Duitsland rijden?

Normaal gesproken mag u gewoon met uw auto naar Duitsland rijden. Door het coronavirus gelden er momenteel echter andere adviezen. Voor het huidige reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken kunt u op de website van de Rijksoverheid kijken.

Mag ik in Amerika rijden?

Gaat u naar Amerika op vakantie en bent u van plan om een auto te huren? Dan is het belangrijk dat u in het bezit bent van het juiste rijbewijs. Met een Nederlands rijbewijs mag u in alle EU-landen rijden, maar buiten de EU heeft u soms een internationaal rijbewijs nodig. Amerika is natuurlijk een werelddeel, met veel verschillende landen. In de Verenigde Staten is een Nederlands rijbewijs bijvoorbeeld geldig, ook bij het huren van een auto. Bij veel verhuurbedrijven wordt echter toch vaak om een internationaal rijbewijs gevraagd. Daarom wordt aangeraden deze toch mee te nemen. Het is verstandig om altijd van tevoren de regels omtrent het rijbewijs te controleren in het land van bestemming. Zo gelden er ook vaak andere regels over het benodigde rijbewijs voor een camper.

Gaat u naar een ander land in Amerika? De ANWB heeft alle regels voor u op een rijtje gezet.

Mag ik rijden als ik geslaagd ben?

Als u geslaagd bent, wilt u natuurlijk zo snel mogelijk autorijden. U moet echter eerst een rijbewijs aanvragen, voordat u daadwerkelijk in de auto mag stappen. Als u zonder fysiek rijbewijs in de auto stapt, riskeert u een fikse boete.

Mag ik alweer rijden?

Wanneer u weer mag rijden nadat u alcohol heeft gedronken, is afhankelijk van meerdere factoren. Uw lever doet er zo’n 1 tot 1,5 uur over om een glas alcohol af te breken. Houd er wel rekening mee dat niet ieder lichaam hetzelfde is. Als u over het algemeen niet vaak of weinig alcohol drinkt, kan het langer duren voordat de alcohol in uw lichaam is afgebroken. Ook het soort alcohol dat u gedronken heeft speelt een rol. Sterke drank bevat natuurlijk meer alcohol dan een glas bier.

Mag ik rijden zonder APK?

Nee, als uw auto niet APK gekeurd is, mag u niet met de auto rijden. Zes weken vóór het vervallen van de APK-plicht wordt u geïnformeerd over de vervaldatum. De RDW stuurt u een brief met de exacte datum waarop uw APK vervalt. Met een brief probeert de RDW mensen te stimuleren om op tijd een afspraak te maken voor een APK keuring. Daarnaast kunt u de vervaldatum ook online inzien op de website van de RDW. ‘Ik heb geen brief gehad’ is dus geen geldig excuus voor het laten verlopen van uw APK. Als de RDW ontdekt dat uw APK is verlopen krijgt u een boete. In 2021 is de boete voor een verlopen APK €150,-. Daar komt ook nog €9,- administratiekosten bij. In totaal bent u dus €159,- kwijt als u uw auto niet op tijd APK keurt.

Mijn auto is (APK) afgekeurd. Mag ik nog steeds rijden?

Dat hangt ervan af of de vervaldatum van uw APK al verlopen is of niet. Als de vervaldatum nog niet verlopen is, mag u nog met de auto rijden, maar u moet zelf beoordelen of dit verstandig is of niet. Als de auto wegens een technisch mankement is afgekeurd, is het misschien niet slim om met de auto te rijden. Bovendien kunt u wel bekeurd worden door de politie voor het technisch mankement.

Als de vervaldatum al verlopen is, mag u niet meer in de auto rijden. U krijgt dan een boete van de politie voor het niet voldoen aan de APK-plicht. U kan tevens een bekeuring krijgen voor het technische gebrek waardoor de auto afgekeurd is.

Mag ik rijden met een geschorste auto?

Nee, wanneer uw auto geschorst is, mag u er niet meer mee rijden. Wanneer u toch met uw auto de openbare weg opgaat en u wordt gecontroleerd, ontvangt u een fikse boete. Bovendien moet een geschorste auto altijd op eigen terrein staan, bijvoorbeeld in een afgesloten garage. Een openbare parkeergarage is nog steeds openbare weg.

Mag ik rijden zonder kentekenbewijs?

Als u in uw auto rijdt, moet u altijd het kentekenbewijs bij u hebben. Vraagt de politie om uw kentekenbewijs en kunt u deze niet tonen? Dan krijgt u een boete van €45. Als u kortgeleden het kenteken op uw naam heeft laten zetten, maar de kentekencard nog niet heeft ontvangen mag u tot 14 dagen na het overschrijven rijden zonder kentekenbewijs.

Mag ik rijden zonder kentekenplaat?

Nee, een auto moet altijd kentekenplaten hebben. Wanneer u in een auto zonder kentekenplaat rijdt, riskeert u een boete van €140. Ook wanneer de kentekenplaat beschadigd is of slecht leesbaar is, moet deze vervangen worden. Tevens mag u niet met maar één goede kentekenplaat de weg op. Zowel de kentekenplaat voor en achter moet aanwezig zijn.

Mag ik rijden met een verlopen rijbewijs?

Normaal gesproken mag u niet rijden met een verlopen rijbewijs. Op dit moment gelden er echter andere regels, vanwege de coronacrisis. Voor bepaalde groepen wordt het verlopen rijbewijs verlengd.

  • Verliep uw rijbewijs in de periode vanaf 1 februari tot 1 juni 2020? Dan blijft uw rijbewijs geldig tot 1 juli 2021.
  • Verliep uw rijbewijs in de periode vanaf 1 juni tot 1 september 2020? Dan blijft uw rijbewijs 13 maanden langer geldig.
  • Verliep of verloopt uw rijbewijs in de periode vanaf 1 september 2020 tot 1 juli 2021? Dan blijft uw rijbewijs 10 maanden langer geldig

Mag ik rijden zonder rijbewijs?

Rijden zonder rijbewijs is niet toegestaan, dit is een overtreding. Het wordt niet gezien als een ernstig strafbaar feit, maar de straffen die worden opgelegd zijn relatief hoog, vooral als het niet de eerste keer is. Als u gepakt wordt voor rijden zonder rijbewijs krijgt u een proces-verbaal.

Heeft u wel uw rijbewijs, maar heeft u hem niet bij u en wordt u aangehouden door de politie? Dan krijgt u een boete.

Mag ik rijden als ik mijn rijbewijs net heb aangevraagd?

Zodra u geslaagd bent, kunt u uw rijbewijs aanvragen bij de gemeente waar u staat ingeschreven. U wilt natuurlijk zo snel mogelijk de weg op als u geslaagd bent, maar helaas moet u wel wachten tot u daadwerkelijk in het bezit bent van het rijbewijs.

Wat mag ik rijden met rijbewijs B?

Met rijbewijs B mag u meer dan alleen een personenauto besturen. U mag de volgende voertuigen besturen:

Een belangrijk punt hierbij is wel het gewicht van het voertuig. U mag met rijbewijs B dus een camper besturen, maar de camper mag wel een maximaal gewicht tot 3500 kilo hebben. Bij een quad ligt het er weer aan wat voor type quad u heeft.

Vergelijk online de premie voor een goedkope autoverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op