800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Wanneer verlopen schadevrije jaren?

Schadevrije jaren zitten vast in een autoverzekering. Zodra de verzekering beëindigt wordt, worden de schadevrije vrijgegeven. Vanaf dat moment kunt u ze gebruiken voor een nieuwe verzekering. Schadevrije jaren zijn echter niet onbeperkt geldig. Na het beëindigen van een verzekering zijn schadevrije jaren bij de meeste verzekeraars nog 3 jaar geldig. Binnen die drie jaar moet u opnieuw een verzekering afsluiten waarbij u ze kunt gebruiken, want anders verlopen de schadevrije jaren. Als de schadevrije jaren eenmaal verlopen zijn kunt u ze niet meer gebruiken en moet u opnieuw beginnen met opbouwen. Dit is van invloed op de premie van uw autoverzekering.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

schadevrije jaren verlopen

Na hoeveel jaar verlopen schadevrije jaren?

Schadevrije jaren verlopen bij de meeste verzekeraars na 3 jaar. Dit verschilt wel per verzekeraar. Bij een enkele verzekeraar verlopen ze al na 2 jaar en bij een ander pas na 4 of zelfs 5 jaar. In de polisvoorwaarden van uw autoverzekering kunt u controleren hoe uw verzekeraar hier mee omgaat. Als u de schadevrije jaren binnen de gestelde periode niet voor een nieuwe verzekering gebruikt, verlopen ze. Zonde, want als u op een gegeven moment toch weer een autoverzekering op uw naam afsluit, moet u helemaal opnieuw beginnen met opbouwen.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Schadevrije jaren verlopen: wat nu?

Als uw schadevrije jaren zijn verlopen begint u weer opnieuw met opbouwen. Dit kost echter wel tijd. Voor elk jaar dat u geen schade claimt bij de verzekeraar krijgt u één schadevrij jaar. Als u echter een schade claimt, verliest u direct 5 schadevrije jaren. Na een terugval kost het dus 5 jaar voordat u weer op hetzelfde aantal jaren zit. Bent u opnieuw bezig met opbouwen, maar heeft u schade? Dan is het verstandig om eerst te kijken naar de gevolgen van het claimen van de schade. Doordat u direct 5 schadevrije jaren verliest, gaat de premie weer fors omhoog. Als de schade relatief klein en de reparatiekosten niet al te hoog, kunt u overwegen om de schade zelf te betalen in plaats van te claimen. U behoudt dan uw schadevrije jaren en no-claimkorting.

Zonder schadevrije jaren een autoverzekering afsluiten

Ook als uw schadevrije jaren verlopen zijn kunt u een autoverzekering afsluiten. Het kan per verzekeraar verschillen op welke trede van de bonus malus ladder u start. Als u nog geen schadevrije jaren heeft, kijkt een verzekeraar vaak naar uw leeftijd om u in te delen op de ladder. Bij veel verzekeraar start u zonder schadevrije jaren op trede 6 of 7, afhankelijk van uw leeftijd. Dit kan per verzekeraar verschillen, dus bekijk altijd even de bonus malus ladder van uw verzekeraar in de polisvoorwaarden.

Schadevrije jaren sinds 1-1-2022 overdraagbaar

Sinds 1 januari 2022 zijn schadevrije jaren in sommige situaties overdraagbaar. Bij overlijden kunnen ze bijvoorbeeld overgedragen worden op de achterblijvende partner. Ook voor leaserijders en bestuurders die jarenlang in het buitenland gewoond hebben is het nu mogelijk om schadevrije jaren over te dragen. Zo raken ze hun opgebouwde schadevrije jaren niet kwijt. In onze blogpost leest u meer over deze nieuwe regeling.

Bereken direct de premie van uw autoverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op