Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

Home Blog Auto premies

Premies voor de autoverzekering soms onredelijk omhoog

15 dec 2016
3 min leestijd

In het afgelopen jaar zijn de premies voor autoverzekering sterk gestegen. In sommige gevallen gaat het om onredelijke verhogingen. Wat doe je er tegen?

De autoverzekering is voor verzekeraars een belangrijke verzekering om particulieren aan zich te binden. De afgelopen jaren woedde er een prijzenoorlog tussen de verzekeraars. De premies voor autoverzekeringen werden kunstmatig laag gehouden om verzekerden aan zich te koppelen. Daar doen verzekeraars niet meer aan. De premies worden nu sterk verhoogd zodat ze minimaal weer kostendekkend zijn.

Ook worden de schadelasten steeds hoger

Er is nog een reden die verzekeraars dwingt om de premies bij te stellen, namelijk de stijgende schadelasten. De kosten per schadeherstel worden namelijk steeds hoger. Dat is ook niet zo gek als je ziet welke technieken tegenwoordig in auto’s verwerkt zitten. Camera’s, sensoren en computergestuurde onderdelen zijn kostbaar. Vaak blijft het door deze technieken niet bij een beschadigde bumper of een eenvoudige lakschade. In 2010 bedroeg het gemiddelde schadebedrag 1.360 euro. In 2015 waren de lasten gestegen naar 1.900 euro.

Het kan onredelijk uitpakken

Een premiestijging van een paar procenten is nog wel mee te leven, maar wat als het om tientallen procenten gaat? Verzekeraars verhogen de premie voor de autoverzekering bijvoorbeeld met 10 procent. Het gaat om gemiddelden. Voor sommige groepen verzekerden kan het slechter uitvallen. Een verzekeraar kan bijvoorbeeld besluiten om verzekerden uit een bepaalde regio een extra verhoging te geven. Het verhogen van de premie is voor verzekeraars ook een manier om hun portefeuille bij te sturen. Hebben jonge bestuurders tot 24 jaar bijvoorbeeld meer schades veroorzaakt? Dan krijgt deze groep een extra verhoging en bijvoorbeeld bestuurders tussen 24 en 65 jaar een kleinere verhoging.

Overstappen loont

Alle verzekeraars verhogen de premie van de autoverzekering. Heeft overstappen naar een andere verzekeraar dan wel zin? Jazeker heeft het zin. De verschillen tussen verzekeraars zijn namelijk zeer groot. Vóór de verhogingen was het verschil al groot en nu voeren ze ook nog verschillende verhogingen door. Voor een WA Casco autoverzekering kan het jou op jaarbasis honderden euro’s schelen. Het loont dus de moeite om jouw autoverzekering te vergelijken.

Vooral jonge bestuurders zijn de dupe

Vooral voor jonge bestuurders (tot 24 jaar oud) is de WA autoverzekering duurder geworden. Gemiddeld hebben zij een premieverhoging gekregen van 34 procent. Vóór de premieverhogingen was het voor deze groep al lastig om de auto tegen een redelijke premie te verzekeren. Deze groep moet nu nog meer op de blaren zitten met de sterke stijging van de premie voor de autoverzekering.

Klanten over Alpina

klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
Bekijk alle beoordelingen
8.3
Gemiddelde score
Gebaseerd op 3696 reviews

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op